Miért hízunk el? Lehetnek pszichés okok?

2014.április.5.

Tudod, hogy mitől számít valaki túlsúlyosnak? Először a BMI-t szoktuk kiszámolni. Ehhez el kell osztanod a testsúlyodat a magasságod méterben megadott négyzetével. Ha a kapott szám 25 és 30 közé esik, akkor normál testalkatúnak számítasz, ha 30 fölé, akkor túlsúlyosnak, aminek különböző mértékei lehetnek. Azonban ez csalóka lehet, mert nem mindegy, hogy valakinek az izomtömege vagy a zsírtömege nagy. Így érdemes megmérni a testzsírszázalékot is.

Miért hízunk el? Lehetnek pszichés okok?
Fotó: Thinkstock

Sokat olvashatunk arról, hogy mennyire veszélyes állapot, ha valaki túlsúlyos, hiszen rengeteg betegség rizikófaktora megnő. Ilyen például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívproblémák, a légzési nehézség, sőt, a rák kialakulásával is összefüggésbe hozzák az elhízást. De mi a helyzet a lelki háttérrel? Vagy tényleg minden a genetikán múlik?

Kétségtelen, hogy kiemelten magas az örökletesség szerepe, de mégsem foghatunk mindent erre, illetve a mozgásszegény életmódra és a helytelen táplálkozásra!

Pszichológusok igazán érdekes eredményekre jutottak. Azt találták, hogy az elhízásnak egyfajta védő szerepe van a negatív hatásokkal szemben. Azaz mi történik? A személy szeretne távolságot tartani a környezetével, de általában ezt nem teheti meg, például nem léphet ki a párkapcsolatából, nem konfrontálódhat a szüleivel, nem hagyhatja ott a munkáját. Így kialakít egy sajátos "pajzsot" a zsírpárnák formájában, ami őt a szó szoros értelmében megközelíthetetlenné teszi, sajátos védelmet biztosítva.

Az evés pótcselekvésként is működik, amivel oldani lehet a szorongást, a stresszt. Mit tesznek sokan, amikor rosszkedvűek vagy dühösek? Elmajszolnak egy tábla csokit, megesznek egy zacskó csipszet, ezzel csökkentve a feszültséget. Persze ilyenkor a szervezetnek jól jön a cukor, a boldogsághormon, és egyebek, amitől aztán meg is tanulja a személy, hogy ha baj van, a kaja segít. Mindennek nyoma marad, de nem baj, hisz "ennyi élvezet nekem is jár". Strandszezonban pedig jöhet az önmarcangolás, illetve a vékonyabb hölgyek bírálata. Azonban ez egy ördögi kör, melyből egyedül általában nincs kiszállás.

Persze a túlsúlyosak alacsony önértékelésére rátesz még egy lapáttal, hogy a kultúránk leplezetlenül becsmérli őket, sőt, olyan sztereotípiák kapcsolódnak hozzájuk, hogy akaratgyengék, lusták, megbízhatatlanok.

Mi lehet a megoldás?

A kérdésre a válasz nagyban függ az elhízottság mértékétől, attól, hogy mióta áll fenn ez az állapot, illetve, hogy ténylegesen mi okozza. Nem mondhatjuk ugyanis, hogy minden kövér ember rossz környezetben él. A testedzés hiánya és a helytelen táplálkozás önmagában is lehet ok, ahogy azt sok helyen olvashatjuk is. Ilyen esetben ajánlott akár egy dietetikus, akár egy edző útmutatását kérni. Más betegség szövődménye is lehet a kövérség, ekkor a szakorvosra érdemes hallgatni. Ha valakinek lelki gond okozza a hízást, azzal legbelül általában tisztában van. A kérdés, hogy mikor teszi le a kanalat, és mer szembenézni a problémájával, illetve keres-e valakit, például egy pszichológust, aki segít neki.

Ez is érdekelhet

9 könyv, amit érdemes elolvasnod, ha rajongsz az asztrológiáért

9 könyv, amit érdemes elolvasnod, ha rajongsz az asztrológiáért

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói