Európa összeköt minket: Élvezd ki a szabadságot és az utazás lehetőségét idén nyáron repülővel vagy akár vonattal – Mutatjuk a top úticélokat!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az elmúlt időszak megmutatta nekünk, hogy hogyan értékeljük az otthon töltött időt, most azonban végre újra megnyíltak a határok, és hódolhatunk az egyik kedvenc elfoglaltságunknak, az utazásnak.

Hogyan tudunk utazni az Európai Unión belül 2021-ben?
Hogyan tudunk utazni az Európai Unión belül 2021-ben?
Fotó: Getty Images

Természetesen, mint minden, az utazás is eléggé átalakult a világjárvány hatására, éppen ezért most összegyűjtöttük azokat a fontos információkat, amiket tudnod kell, mielőtt idén nyaralni indulsz, és ha már nyaralás, akkor ajánlunk pár szuper helyet is, ahova érdemes ezen a nyáron ellátogatni!

Hófehér házak, kristálytiszta kék tenger, ez csak Míkonosz lehet!

Ha tekerted az elmúlt hónapokban az Instagram feedet, akkor biztosan belefutottál már a sztárok kedvenc üdülőtelepébe egy-egy fotón, a csodálatos Míkonosz szigetébe Görögországban. Bizony, nemrég Justin és Hailey Bieber, Nicole Scherzinger és még Robbie Williams is megfordult ott, de visszatérő vendégek a Kardashian-Jenner család tagjai, sőt idén Lionel Richie is ott ünnepelte a születésnapját és persze Sofia és Nicole Richie sem hiányoztak a nagy banzájról, de a szépséges magyar modell, Varga Viki is ott nyaralt barátnői társaságában és még az internetes szenzáció Salt Bae séf éttermébe is ellátogattak.

És mit nézz meg, ha már ott vagy? Semmiképp ne hagyd ki a Kis Velencét, ami az óváros partszakasza, és ha már part, akkor mindenképpen látogass el a Paradise Beach strandra, a szigeten való sétálgatások alkalmával pedig nézd meg a különleges malmokat a parton is.

Mykonos tengerpartján a hatalmas malmok igazán különleges és váratlan látványt nyújtanak
Fotó: Getty Images

Görögország gazdasága nagy mértékben a turizmuson alapul, ezért amint kedvezőek voltak a járványadatok, az elsők között oldotta fel a görög kormány a nyilvános helyeken való maszkviselés kötelező jellegét. Sajnos az utóbbi napokban meg is növekedtek a Covid-esetszámok, ezért feltétlenül tájékozódj minden változásról, mielőtt ide utazol.

Fontos, hogy tisztában legyél uniós állampolgárként a jogaiddal is, ami az utazásokat illeti, abban az esetben, ha törölni kell a járatodat, akkor a légitársaságnak a következő lehetőségeket kell neked felajánlania: jegyár-visszatérítés, átfoglalás a lehető legkorábbi időpontra vagy átfoglalás egy későbbi időpontra. Ha a járatodat kint törölték és az átfoglalást választottad a legkorábbi időpontra, akkor tudnod kell, hogy a légitársaságoknak kivétel nélkül mindig biztosítaniuk kell ételt, italt és szállást számodra. Jár-e kártérítés? Alapvetően kártérítés akkor illet meg minket, ha a légitársaság nem értesített a járattörlésről legalább 14 nappal a menetrend szerinti indulás előtt. Ilyen esetekben, ha kártérítést kérünk, a légitársaságnak kell bizonyítania, hogy megfelelő időben szólt a változásról. Nem jár viszont kártérítés, ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy rendkívüli körülmények miatt kellett törölnie a járatot. A koronavírus-járvány visszaszorításáért hozott hatósági intézkedések bizony tartozhatnak a rendkívüli körülmények kategóriájába. Azt tudnod kell, hogy az Európai Unió az egyetlen hely a világon, ahol minden repülővel, vasúton, hajóval és busszal utazót széleskörű védelem illet meg, az egyes országok ezektől csak akkor térhetnek el, ha az az utasok számára kedvezőbb szabályozást jelent. Az utasjogokról ide kattintva olvashatsz többet.

Horvátország mindig jó ötlet, hát még Dubrovnik!

Magyar állampolgárként a legtöbben Horvátországra szavazunk, ha gyors, viszonylag pénztárcabarát és könnyen megközelíthető, megbízható helyen szeretnénk nyaralni. Dubrovnik pedig kitűnő választás a sziklás tengerpartjával, mesés óvárosával és gyönyörű látképével. Mondanunk sem kell, hogy kihagyhatatlan séta a Dubrovnik várfal megmászása, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és a tengerre, és élvezetes csak úgy eltévedni az óváros kis utcácskáiban is, amíg egyszer csak ki nem lyukadsz a Stradun téren, ami egyébként a Star Wars 9. epizódjának egyik jelenetében is feltűnik.

Dubrovnik tengerpartja este
Fotó: Getty Images

A beutazáshoz semmiképp ne hagyd otthon az oltási igazolványod, ha pedig nem rendelkezel ilyennel, akkor egy negatív Covid-19 teszteredményre lesz szükséged, a PCR és a Rapid Antigén vizsgálatokat is elfogadják. Illetve, ha legalább tizenegy nap eltelt azóta, amióta átestél a betegségen és erről van bizonyítékod, akkor ez is belépésre jogosít Horvátországba. Jó ha tudod, hogy az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1-jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára a digitális igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Ezen az oldalon minden fontos információt megtalálsz az igazolvánnyal kapcsolatban, többek között azt is, hogyan tudod beszerezni, hogy és hol lehet használni, illetve hogy milyen jogaik vannak azoknak az uniós állampolgároknak, akik nem oltatták be magukat.

Egy jó olasz city break? Vonattal az igazi!

Emlékszel még azokra az időkre, amikor ahogy átkeltél egy határon, azonnal súlyos ára volt a hazatelefonálásnak, hívásfogadásnak, SMS-ezésnek, nem beszélve az internetezésről? Ugye, milyen jó érzés, hogy Európában belül bárhova mész az Unióban, nem kell már többletdíjat fizetni? Így akár azt is teheted, hogy csak kitűzöd az úticélod, megveszed a vonatjegyed, és aztán útközben vagy akár ott érkezéskor intézed el a szállásfoglalást, program- és útvonaltervezést. Ugyanakkora tarifát fizetünk, mintha belföldön használnánk a telefonunkat. Fontos azonban tudni, hogy léteznek bizonyos, a méltányos használatra vonatkozó szabályok. A belföldi díjszabás szerinti barangolást azoknak alakították ki, akik alkalomszerűen utaznak külföldre abból az EU-s országból, ahol élnek, vagy például dolgoznak, tanulnak. Az Unión belüli utazásaink során mindaddig belföldi áron telefonálhatunk és internetezhetünk, amíg összességében hosszabb ideig tartózkodunk belföldön, mint külföldön, vagy többször használjuk mobiltelefonunkat belföldön, mint külföldön - ez minősül méltányos használatnak. Úgyhogy most már semmi nem akadályoz meg benne, hogy eltölts például 2-3 éjszakát a gyönyörű Firenzében!

Órákig el lehet vesztődni Firenze gyönyörű utcáin, a palotákban és múzeumokban
Fotó: Getty Images

Ha vonattal tervezed az utazásod, akkor jó, ha tisztában vagy pár új szabállyal , melyeket pontosan azért alkottak, hogy biztonságosabb és könnyebb legyen mindannyiunk számára a vonaton való utazás az Unión belül. Például több segítség jut a fogyatékossággal élő vagy mozgásukban korlátozott személyeknek, mert minden európai vasúti társaságnak ingyenes segítségnyújtást kell biztosítania a fogyatékossággal élő vagy mozgásukban korlátozott személyeknek, amennyiben az utazáshoz kísérőre van szükségük, a kísérő személy ingyenesen utazhat. Továbbá biztosítani kell a hozzáférést a mozgáskorlátozott utasokat kísérő segítő kutyák számára is - ezek az Európában mindenhol érvényes minimum előírások, az egyes országok ezektől csak akkor térhetnek el, ha az az utasok számára kedvezőbb szabályozást jelent. Még többet megtudhatsz a két év múlva hatályba lépő új intézkedésekről ezen a linken.

Neked semmi más dolgod nincs, mint élvezni az igazi olasz életérzést Toszkána szívében, amit a gyönyörű Firenze a kacskaringós Arno folyó menti kis utcáival, pompás palotáival, világklasszis múzeumaival és pompázatos templomaival tár eléd.

A megjelenített tartalom az EP Kommunikációs Főigazgatósága által támogatott együttműködés keretében készült, annak tartalmáért az Európai Parlament felelősséget nem vállal.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Csak ámulunk! Kamilla királyné még sosem volt ilyen gyönyörű

Csak ámulunk! Kamilla királyné még sosem volt ilyen gyönyörű

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)