Ez az 5 legrosszabb étel, amit reggelire ehetsz: az egyikről nem is feltételeznéd, mennyit árthat
Sokaknak gondot okoz, hogyan állítsák össze a reggelit, hogy az tápláló és egészséges legyen. Mások pedig csak legyintenek erre és megesznek bármit, amit épp megkívánnak. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyeket jobb lenne inkább elkerülnünk.
Ezeket láttad már?
Gondolkodtál már azon, hogy amit reggel megeszel, az mennyire tápláló? Jó ötlet szendvicset, gabonapelyhet vagy gyümölcsöt reggelizni? Vannak olyan ételek, amelyekről nem is feltételezzük, hogy árthatnak egészségünknek. Nézzük, mit mondanak ezekről a szakemberek!
Sokan hagyják ki a reggelit vagy azért, mert nem érzik igazán éhesnek magukat vagy csak rohannak és nincs rá idejük. Pedig a reggeli elfogyasztása számtalan előnnyel jár, egy felmérés szerint azoknál az embereknél, akik a hét minden napján reggeliznek, alacsonyabb a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás kockázata.
Nem mindegy azonban, milyen összetevőkből állítjuk össze a nap első étkezését. Fontos, hogy tápanyagdús legyen és feltöltsön bennünket energiával. Nézzük, melyek azok a fogások, amelyeket a szakértők szerint inkább kerülni kellene!
Croissant lekvárral
Bár nagyon ízletes lehet, nem szerencsés a napot croissant-nal indítani, ugyanis rengeteg szénhidrátot és hozzáadott cukrot tartalmazhat az adott péksütemény, ellenben nincs benne se fehérje, se rost. A helyzetet pedig tovább ronthatjuk, ha még lekvárt is adunk hozzá.
Ha ezt látod a vágódeszkán, azonnal dobd ki: az egészségedet kockázatot vele, ha nem teszel így
„A fehérje a legfontosabb dolog, ha szeretnénk felpörgetni anyagcserénket. Izmosabbak lehetünk tőle, a zsírréteget viszont nem növeljük vele" - mondta el Mark Gilbert táplálkozási szakértő. Hozzátette, a croissant nagy mennyiségű telített zsírt tartalmaz, amely növeli a rossz koleszterin szintjét. Ehelyett inkább együnk sajtot és paradicsomot egy kevés pirítóssal, vagy válasszuk a mini változatát gyümölcssalátával és magvakkal dúsított joghurttal.
Csak kávé
Az előzőnél még rosszabb választás, ha kihagyjuk a reggelit és csak bedobunk egy kávét éhgyomorra. Bár a koffein igazi energiabomba és alacsony a kalóriatartalma, a szakemberek mégsem ajánlják önmagában, mert nincsenek meg benne a fontos tápanyagok. „Ha éhgyomorra isszuk, az a gyomornyálkahártyát is irritálhatja, ami refluxhoz és kellemetlen érzéshez vezethet. A tejeskávé vagy a kapucsínó szintén nem helyettesítheti az étkezést, sőt éhségérzetet és sóvárgást okozhatnak” - idézi az Express Nichola Ludlam-Raine dietetikus szavait.
A szakember hozzátette, az édesített kávék pedig cukrot és kalóriát tartalmaznak anélkül, hogy valós jóllakottságot és elegendő táplálékot biztosítanának. Arról nem is beszélve, hogy ezek a vércukorszint hirtelen kiugrásához és eséséhez vezethet, emiatt később fáradtnak és éhesnek érezhetjük magunkat.
Erre a szuperélelmiszerre esküszik maga Katalin hercegné is: nem véletlenül néz ki ennyire fiatalosan
Egy szalonnás szendvics
A feldolgozott húsok, például a szalonna és a kolbász bizonyítottan növelik a bélrák esélyét, a magas sótartalmuknak köszönhetően pedig a magas vérnyomásét is. A kenyerünk legyen teljes kiőrlésű, ami rostokban és tápanyagokban gazdag, és tegyünk rá inkább tojást, füstölt lazacot és zöldségeket.
Egy tál gabonapehely
A gabonapelyhek az esetek nagy részében tele vannak cukorral, a túlzott cukorbevitel pedig összefüggésbe hozható a súlygyarapodással, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel.
„Válasszunk inkább magas rost- és alacsony cukortartalmú gabonaféléket, például zabkását, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ezek lassan felszabaduló energiát biztosítanak, a rostok pedig támogatják az emésztést. Ha pedig egy kevés fehérjével is kiegészítjük, például görög joghurttal és tejjel, valamit egészséges zsírokkal, diófélékkel vagy magvakkal, akkor még táplálóbbá tehetjük a fogást."
Egy darab gyümölcs
Bár jó ötletnek tűnhet gyümölcsöt reggelizni, hiszen rengeteg tápanyagot tartalmaz, ugyanakkor szénhidrátforrás, ami hirtelen megemeli az energiaszintet, ami aztán gyorsan össze is omlik és nem sokkal később újra megéhezünk. Soha ne fogyasszuk magában, inkább egészítsük ki fehérjékkel és zsírokkal, diófélékkel, magvakkal, mogyoróvajjal, görög joghurttal, túróval, esetleg avokádóval, vagy készítsünk belőle turmixot fehérjeporral.