Stagnál a testtömeged? A szakértő elárulja, mi lehet az oka!

2021.február.10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Zsigovits Angelika okleveles táplálkozástudományi szakember, személyi edző, rekreációszervező és egészségfejlesztő hasznos tanácsait az életmódváltással és fogyással kapcsolatban rendszeresen olvashatod a glamour.hu-n!

Vannak akik az újranyitásig már nem akarnak belevágni semmiféle életmódváltásba, és vannak akik a tavaszra gondolván már most törik a fejüket, hogyan tudnának megszabadulni a karantén kilóktól. Ha körbenézel a social media felületeken rengeteg, fogyási sikerélményeket bemutató előtte-utána fotót láthatsz, ami egyeseknek plusz löket az elkezdéshez, míg másoknak stresszes élmény, mert közben azon gondolkodnak: "mit csinálhatok rosszul, hiszen láthatóan mindenkinek sikerül a fogyás valamilyen módszerrel, nekem pedig mindig megakad?"

Arról már beszéltünk, hogy a látszat és a valós fogyás között mi a különbség, vagyis mitől lesz szélsőséges a diétázás úgy általánosságban, és arról is hogy az életmódváltás otthon kezdődik. Most nézzük meg, hogy mindezek tudatában a megfelelő módszerekkel, mégis mitől stagnál akkor a fogyás.

<˘˘˘˘/>Garantált az eredmény?!˘˘˘˘
Szeretjük tudni, hogy mit kapunk a befektetett energiánkért cserébe. Tehát ha munkát teszünk valamibe, elmegyünk edzeni, figyelünk arra mit veszünk le a polcról a boltban, akkor jogosan elvárható, hogy a jutalmunk az áhított számok lesznek a mérlegen. Na de egy bizonyos testtömeg leadását kilogrammban garantálni mindig nagyon merész dolog, hiszen ha egy étrend jól is van összeállítva, a fogyni vágyó meg is van vele elégedve, még akkor is több fronton dugába dőlhet a terv.

<˘˘˘˘/>Szülinap, esküvő, ünnepek˘˘˘˘
Szociális lények vagyunk, és habár az elmúlt egy év nem az eseményeken való habzsolásról szólt, mégis érdemes erről most is szót ejteni. Azt a jelenséget, amely egy szigorú étrend követése után látható a klienseken, ahhoz tudnám hasonlítani mikor tavaly nyáron a két hullám között mindenki igyekezett a legtöbb kihozni az időszakos szabadságából.
Ha az étrend túl extrém, nagyobb eséllyel fogsz látványosan fogyni ugyan, de ugyanúgy nagyobb az esélye annak is, hogy a diétát követően felszedhetsz pár kilogrammot. Ám de ha nem túl szigorú, és időnként engedélyez egy-egy betervezett kihágást, akkor elképzelhető, hogy 1-2 hétre megakad a fogyásod, attól függően mennyire durvult el a helyzet, volt-e tömény alkohol, cukros-krémes sütemények, repeta a fogásokból, nassolnivalók, és még sorolhatnám. Egy-egy ilyen esemény miatt akár a 3000-4000 kcal-t is elérheti a napi energiabevitelünk, ami azért jelentős többlet egy átlagos női fogyni vágyónak. Továbbá az alkoholról fontos elmondani, hogy nem jelent plusz tápanyagot, ellenben többlet energiát igen. Tehát se nem fehérje, se nem zsír, se nem szénhidrát, de 7 kcal van egy grammjában, ami aztán zsírszövetként raktározódhat. Ezen események természetes velejárói életünknek, az ebből következő stagnálás pedig olyan hozadéka, amit olykor meg kell engedjünk magunknak, hiszen nem élhetünk burokban örökké.

<˘˘˘˘/>A fogyás nem lineáris˘˘˘˘
Testünket sokan szeretnék egy számítógéphez hasonlítani, amely előre programozottan a megfelelő étrend és edzés mellet hetente 1 kg-mal lesz kevesebb, ahogy szól is a fáma. Ezzel ellentétben azonban, ha heti szinten monitorozzuk fogyásunkat, apró kilengéseket tapasztalhatunk, egyik héten – 1,5 kg, másik héten +0,2 kg, aztán -0,7 kg. Mégis egy hónap elteltével összességében gyönyörűen látható lesz az elvárt eredmény. A napi ingadozások mögött a különböző eseményeken való extrém energiabevitel, az alkoholfogyasztás, egy keményebb edzés, a kevés folyadékbevitel, a menzesz előtti napok vagy a kevés alvás állhatnak. Ilyenkor nem feltétlen kell rögtön az étrendi hibát keresned, hiszen szervezetünk nagy része vízből áll, így a vízvisszatartást előidéző helyzetek mind befolyásolják a szobamérleg állását. Helyette inkább a konyhamérleget használd napi rendszerességgel a megfelelő mennyiségek eltalálásában.

<˘˘˘˘/>Az edzésen erőltesd meg magad, okosan˘˘˘˘
Talán azért is hiányoznak az edzőtermi edzések egyeseknek, és állnak neki nehezebben a rendszeres mozgásnak önállóan, mert társaságra, húzóerőre van szükségük ahhoz, hogy csinálják. Ennek ugyanannyi előnye van, mint hátránya, hiszen társaságban oda kell figyelni, hogy a beszélgetés ne menjen az edzés rovására, ez 1 pont az online edzések javára.
Másrészről az edző jelenléte nélkül, otthon végezve a gyakorlatokat, azon kaphatjuk magunkat, hogy csak bámuljuk őt ahogyan végzi a helyes gyakorlatokat, mi pedig kifulladva az első kör után azon merengünk, vajon ő hogy csinálja? Úgy, hogy nem hagyta abba! Ez az a pillanat, mikor ne agyalj, csak csináld, de okosan, figyelve a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ami az otthoni edzéseknél még fontosabb, ezért folyamatosan javítsd a testtartásod, hogy elkerüld a sérüléseket, fokozd a terhelést és nyugodtan edz súlyokkal is!

<˘˘˘˘/>A stagnálás egy teszt, hogy mennyire akarod˘˘˘˘
Ne ijedj meg a stagnálástól, mert az egy életszerű étrend és minden fogyás velejárója. Fogd fel úgy, mint egy tesztet, hogy mennyire akarod. Igyekezzünk gondolatainkat ne kizárólag a munkánkért megérdemelt eredményre koncentrálni, hiszen ezen út alatt számos pozitív hatás érhet minket, melyek mellett nem szabad elmenni. Hamarabb felérsz a lépcsőn a munkában? Nem esik nehezedre a nap végén elmosogatni, filmezés helyett? A farmerod formásabban mutat rajtad? Érzed, hogy vannak izmaid, és mintha a testtartásod is más lenne?
Mindeközben az egész kisugárzásod nyugodt önbizalmat áraszt, képes vagy megbirkózni az eléd kerülő kihívásokkal. Teljesen mindegy meddig tart a fogyás, hiszen már ezen pozitív élményekért is érdemes belevágni.

Facebook: Plan EAT
Instagram: @planeatangi
TikTok: @planeatangi
Youtube: Plan EAT
Weboldal:
www.planeat.hu
E-mail cím: info@planeat.huMegosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

A hosszú haj a legnagyobb álmod? Szerezd be a tökéletes hozzávalókat a GLAMOUR-napokon!

A hosszú haj a legnagyobb álmod? Szerezd be a tökéletes hozzávalókat a GLAMOUR-napokon!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

PR

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)

PR

Álomból valóság: Hogyan valósíthatjuk meg a céljainkat néhány alapvető lépésben? (x)

Álomból valóság: Hogyan valósíthatjuk meg a céljainkat néhány alapvető lépésben? (x)

PR

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)