Néhány ártalmatlannak tűnő dolog, ami valójában kőkemény szexizmus

2021.január.24.

Ha a szexizmusra gondolunk, jól eshet elhitetni magunkkal, hogy ez egy kínos dolog a múltból, amit magunk mögött hagytunk az 1950-es években vagy a Disney-mesékben. De sajnos egyáltalán nem igaz, hogy manapság ne lenne jelen a szexizmus, csupán átformálódott. Így aztán gyakran észre sem vesszük, hogy mivel van dolgunk.

Néhány ártalmatlannak tűnő dolog, ami valójában kőkemény szexizmus
Fotó: GettyImages, Shutterstock Montázs: GLAMOUR/BK

Te tudod, honnan ered a szexizmus?

Te tudod, honnan ered a szexizmus?

Íme néhány példa arra, amikor egy ártalmatlannak tűnő dolog valójában szexizmus!

Az elvárás, hogy mindig mosolyogj!
Az az elképzelés, hogy egy nőnek mindig mosolyognia kell, igencsak problémás. Már csak azért is, mert ez arra utal, hogy csak az számít, hogy egy nő hogy néz ki. ˝Mosolyogj, úgy sokkal szebb vagy!˝, ˝Nem áll jól neked ez a komorság˝. Számtalanszor hallhatunk hasonló megjegyzéseket. Azzal nincs semmi gond, ha valaki azzal a célzattal mondja, hogy mosolyogjunk, hogy jobb kedvre derítsen. ˝Mosolyogj, hisz olyan szép napunk van.˝ ˝Mosolyogj, a holnapi nap sokkal jobb lesz.˝ Ez így rendben van, hiszen miért ne vidíthatnánk fel egymást pozitív gondolkodással?


De ha a mosoly azért elvárt, mert úgy szebbek vagyunk, az jobban áll nekünk, mint a morcosság, akkor, az szexizmus. Másrészt pedig soha nem tudhatjuk, milyen problémákkal küzd a másik személy, ezért, ha nem az a célunk, hogy felvidítsuk, hanem az, hogy számunkra esztétikusabb képet nyújtson egy mosollyal, akkor inkább hagyjuk békén.

Az elutasítás nem elfogadott!
Ha egy pasit elutasítasz, de nem fogadja el a nemleges választ és továbbra is minden elutasítás ellenére próbálkozik, az bizony szexizmus. Ha csak akkor fogadja el, hogy nem akarsz tőle semmit, amikor azt mondod, hogy van valakid, az a tisztelet teljes hiánya. Miért nem elég azt mondani, hogy nem érdekel az illető, miért kell ahhoz feltétlenül egy kapcsolat, hogy elutasíthass valakit? A saját akaratod nem elég? Csak az meggyőző, ha egy harmadik fél is képbe kerül? Na, ne már! Ha azt mondom, nem kérek kávét, mindenki megérti. Nem kell elmagyaráznom, hogy nem kérek kávét, mert a teát szeretem (vagy nincs szükségem se kávéra, se teára, de jelenleg egy pohár vízre sem). Akkor ez legyen így a párválasztás során is, ne kelljen magyarázkodni.

Mi a baj a ˝barátság-zónával˝?
Ha beírod a Google-ba, hogy "friend zone" rengeteg mémmel találkozol. A legtöbb arra utal, hogy a gondoskodó férfi mindent megtesz a nőért, de mégsem kapja meg azt, amit érdemel ezért: a szexet. Ez az elképzelés felerősíti azt a szexista nézetet, hogy a nők igazságtalanok, amikor nem viszonozzák egy férfi érzéseit szex formájában. Felerősíti azt a nézetet is, miszerint a nő csak romantikus, szexuális megközelítésben értékes társ és figyelmen kívül hagyja azt, hogy a nők barátként is értékes szerepet tölthetnek be egy férfi életében. És itt ismét visszatérhetünk az előző ponthoz, ahhoz, hogy ha egy nő visszautasít egy férfit, attól még nem gonosz, nem hazug, nem r*banc.

Szexista kifejezések
Azokat a kifejezéseket, hogy ˝lányos˝, ˝nőies˝ gyakran használják negatív jelzőként. A ˝férfias˝ jelzőket viszont inkább pozitív kifejezésként, melyek keménységet, bátorságot sugallnak. Ha a férfiak egymás között azt mondják, hogy ˝úgy viselkedsz, mint egy lány˝ vagy ˝ezek olyan lányos dolgok˝, akkor azzal a nőiesség és a gyengeség közti párhuzamot állítják fel.Szexizmus a munkahelyen: ezért okoznak még több kárt, akik tagadják a jelenlétét

Szexizmus a munkahelyen: ezért okoznak még több kárt, akik tagadják a jelenlétét

GLAM-tipp!
Azzal, hogy hallgatunk a szexizmusról, tovább éltetjük. De harcolni a szexizmus ellen, amikor szemben találjuk magunkat vele, sokszor nagyon nehéz. Nem kell agresszíven reagálnod, azzal a legtöbb esetben nem segítesz a saját helyzeteden. Helyette, ha valaki szexista megjegyzést tesz, kérdezz vissza, kérdezz rá, hogyan értette pontosan. Fejtsd ki, hogy - ha nem is úgy értette -, a megjegyzése miért szexizmus a nézőpontod szerint.

Nem kell megszégyeníteni az illetőt mások előtt. Ha szeretnéd tisztázni a dolgot, hívd félre és mond el neki, miért probléma az, amit mondott. Férfiként és nőként se tápláld a szexizmust azzal, hogy jót nevetsz a szexista megjegyzéseken ezzel ˝támogatva˝ az azt hangoztató személyt.

Nem mindenki lesz nyitott a mondanivalódra. De a szexizmus elleni küzdelem csoportos erőfeszítés, amely kibontakozása időbe telik. A semmittevés semmit sem változtat meg; a megszólalás mindig segít.

Ez is érdekelhet

Életed legintenzívebb orgazmusához a G-pont juttat el – így találsz rá

Életed legintenzívebb orgazmusához a G-pont juttat el – így találsz rá

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói