„Ne arra fókuszálj, mit diktál a társadalom, hanem arra, neked mi a legjobb!” - Igenis jogod van a munka-magánélet egyensúlyhoz

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal arról ír, hogyan tudod a gyakorlatban is kialakítani a munka-magánélet egyensúlyt.

A munka-magánélet egyensúlyát te határozod meg, teljesen szubjektív, és szabd a saját határaidhoz, igényeidhez
A munka-magánélet egyensúlyát te határozod meg, teljesen szubjektív, és szabd a saját határaidhoz, igényeidhez
Fotó: Getty images/Glamour

Talán te is azt gondolod, hogy a munka-magánélet egyensúlyának témakörében már nincs új a nap alatt. Mindenki tudja, hogy ez fontos és figyelmet kellene rá fordítani, mindegy, hogy vállalkozó, vezető vagy alkalmazott vagy. Valóban, a munka-magánélet egyensúlyának felbomlása még akkor is kiégéshez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet, ha egyébként a munkád a szenvedélyed és a hivatásod is. A pozitív pszichológia egy friss szemszögből közelíti meg ezt a témát, mégpedig a jól-lét és a “flourishing” szempontjából. Ebben a cikkben megtudod, mit is jelent ez pontosan, és hozok néhány olyan tippet is, ami talán neked is hasznos lehet, ha te is arra vágysz, hogy kiegyensúlyozottan éld meg életed valamennyi területét.

Mit is jelent a munka-magánélet egyensúlya?

Azt a képességedet, hogy meg tudod teremteni az egészséges egyensúlyt a munkahelyi feladataid és kötelezettségeid, valamint a szabadidős, magánéleti tevékenységeid és elfoglaltságaid (család, barátok, hobbik, háztartás) között. A pozitív pszichológia pedig egy tudományos terület, ami arra fókuszál, hogy megértse, mi járul hozzá az emberek jól-létéhez, egészségéhez és kibontakozásához, önmegvalósításához.

Fotó: Herceg Éva

A pozitív pszichológia eszköztára hasznos lehet abból a szempontból is, mit tehetsz, ha törekszel ennek az egyensúlynak a megtalálására. Íme néhány módszer, hogy neked is sikerüljön:

  1. Szabd személyre! Az első és talán legfontosabb szempont az, hogy a munka-magánélet egyensúlya nem egy kőbe vésett arányt jelent, amelyre mindenkinek törekednie kell. Nem jelenti az egyensúlyt feltétlenül az, hogy 50%-ban a karrieredre, 50%-ban pedig a magánéletedre fókuszálsz. A legtöbben más és más életstílust választottunk, és más az az életstílus is, amire vágyunk. Például lehet, hogy nem vágysz egy vidéki kertes házra és az azzal járó felelősségre, mert téged tökéletesen boldoggá tesz egy kis lakás a városban a kedvenc kávézód közelében. Az is lehet, hogy téged a művészetek motiválnak a legjobban, és egy kreatív környezetben tudsz a leghatékonyabb lenni. Talán esténként jobban tudsz fókuszálni, mint reggelente és ilyenkor vagy a legeredményesebb, de az is lehet, hogy téged éppen a klasszikus 9-től 5-ig tartó munkaidő nyugtat meg, mert tudod, hogy 5 óra után már senki sem fog zavarni és nyugodt lelkiismerettel foglalkozhatsz a kedvenc hobbiddal vagy vacsorázhatsz együtt a barátaiddal. Az első fontos szempont tehát, ha egészséges egyensúlyra törekszel az, hogy ismerd meg önmagad és tudd, hogyan, mikor és milyen körülmények között vagy a leghatékonyabb, mikor van szükséged pihenésre, te hány óra alvással funkcionálsz a legjobban és mi az a munkavégzési stílus, ami a legjobban segíti elő az eredményeidet és az egészségedet is. Szabd személyre az arányokat! Ne arra fókuszálj, mit diktál a társadalom vagy a környezeted, hanem arra, neked mi a legjobb! Lehet, hogy sokkal rövidebb idő alatt sokkal többet tudsz elvégezni például késő este, amikor már minden lecsendesedett körülötted. Tesztelj és találd meg a hozzád illő egyensúlyt!
  2. Húzd meg a határaidat! Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, mennyire fontos az egészséges határok meghúzása. Ha követed az első pontban meghatározottakat, teszteltél és tudod, mi a legjobb neked, akkor a következő lépés az, hogy mondj nemet arra, ha tudod, hogy valami nem szolgálja se az egészségedet, se az eredményességedet. Kérj például a vezetődtől egy próbaidőszakot, amikor úgy és olyan formában dolgozol, ami a legegészségesebb és leghasznosabb számodra és a cég számára is. Teszteljétek le a munkahelyi környezetben, mérjétek az eredményeket és a próbaidőszak végén nézzétek meg, valóban működhet-e az új rendszer (Például távmunka vagy hibrid megállapodás, rugalmasabb munkaidő vagy akár az, hogy más munkakörbe helyezzenek át). Ha nem húzod meg határozottan a határaidat a munkában és a magánéletben, akkor megadod a lehetőséget másoknak arra, hogy visszaéljenek az energiáddal. 
  3. Fejlessz ki egy megoldás-fókuszú szemléletet! Lehet, hogy már sok minden most is úgy működik az életedben, amire vágytál, csak elveszítetted a fókuszt a folyamatos hajtásban? Akkor érdemes lehet újra megnézned, már most is mennyi minden van, ami úgy működik az életedben, mint amire vágytál. Talán van egy szerető társad és támogató barátaid, akik mindenben melletted állnak és bármikor a segítségedre sietnek, amikor túl sok rajtad a teher? Lehet, hogy abban az iparágban dolgozol, ahol mindig is szerettél volna, és jó visszajelzéseket kapsz az ügyfeleidtől vagy a felettesedtől? Hajlamos lehetsz arra, hogy arra figyelj, mi hiányzik még, és mit nem értél még el, ahelyett, hogy arra fókuszálnál, mi van már meg most is. A célok kitűzése és azok megvalósítása fontos, de tarts egyensúlyt abban is, hogy mikor figyelsz  a céljaidra és adj hálát azért is, amit már elértél. A legjobb hatékonyság-növelő és időgazdálkodási módszerrel sem fognak működni, ha a fókuszodat folyton arra helyezed, amiből éppen kevés van és nem veszed észre azt, amiben már most is bőséget tapasztalsz (például a baráti körödet, a támogató kapcsolataidat, de az is lehet, hogy az egyik kedvenc városodba költöztél vagy az álomlakásodat csinosíthatod).
Fotó: Herceg Éva

A pozitív pszichológia tehát a munka-magánélet egyensúlyát széleskörűbben vizsgálja és arra törekszik, hogy olyan életstílust alakíts ki, amelyben magas szinten tudod megélni a pozitív érzelmeket (az örömöt, az elégedettséget, a szeretetet), miközben ki tudod bontakoztatni az erényeidet és erősségeidet is.

Teszt: most kiderül, milyen a személyiséged a munkahelyeden

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor GLAMOUR Karrier Kedd:

Ez is érdekelhet

„Ha feláll, abból baj lesz!” - Így vezethet impotenciához a visszautasítás

„Ha feláll, abból baj lesz!” - Így vezethet impotenciához a visszautasítás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így éli meg Salma Hayek és Kim Cattrall a menopauzát (x)

Így éli meg Salma Hayek és Kim Cattrall a menopauzát (x)

PR

Akár a nyaradat is tönkreteheti ez a hiánytünet! (x)

Akár a nyaradat is tönkreteheti ez a hiánytünet! (x)

PR

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)