Senánszky Petra az uszonyos úszás koronázatlan sellőkirálynője

Senánszky Petra az uszonyos úszás világbajnok koronázatlan királynője, aki szinte minden versenyén valami maradandót alkot. Legutóbb a GLAMOUR 2016. Beach különszámában beszélgettünk vele.

Fotó: Zsólyomi Norbert

Senánszky Petra akkor még nem sejtette, hogy az ötven, száz és kétszáz méteren is világcsúcsdöntő eredményét követően további sikereket ér majd el a Lengyelországban szervezett világbajnokságon és más versenyeken is. Ismerd meg a történetét korábbi cikkünkből.

Azoknak, akiknek nem lenne egyértelmű, elárulnád, hogy mi a különbség a sima és az uszonyos úszás között?

Teljesen különböző a két sportág. Más izmokat használunk, más a testünk helyzete a vízben, és több eszköz is befolyásoló tényező. Az uszonyos úszásnál a láb és a törzs a dominánsabb, a sima úszásnál pedig a karokat használják intenzívebben. Emellett mi légzőcsövet is használunk. Nálunk az uszonyos felszíni úszás, az uszonyos gyorsúszás és a búvárúszás a három versenykategória.

Mennyire előnyös, ha olyan helyen úszol, ahol már jártál korábban?

Nagyon sokat számít, hogy egy olyan helyre térek vissza, ahol már korábban edzettem, vagy adott esetben versenyeztem. Az uszonyos úszásnál nem tehetjük meg azt, hogy más-más medencéket próbáljunk ki. Jó előtte megismerni a terepet, és utána versenyezni. Persze ez nem jelenti azt, hogy idegen környezettel ne lehetne megbarátkozni, többek között ezért is érkezünk mindig pár nappal korábban.

Jakabos Zsuzsanna: „nemcsak elfogadtam, de hálás vagyok a testemnek”

Hogyan kerültél kapcsolatba a vízi sportokkal?

Már pici babaként is imádtam pancsolni. Később a szüleim szerették volna, hogy én és a testvéreim is vízbiztosak legyünk, így beírattak minket a Debreceni Búvárklubba. Itt megtanultuk az alapokat, a négy úszásnemet, egyre többet jártunk oktatásra, és így fedeztem fel ezt az érdekes sportágat. Mindenképpen ki szerettem volna próbálni, és elég hamar ki is derült, hogy van hozzá tehetségem.

Az edzéseken kívül hogyan készülsz a versenyekre?

Ettől az évtől az étkezésemmel is többet foglalkozom, fontos, hogy egészséges, tápanyagokban gazdag étrendem legyen. Arra viszont nagyon figyelnem kell, hogy közben egy grammot se veszítsek a súlyomból. Nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt eszem, húsokból csirkét és halat fogyasztok.

Az Instagram-oldalad tele van szebbnél szebb, marcipánból készült süteményekkel. Ezek a te alkotásaid?

Kiskorom óta az egyik hobbim marcipánból különböző kreációkat alkotni, de mivel nagyon időigényes, mostanában csak ritkábban tudok ennek a szenvedélyemnek hódolni. Nagyon sok ötletet merítek külföldi oldalakról, az interneten sajátítottam el az alapokat, és minden alkalommal egyre rutinosabban és ügyesebben alkotok.

Mit csinálsz, amikor van egy kis szabadidőd?

Ilyenkor mindig teljesen más sportot űzök, többek között azért, hogy a regenerálódjanak az úszáshoz használt izmaim. Imádom a pingpongozást, a tollaslabdát és a röplabdát is.

Olvastad már az alábbi történeteket?

Ez is érdekelhet

A legvadabb szexbalesetek, amiknek sürgősségi lett a vége

A legvadabb szexbalesetek, amiknek sürgősségi lett a vége

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói