Naponta kellene fogyasztanunk ezt a gyümölcsöt: a cukorbetegséget is segíthet kivédeni ez a finomság

2025. március 29.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egészségünket legkönnyebben úgy tarthatjuk fenn, ha odafigyelünk az étkezésünkre. A kutatók régóta hangoztatják, hogy a vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök mennyire hasznosak az immunrendszerünk szempontjából, most pedig megállapították, hogy a mangó rendszeres fogyasztása akár a cukorbetegségtől is megvédhet.

A mangó rendszeres fogyasztása akár a cukorbetegségtől is megvédhet
A mangó rendszeres fogyasztása akár a cukorbetegségtől is megvédhet
Fotó: istetiana/Getty Images

Szereted a trópusi gyümölcsöket? Akkor van egy jó hírünk: a mangó rendszeres fogyasztásával akár a cukorbetegség kockázata is csökkenthető. Erről a nagyszerű eredményről egy friss tanulmány során számoltak be a kutatók.

A szervezet rezisztenssé válik az inzulinnal szemben

Egy isteni trópusi gyümölcs rendszeres fogyasztása segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kivédésében - állítja egy friss tanulmány. Ez azért is fontos megállapítás, mert az Egyesült Királyságban például 5,8 millióan élnek együtt ezzel a betegséggel, és ez a szám várhatóan a jövőben csak emelkedni fog.

A legtöbb embernél a 2-es típusú cukorbetegség a túlsúly miatt alakul ki. A szervezet rezisztenssé válik az inzulinnal szemben, amely a vércukorszint szabályozásához szükséges. Így a vércukorszint emelkedhet, ami végül 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Ez pedig idővel szívrohamot, agyvérzést, illetve a szem, a vese és a lábak károsodását is előidézheti.

És hogy pontosan melyik gyümölcsről van szó? A kutatók megállapították, hogy napi két csészényi mangó elfogyasztása javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti az inzulinszintet a túlsúlyos és az elhízott embereknél - írja a The Sun.

Nem, ez nem vicc: ez történik a zöldségek vitamintartalmával, amikor mikróba teszed őket

Nem, ez nem vicc: ez történik a zöldségek vitamintartalmával, amikor mikróba teszed őket

A mangófogyasztás segíthet

A Nutrients című folyóiratban publikált tanulmányban kiemelik, hogy akár egyszerű étrendi döntésekkel is csökkenthetjük az olyan krónikus betegségek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A vizsgálatba összesen 48, 20 és 60 év közötti alanyt vontak be.

A szakemberek azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a friss mangó illetve a jégkrém fogyasztása a gyulladást és az inzulinérzékenységet a krónikus gyulladásban szenvedő túlsúlyos felnőtteknél. Az eredmények azt mutatták, hogy a mangót evő csoportnál jelentős csökkenést tapasztaltak az inzulinrezisztenciában. És hogy pontosan minek köszönhető mindez? A szakemberek megállapították, hogy a béta-sejtek működése javult jelentősen, amelyek az inzulintermeléssel segítik a vércukorszint szabályozását.

Négy hét elteltével a résztvevőkön orális glükóztolerancia tesztet (cukorterheléses vizsgálatot) végeztek és ez alapján a mangó-csoport tagjainak alacsonyabb volt az inzulinszintje. Ezzel szemben a másik csoportban nem mutatkozott változás.

„A vércukorszint kezelése nem csupán a vércukorszint ellenőrzéséről szól, hanem az inzulinérzékenység javításáról is. Tanulmányunk azt sugallja, hogy a friss mangó beiktatása az étrendbe egyszerű és élvezetes módja lehet a túlsúlyos vagy az elhízott emberek számára a jobb inzulinműködés támogatásának és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésének."

Korábbi tévhiteket cáfoltak meg ezzel a kutatók

Hozzátette, a mangós csoport testsúlya változatlan maradt, a kontrollcsoport azonban hízott. A gyulladásban és a glükózszintben nem volt jelentős különbség a két csoport között. A szakértők szerint a mangó egy szívbarát opció lehet lehet az édes nassolnivalók helyett.

„Igazán figyelemreméltó, hogy a mangó fogyasztásával úgy érhető el az inzulinérzékenység javulása, hogy közben a testsúly változatlan marad. Ez pedig megcáfolja azokat a korábbi tévhiteket, amelyek a mangó természetes cukortartalmával, illetve az elhízással, a cukorbetegségre gyakorolt hatásával kapcsolatosak."

6 hétköznapi finomság, amit a dietetikusok szerint örökre el kellene felejtened reggelire

6 hétköznapi finomság, amit a dietetikusok szerint örökre el kellene felejtened reggelire

Ezek az eredmények tehát alátámasztják a korábbi kutatásokat, miszerint a mangó fogyasztása nem vezet súlygyarapodáshoz, és bár egyelőre az összefüggést még vizsgálniuk kell a szakértőknek, úgy tűnik, a mangófogyasztásból származó antioxidánsok közvetítő tényezők lehetnek a vércukorszint szabályozásában.

A szakértők hozzátették, ezzel a kutatással is tovább erősíthetik a friss gyümölcsök, különösen a mangó fogyasztásának fontosságát a szívbarát étrend, az általános jóllétet segítő táplálkozási szokások, valamit a vércukorszint és a testsúly szabályozásának részeként.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Veszélybe került Harry herceg és Meghan Markle karácsonya, katasztrófába torkollhat az este

Veszélybe került Harry herceg és Meghan Markle karácsonya, katasztrófába torkollhat az este

Zárd az évet stílusosan – inspiráló kollekcióval vár a CCC (x)

Zárd az évet stílusosan – inspiráló kollekcióval vár a CCC (x)

Stílus, ami körbeér: gyerekkorunk hangulata a New Balance Kids kollekciójában (x)

Stílus, ami körbeér: gyerekkorunk hangulata a New Balance Kids kollekciójában (x)

Így tudsz nyerni a karácsonyi szelfiddel! (x)

Így tudsz nyerni a karácsonyi szelfiddel! (x)

Ezekkel a termékekkel érdemes előre feltölteni a kamrát karácsony előtt (x)

Ezekkel a termékekkel érdemes előre feltölteni a kamrát karácsony előtt (x)