Honnan lehet tudni, hogy ki kellene szállni egy kapcsolatból?

Néha nem is olyan könnyű eldönteni, megéri-e harcolni egy kapcsolatért, vagy inkább külön kellene válni. Az sem jó, ha gondolkodás nélkül elhajítjuk régi szerelmünket egy jobbnak tűnőért, és az sem, ha éveket szenvedünk egy már nem működő kapcsolatban. Na, de honnan tudhatod, hogy vége vagy csak javításra szorul?

A listánk segít átgondolni, hogy a kapcsolat, amiben vagy, javítható-e, vagy veszett fejsze nyele
A listánk segít átgondolni, hogy a kapcsolat, amiben vagy, javítható-e, vagy veszett fejsze nyele
Fotó: Shutterstock

Nagyon kevés olyan hosszan tartó kapcsolat van, amelyben ne lennének kisebb-nagyobb krízisek. Ezek gyakran együtt járnak bizonyos élethelyzetekkel, azért nem is lehet őket kizárni - megoldani viszont igen! Vannak azonban olyan problémák is, amelyek azt jelzik, nem illetek össze. Vajon a te kapcsolatodat érdemes megjavítani?

Nem valószínű, hogy folytatni kell

A gondolat, hogy vele kell leélned az életedet, kifejezetten megrémít. Talán már nagyon egyedül érezted magad, és belementél egy kapcsolatba addig, amíg nem jön egy jobb, de aztán teltek az évek, és nem jött senki. Talán egy kamaszkori szerelemből alakult hosszú kapcsolatban vagy, amely már ellaposodott. Akármi is a helyzet, ha olyan életszakaszodban vagy, amelyben már képes lennél végleg megállapodni, és mégis kiver a víz a gondolattól, hogy jelenlegi párod kezét simogasd harminc év múlva is, akkor kérdéses, hogy van-e köztetek valódi intimitás és elköteleződés.

Nem értetek egyet alapvető kérdésekben. Vannak idegesítő apróságok, és vannak alapvető ellentétek. Ha te csak a pörgős belvárosban tudnál élni, a párod pedig megőrül a zajtól, tömegtől, ha egyikőtök nem akar gyereket, a másikotok viszont nem tudja elképzelni az életét anélkül, ha teljesen már elképzelésetek van a szabadidő eltöltéséről, és ezekben nem tudtok valódi kompromisszumot kötni, akkor a kapcsolat halálra van ítélve. Meg lehet tenni, hogy valamelyikőtök ráerőlteti a másikra az akaratát, vagy egyikőtök félszívvel beleegyezik abba is, amire amúgy nem vágyik - de ezek hosszú távon nem fognak működni. Ha ennyire másra vágytok az élet minden területén, akkor tulajdonképpen egy másik emberre vágytok.

Kizárólag praktikus okai vannak annak, hogy halogatod a szakítást. Olyan jó apa lenne belőle! Annyira össze van már kötve az életetek! Mi lenne a kutyával, közös házzal, kocsival, ha fölrúgnál mindent? Mikor találnál még egy ilyen rendes embert, mielőtt végleg kifutsz az időből? Ha csak és kizárólag ezek az érveid a szakítás ellen, akkor a szíved mélyén pontosan tudod, mit kellene tenned...

„Két emberbe vagyok szerelmes egyszerre, és ezt előttük sem titkolom"

Még menthető

Nevetséges, kicsinyes dolgokon tudtok összeveszni, folyton félreértitek egymást. Folyton vitázni nagyon fárasztó, és valóban csökkentheti az intimitást és a kötődést. Ugyanakkor nem biztos, hogy a kapcsolatnak nincs jövője. Ha nagyon eltérő a temperamentumotok és a szokásaitok, nem fogtok egy nevezőre kerülni, amíg meg nem tanultok megfelelően kommunikálni egymással. Hinnetek kell abban, hogy a másik nem akar direkt rosszat nektek, és ellenségesség helyett megértéssel kell egymás felé fordulnotok. Az olyan gyermekded magatartásokat pedig, mint a "nem beszélek veled, mert megbántottál" és a "találd ki, mire vágyom, mi a bajom" pedig sürgősen felejtsétek el. Meg kell állapodnotok abban, hogy mindig tisztelettel fordultok a másik felé, és kedvesen, de határozottan mondjátok el, mire vágytok a másiktól és mi zavar a viselkedésében.

Szeretitek egymást, az egyiktőtök mégis félrelépett. Tévhit, hogy a megcsalás után minden kapcsolat menthetetlen. Ugyanakkor kérdéses, hogy ezzel a krízishelyzettel meg tudtok-e egyedül bírkózni. Egy félrelépésnek annyi aspektusa van, hogy sajnos sokszor nem maga a cselekedet, hanem az, ahogyan a párok reagálnak rá, és megpróbálják megoldani, teszi be végleg a kaput. Mi mindenképpen azt javasoljuk, keressetek föl egy párterapeutát. Gyakran akár 10 ülés alatt is hatalmas változások történhetnek, és nem ritka, hogy a krízisből megerősödve kerültök ki!

Nincs annyi közös programotok, és már nem is hiányoztok egymásnak annyira, ha külön vagytok. Egy kapcsolat fejlődési szakaszának természetes része az, amikor újra kinyíltok a világ felé, újra elkezditek magatokat különálló lényként definiálni. Nincs ebben semmi rossz, és gyakran azt jelzi, hogy olyan biztonságot nyújtotok egymásnak, amelyből kifelé is mertek fordulni. Emellett ez a szakasz ahhoz is kell, hogy új ingereket vigyetek a kapcsolatba, segítve ezzel annak megújulását. Ugyanakkor ne feledkezzetek meg arról, hogy a másikat is bevonjátok "új életetekbe". Egy új, közös hobbi, klasszikus randevúzás, a szexuális életetek megfűszerezése újra egymás felé tereli a figyelmeteket, de nem hagyja, hogy unalomba süllyedjen a kapcsolat.

A szerelem nem mindig lila köd. Vagy ez már nem is szerelem?

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Kost megbecsülik, a Nyilas lázban ég - június 7.

Napi horoszkóp: A Kost megbecsülik, a Nyilas lázban ég - június 7.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)