Naponta eszel belőle, holott cukorbetegséget okozhat: sürgősen vegyél vissza belőle, ha nem akarsz beteg lenni

2025. augusztus 22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A zöldségek elengedhetetlen részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ám nagyon fontos az elkészítésük módja is. Egy új kutatás alátámasztotta, hogy a burgonya, különösen a sült krumpli rendszeres fogyasztása jelentősen növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A sült krumpli rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegséggel
A sült krumpli rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegséggel
Fotó: Shutterstock
  • A sült krumpli fogyasztása összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növekedésével.

Bár a zöldségek alapvetően az egészséges élelmiszerek közé tartoznak, a burgonya egészségtelen is lehet. A szakemberek megállapították, hogy a sült krumpli rendszeres fogyasztása akár 2-es típusú cukorbetegséget is előidézhet.

Nem mindegy, hogyan készítjük

A The BMJ folyóiratban megjelent tanulmányban több mint 205 ezer amerikai vett részt: a kutatók az étrendjüket és az egészségi állapotukat elemezték, az adatokat több mint 30 éven át folyamatosan rögzítették. Az alanyoknak az étrendjükkel kapcsolatos kérdésekre kellett választ adniuk, a szakemberek arra voltak kíváncsiak, milyen gyakran fogyasztanak bizonyos ételeket, például sült krumplit, teljes kiőrlésű gabonaféléket, főtt és pürésített burgonyát. Emellett a résztvevőknek arról is be kellett számolniuk, milyen egészségügyi diagnózist kaptak ebben az időszakban.

A tanulmány során közel 22300 ember számolt be arról, hogy 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nála. Az adatok feldolgozása után a kutatók megállapították, hogy azoknál, akik hetente három adag sült krumplit ettek, 20 százalékkal magasabb volt a betegség kialakulásának kockázata. Azok azonban, akik sült, főtt vagy pürésített burgonyát fogyasztottak, nem mutattak jelentős kockázatot.

Inkább teljes kiőrlésű gabonákat fogyasszunk helyette

A kutatók emellett felfedezték azt is, hogy azoknál, akik teljes kiőrlésű gabonaféléket, például teljes kiőrlésű tésztát, kenyeret vagy farrót fogyasztottak sült, főtt vagy pürésített burgonya helyett, 4 százalékkal alacsonyabb kockázatot mutattak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

Az egészségesnek hitt reggeli, amiből sosem enne a dietetikus: brutálisan hizlal

Az egészségesnek hitt reggeli, amiből sosem enne a dietetikus: brutálisan hizlal

„Tanulmányunk egyértelműen kimutatta, hogy a sült krumpli fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között dózisfüggő összefüggés van, vagyis minél többet eszik belőle valaki, annál nagyobb a kockázat. Meglepő módon a növekedés már heti egy adagnál is megkezdődik. Amikor a fogyasztás eléri a heti három adagot, a kockázat körülbelül 20 százalékkal magasabb.” - idézi Seyed Mohammad Mousavi, a tanulmány vezető szerzőjének szavait a prevention.com.

További kutatásokra van szükség

Mi lehet ennek az oka? A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy tanulmányuk nem azt állapította meg, hogy a sült krumpli 2-es típusú cukorbetegséget okoz, ez inkább csak egy összefüggés. Egyelőre azt sem vizsgálták, miért létezik ez az összefüggés, ugyanakkor van néhány elméletük. „Bár a burgonya tápanyagokban gazdag, a sült burgonya energiadús étel, amely magas telített zsír- és alacsony rosttartalommal rendelkezik, és mindkét összetevőről kimutatták, hogy növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát” – mondta Katherine N. Balantekin, a Buffalói Egyetem Testmozgás- és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa.

Sok kalóriát és zsírt tartalmaz

A szakember hozzátette, a sült krumpli sok kalóriát és zsírt tartalmaz, és rendszeres fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet, ami akár inzulinrezisztenciát is okozhat, amely a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő tényezője. Ugyanakkor rámutatott, hogy ez nem magyarázza teljes mértékben az összefüggést.

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a sült krumplit magas hőmérsékletű, egészségtelen olajban sütik, ami elősegítheti a gyulladásokat, ronthatja az inzulinérzékenységet és vércukorszint-emelkedést okozhat. Az eredményekhez tehát valószínűleg több tényező is hozzájárulhat: a hozzáadott kalóriák és a sült krumpli elkészítésének metabolikus hatásai.

Emellett fontos tényező lehet az is, mit fogyasztunk a sült krumpli mellé. Az emberek ugyanis hajlamosak más energiadús és tápanyagszegény ételekkel együtt fogyasztani, például hamburgerrel, csirkeszárnyakkal és hot doggal, ami hozzájárulhat az étrend általános minőségének romlásához.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Elengedés után újrakezdést hozhat 2026 a számunkra

Elengedés után újrakezdést hozhat 2026 a számunkra

Mit tud a TikTokon felkapott BaByliss Air Wand? Kipróbáltuk! (x)

Mit tud a TikTokon felkapott BaByliss Air Wand? Kipróbáltuk! (x)

Friss, szenvedélyes, misztikus: merész Versace illatok ajándékba (x)

Friss, szenvedélyes, misztikus: merész Versace illatok ajándékba (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)