Michelin-csillagos éttermek listája, ha a legjobb ételeket ennéd az országban

Michelin-csillagokat osztottak Budapesten! Immár 2 kétcsillagos és további 7 egycsillagos étterem van Magyarországon. Ratkai Krisztina, a Kiskegyed konyhája főszerkesztője, a Mit eszik az ország? kutatás vezetője ott járt a díjátadón, és összefoglalja nekünk, melyek azok az éttermek, ahol művészi szinten készítik az ételeket, és amelyeket érdemes felirnunk í kívánságlistánkra.

Nagyon sok fantasztikus magyar étterem van, állíts össze egy gasztrotúrát a Michelin-csillagos éttermek közül!
Nagyon sok fantasztikus magyar étterem van, állíts össze egy gasztrotúrát a Michelin-csillagos éttermek közül!
Fotó: Shutterstock

A 2022-es Michelin Guide Hungary kiadványában 62 magyar étterem szerepel. Ebből ketten a legjobbak közül is kiemelkednek, hiszen két Michelin-csillagot is kaptak. A Platán étterem Tatán, a Stand Budapesten örülhet a sikernek.

A kétcsillagos éttermek

A Platán Gourmet éttermet a tatai vár falai alatti pincékben elrejtve találjuk. Pesti István egy kis csapatot vezet egy meghitt étteremben, amelynek fő jellemzője a nyitott konyhája. A fogások kreatívak és precízek, kifinomultságot nyújtanak a tökéletes egyensúlyban lévő ízeken és textúrákon keresztül.

A Stand Széll Tamás és Szulló Szabina budapesti étterme. Szíve az üveghomlokzattal rendelkező konyha, ahol szorosan együttműködve a csapat tagjaival olyan vonzó fogásokat készítenek. A magyar örökség iránt tanúsított szenvedély és tisztelet minden ételbe beleivódik és az eredmény egy mesterien és szimpatikusan kiegyensúlyozott étlap, amely bár modern, mégis megjeleníti a magyar konyha csodálatos hagyományos ízeit és textúráit.

További hét étterem egycsillagos elismerést kapott:

42 – Esztergom

Babel – Budapest

Borkonyha – Budapest

Costes – Budapest

Essencia – Budapest

Rumour – Budapest

Salt – Budapest

Visszafogott áron is van szuper étterem!

További hat étterem csatlakozik a MICHELIN Guide Hungary válogatásához Bib Gourmand elismeréssel, ami a csillagok előszobája. Azt jelzi, hogy a gurmék visszafogott árakon élvezhetik a gasztronómiai élményeket a következő éttermekben:

Anyukám Mondta, Encs (olasz),

Casa Christa, Balatonszőlős (modern konyha)

Kistücsök, Balatonszemes (hagyományos konyha)

Macok, Eger (modern konyha)

Mór24, Balatonfüred (modern konyha)

Sparhelt, Balatonfüred (hagyományos konyha)

Egyre több Michelin csillag ragyog Magyarországon
Fotó: GLAMOUR

A fenntarthatóságot is értékelik

Négy étterem kapott zöld MICHELIN-csillag elismerést a fenntarthatóság iránti inspiráló elkötelezettségéért. A MICHELIN Green Star a szakma élvonalába tartozó éttermeket emeli ki. Az otthon termesztett és helyi termelésű, szezonális alapanyagok mellett, megújuló energiát használva törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére, emellett európai textilekkel, és helyben készült kerámiákkal dolgoznak. Az Almalomb, a Graefl Major Kétútköz, az Onyx Műhely és a Salt lenyűgözték a MICHELIN felügyelőit, és leteszik a fenntarthatóbb gasztronómiához és jövőhöz vezető út alapköveit.

A Salt séfje, Tóth István különösen büszke a zöld csillagra. Rendkívül fontos számára a fenntarthatóság, a helyi alapanyagok használata, és szeretné felhívni a vendégei figyelmét a tudatoságra. A polcokon színes befőttekkel, zöldségekkel és fűszerekkel teli edények sorakoznak, a vaj, a szalonna és a mangalicasonka pedig házon belül készül. A menü összetett, tökéletesen megalkotott fogásokból áll – melyek közül sokuk egy klasszikus magyar recept újragondolt verziója –, és az asztalok mind a fával borított pultra néznek, ahol a chefek ügyesen és mesterien állítják össze a fogásokat.

Kutatás indult: vajon mi lesz a magyarok kedvenc egészséges étele?

Folyamatosan tesztelnek

Nincs titkos receptje annak, hogy ki kaphat Michelin csillagot. Egyszerűen jól kell főzni! A névtelen inspektorok jelenleg főállású alkalmazottak, korábban kiváló vendéglátóipari szakemberek döntik el, ki kaphatja meg az elismerést. Többen is tesztelnek egy-egy éttermet, csapatként értékelnek és hozzák meg a döntésüket. Annyiszor járnak egy helyen, ahányszor csak szükséges, hogy biztosak legyen abban, nem tévednek az ítéletükkel. Teljes inkognitóban dolgoznak, soha nem fedik fel magukat, az egész világon teljesen egyforma módszerekkel függetlenül és pártatlanul ítélkeznek.

Mi az a Michelin-csillag?

Olyan éttermek kaphatnak Michelin-csillagot, ahol kitűnő ételeket készítenek. Öt szempontnak kell megfelelni: jó minőségű alapanyagok használata, harmonikus ízek a tányéron, a séf személyiségének meg kell mutatkoznia a konyhában, a legjobb főzési technikákat kell alkalmazni, és talán a legfontosabb a következetesség, ami az étlapon és nap mint nap megmutatkozik a kínálatban. Nem számít a dekoráció, a teríték, a felszolgálás módja, a külsőségek. Csak a tányérra került étel a lényeg. A csillagot egy évre kapja meg az étterem, folyamatosan újra ellenőrzik, és el lehet veszíteni, vagy meg lehet sokszorozni. Akár 3 csillag is szerezhető!

A 2022-es MICHELIN Guide Hungary összefoglalva

62 kiválasztott étterem, amelyek közül:

2 két MICHELIN-csillagos étterem

7 egy MICHELIN-csillagos étterem

6 MICHELIN Bib Gourmand elismerést kapott étterem

4 MICHELIN Green Star elismerést kapott étterem

Szerinted is fontos hogy mit eszel és hogyan? Olvass róla!

Ez is érdekelhet

Undorító vagy szexi? 8 őszinte vallomás az ejakulációról

Undorító vagy szexi? 8 őszinte vallomás az ejakulációról

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói