Semmit se ér a fogyókúra? Alszol te rendesen?

2015.július.3.

A súlyproblémákkal küzdők litániákat olvashatnak a helyes táplálkozásról és a mozgás fontosságáról, ám egy harmadik, szintén fontos tényező gyakran feledésbe merül. Egy nemrég publikált felmérés az alvás fontosságára hívja fel a figyelmünket, ugyanis a kutatás szerint az emberek többsége nem piheni ki magát megfelelően, ami anyagcsere problémákat, éhséget és súlygyarapodást okozhat. Ha eddig nem ügyeltél erre eléggé, itt van három ok, hogy változtass:

1. Ha fáradt vagy megnő az étvágyad

A kevés alvás csökkenti az éhség kontrollálásért felelős leptint, és növeli a ghrelint, ami az étvágyat fokozza. Tehát, ha nem alszol eleget, nő az éhségérzeted, amit meglehetősen nehéz lesz csillapítani.
Emellett a fáradtság káros hatást gyakorol az agyunk kognitív felére, ami a döntés hozatalért felelős, tehát könnyebben győz a kísértés a diétád fellett.

2. A túl kevés vagy túl sok alvás felboríthatja az anyagcserédet

Nem véletlenül alszunk sokat betegen; pihenés közben a szervezet helyreállítja a sérült részeket, ami gyorsabb gyógyulást eredményez.Néhány folyamat ezek közül szorosan összekapcsolódik az inzulin termeléssel és az anyagcserével.
A nem megfelelő alvási szokások - akár túl sok, akár túl kevés - hormonális zavarokhoz, az idegrendszer károsulásához, és akár cukorbetegséghez is vezethetnek.

3. A rendszertelen alvás súlygyarapodást eredményezhet

Az egyik legfontosabb szempont, amit követnünk kell a jó alvás érdekében a rendszeresség. Próbálj meg nagyjából egy időpontban lefeküdni és felkelni minden nap, így a tested felveszi a ritmust, és tudja, mire számítson.
Már egy-két órányi eltérés is fokozta a fiatalok étvágyát, főként a kalóriadús, cukrozott ételek iránt.

Mennyi az optimális alvási idő, ami elősegíti a fogyókúra hatékonyságát. Minimum hét, maximum kilenc óra, de a legfontosabb szempont a kipihentségérzet elérése, ami személyenként változó. A következetes "alvás-terv" kialakítása szintén nagyon fontos; próbáld tartani a megszokott ritmust, minden nap azonos időben.

Ez is érdekelhet

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói