Újra menő piacra járni: TOP 5 hangulatos piac Budapesten!

2021.július.16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Emlékszel még azokra a régi, valóban igazán szép és felhőtlen időkre, amikor még a nagyszüleiddel együtt, kézen fogva sétáltatok Budapest piacainak lenyűgöző vásári forgatagában? Mintha csak tegnap lett volna, igaz? Friss alapanyagok, zöldellő finomságok, ismerős árusok vidám arca és igazi, nagybetűs élet.

Újra menő piacra járni: TOP 5 hangulatos piac Budapesten!
Fotó: GettyImages, Motázs: Glamour

E sorok írása közben is érzem a lédús paradicsomok és a nagy melegben szinte üdítően ható, savanyított különlegességek egymásba fonódó illatát, a foszlós kalács puha érintését. Gondolatban már régen messze járok.

A nagypapám őszinte mosolya, a forró, főtt kukorica frissen szálló aromája és Papa meleg, kérges kezének érzete a vállamon teljesen megnyugtat. Egy nehéz, idegességgel teli első gimnáziumi napon vagyok túl. A piac pedig amolyan varázsvilágként hat rám, én pedig elmerülök a nyugalom tengerében.

Bár azok az idők már régen elmúltak, azonban jó tudni, hogy az emlékeket mindig újra elő lehet hívni, a segítségükkel pedig feltöltődhetünk pozitivitással, ha éppen egy nehezebb, stresszesebb élethelyzetben találjuk magunkat.

A piacok a mai, túlságosan is felgyorsult és kissé őrült világunkban már nem töltenek be sajnos olyan jelentős szerepet, mint régebben. Azokról az időkről beszélek, amikor még divat és nem nevetség tárgya volt a szandálzokni, az emberek őszintén érdeklődtek egymás iránt és ezeken a bájos hangulatú kis piacokon ismerkedtek, kötöttek életre szóló barátságokat és kaptak hajba, ha éppen nem tetszett az újonnan kialkudott ár. Azok a romantikus csókok, titkos kis találkozók, a hentespult felett váltott pajkos kis pillantások és a félig-meddig komolyan elsuttogott ígéretek. Valódi öröm, mindenféle műmájerkedés nélkül. Hol vannak már ezek a napok? Hol vannak már ezek az évek?

Néha elgondolkodom, hogy ha csak egy napra is, de milyen jó lenne visszamenni az időben és ismét átélni ezeket a megnyugtató pillanatokat. Nem is olyan régen éppen egy nagy tűnődésem és a szokásos “Mihez is kezdjek a jövőben?” nagy filozofálgatásaim közepén tartottam, amikor leesett az a bizonyos tantusz: Bármikor átélhetem az annyira hiányolt békét és tökéletes harmóniát! Habár a világ megváltozott, sok minden történt azóta, azonban a piacok még mindig léteznek és csakis arra várnak, hogy ellátogatva újra átéljük a gyermeki rácsodálkozás érzését.

Nosztalgiázz , repülj vissza az időben: TOP 5 elbűvölő kis termelői piac Budapesten

Amellett, hogy a kistermelőket támogatjuk, még számos előnye van a piacra járásnak. Megbízható, sokszor ellenőrzött forrásból tudunk gyümölcsöket és akár különböző tejtermékeket is beszerezni. Nem kell attól félnünk, hogy a csirkék, amelyeket ebédre szeretnénk felszolgálni, hormonnal vannak –e teletömve vagy kukoricával? A kistermelők minden kérdésünkre készséggel válaszolnak és ha igazán jó kapcsolatot alakítunk ki velük, akár életünk végéig is együtt tudunk működni velük.

Ragadd meg a környezettudatos kis kosárkádat vagy a vászontáskádat, szakadj ki a hétköznapok szürkeségéből, hagyd magad mögött a mókuskerékszerű életvitelt! Garantálhatom, hogy a következő piacokra ellátogatva előtör majd belőled az a régi lelkesedés, amelyet valószínűleg már nagyon régóta nem tapasztaltál.

Sajnos nagyon sokan még annál a régi, igencsak idejétmúlt általánosításnál vannak leragadva, hogy csakis idős emberek járhatnak a 2021-ben piacra, ugyanis fiatalként ciki ilyen helyeken mutatkozni, pláne még vásárolni is a “kofáktól”. Az idők szerencsére változnak, azonban én úgy látom, hogy sokszor érdemes megállnunk a nagy rohangálásban egy pillanatra és előásni a múltból azt, ami értékes volt.

Akárcsak a régészetben, itt is hasonlóan érdemes eljárni, hiszen sosem tudhatjuk, hogy pontosan milyen kinccsel is találjuk magunkat szembe. Van, ami éppen a múlandóság miatt olyan értékes és érdekes, hogy megéri időt, illetve figyelmet szentelni a megértésére. Számomra pedig a piac pontosan ilyen. Sokak által elfeledett, alulértékelt ,rejtőzködő szépség a régmúlt poros palástjába bugyolálva.

Remélem meghoztam a kedveteket egy kis vásári csellengéshez! Piacozásra és alkudozásra fel! Az utóbbit azért csak mértékkel!

Czakó Termelői Piac

Cím: 1117 Budapest, Kőrösi József utca 7-9.

Nyitvatartás: szombaton 8-15 óráig.

Még nincsen programod a hétvégére? Akkor ne is keress, ugyanis a Czakó Termelői Piac minden szombaton csak rád vár! A rusztikus hangulatú Czakó Kert különleges miliőben kapott helyet, a Tabán tetején. A termelői finomságok és a stressz nélküli bevásárlás nem álom többé. Az igazi gourmet specialitások iránt rajongók felköthetik a nadrágjukat, hiszen a Czakó Termelői piacon mindig egyedibbnél egyedibb ízvilágú ínyencségek kóstolására van lehetőség. Kiemelkedő kuriózumként szerepelnek a listán a Mátrai Bivalyrezervátum kolbászai, a különleges sajt kreációk és számos utánozhatatlan gourmet termékek, illetve a főzéshez nélkülözhetetlen alapanyagok.

Nagyvásárcsarnok

Cím: Budapest, Vámház krt. 1-3, 1093

Nyitvatartás: vasárnap kivételével mindennap nyitva (általában 6:00-18:00-ig)

Adott egy lenyűgöző épület, amely már első pillantásra magával ragadja a fantáziánkat. Ehhez még hozzáadódik a tökéletes Dunai panoráma és a Fővám tér nyüzsgő forgataga. Az óra éppen hogy elüti a delet, mi pedig izgatott lelkesedéssel, kisgyermekek módjára lökjük be a nagy lengőajtókat.

Ez a neogótikus, remekbe szabott épület a hét majdnem minden napján friss finomságokkal, zöldséges standokkal és egyedi ajándékboltokkal várja a vásárlókat, illetve a turistákat.

Érdekesség még, hogy az épület 1897-ben nyitotta meg kapuit, és folyamatosan érkeztek a középen kialakított csatornán a friss termékek, amelyek miatt rengeteg vásárló ide sereglett akár távolabbról is. Amennyiben töltött káposztára vagy valamilyen autentikus magyar ínyencségre vágynánk, ne hagyjuk ki a bevásárló körutunk során a Nagyvásárcsarnok csodálatos piacát.

Extra tipp: Érdemes kipróbálni az emeleten található büféket, ahol hortobágyi palacsintát és a sajtos-tejfölös lángost is kaphatunk. Higgyétek el, itt elképesztően finoman készítik!

Szimplakerti Háztáji Piac

Cím: Budapest, Kazinczy u. 14, 1075

Nyitvatartás: vasárnap 9-14 óráig

A Szimpla szóról elsőként szinte mindenki a romkocsmák bűvös kis világára asszociál, azonban most a piacozást járjuk egy kicsit körbe, amelyhez meglepő módon a Szimpla Háztáji piacnak is igen sok köze van. Ez a különleges hely az első piacok között jött létre és segítségével a fiatalabb generációk is nagy kedvvel vettek részt a vasárnapi piacozásokon. A piacon különféle lekvárokat, zöldségeket, húsokat és egzotikus gyümölcsök közül mazsolázhatunk.

A Szimplakerti Háztáji piac kiemelkedő előnye, hogy sokrétű választékból állíthatjuk össze az ételeinket. Rengeteg árus, hívogató standok, messzire elszálló illatfelhők és temérdek fiatal. A Szimpla a jó társaság és a kiemelkedő ízek helyszíne, így azt ajánlom, hogy Te is látogass el minél előbb, hogy megtapasztalhasd ezt a földöntúli érzetet!

Fehérvári úti piac

Cím: Budapest, Kőrösy József u. 7-9, 1117

Nyitvatartás: vasárnap kivételével minden nap nyitva (6:30-18:00-ig)

Az én személyes kedvencem már ősidők óta a közvetlenül az Allee Bevásárlóközpont mellett helyet foglaló Fehérvári úti piac. Számomra a nosztalgikus kiskori emlékeim tették a kedvencemmé ezt a helyet, éppen ezért Nektek is nyugodt szívvel tudom ajánlani a Fehérvári úti piacot, ha gyönyörű színekben pompázó virágsorokra, finomabbnál finomabb és különleges ízvilágú halakra, gyümölcsökre és zöldségekre vágynátok!

Előnye, hogy teljesen fedett a piactér, így egy kiadósabb nyári zivatar esetén sem kell kétségbe esnünk, hogy honnan szerezzük be a szükséges alapanyagokat.

Extra tipp: Amennyiben halat vagy helyben készült, friss kifőzde jellegű ételekre esne a választásotok, mindenképpen az emeleten található árusoktól vegyetek, ugyanis ott a legfinomabbak a helyben készült ételek és ínyencségek.

Római parti Piac

Cím: Budapest, Nánási út 47-49, 1031

Nyitvatartás: szombaton 8-13 óráig

Mit szólnál egy kellemes, üdítő kis sétával egybekötött bevásárláshoz? Mindezt a Duna-parton, hangulatos környezetben, jókora sajtos-tejfölös lángossal a kezedben. Igaz, kicsit autózni kell, ha az ember lánya nem éppen a Római parton lakik, azonban higgyétek el, abszolút megéri azt a plusz utat!

Ilyenkor nyáron vakációs hangulat tör rá az ide látogatókra, hiszen az egész part tele van élettel, nyüzsgéssel és hangos pezsgéssel. Emberek járnak-kelnek mindenütt, a többség kutyát sétáltat vagy kacsát etet és még a kisgyermekes családok is megtalálják a számításaikat ezen a környéken.

A Római parti piacon különleges olajokat, különféle gomba különlegességeket, 100%-os, eredeti termelői gyümölcsleveket és sokszor még vászontáskákat, egyedi ruhákat is találhatunk, ha jókor, jó időben érkezünk. Sokszor nem értek egyet az “Aki korán kel, aranyat lel” kifejezéssel, azonban a Római parti piacra ez a kijelentés teljes mértékben igaz.

Kellemes piacozást és élménydús nyári időszakot kívánok!

Szerző: Tollas Tímea

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Főszerepben a roma tehetségek - Jön a Romaként. podcast új évada!

Főszerepben a roma tehetségek - Jön a Romaként. podcast új évada!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

PR

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)