Sokkal kevésbé lesz fájdalmas a szakítás, ha betartod a következőket

A technika és az internet korában egy könnyes szemmel elrebegett búcsú már nem garantálja, hogy exünkkel minden kapcsolatot sikerült megszakítani. Még akkor sem, ha mindkettőnknek ez a feltett szándéka. Ha nem akarod, hogy megnehezítse a felejtési folyamatot a tény, hogy minduntalan az exedbe botlasz a közösségi térben, bizony óvintézkedéseket kell tenned.

Rengeteget segít, ha praktikusan és nagyon racionálisan állsz a szakításhoz, és ennek megfelelően teszel lépéseket
Rengeteget segít, ha praktikusan és nagyon racionálisan állsz a szakításhoz, és ennek megfelelően teszel lépéseket
Fotó: Getty Images /Yulia Reznikov

A közösségi oldalak megjelenése óta ezernyi szállal kötődünk exünkhöz, még szakítás után is tisztában vagyunk azzal, mit ebédelt délben, hova megy este és kikkel lóg a kettő között. Akkor is, ha ezt a legkevésbé sem szeretnénk tudni. Van mód azonban arra, hogy tiszta lappal indulj!

Töröljem vagy ne töröljem?

Töröld! Egy gyászfolyamat elején vagy, amit rossz irányba befolyásolhat, ha nap mint nap látod az exed posztjait, fotóit, még akkor is, ha békésen váltatok el vagy közös megegyezéssel szakítottatok. Már maga a tudat is, hogy ott van az éterben, de az életedben már nincs, nagyon érzékenyen értinthet. És akkor még nem is beszéltünk a kémkedésről, amit nagyon-nagyon nehéz kontrollálni, ha bizony megvan rá a lehetőség! (Ha javíthatlan "kémnő" vagy, kérd meg, hogy egy időre blokkoljátok is egymást a közösségi oldalakon). Ha törlitek egymást, attól még beszélhettek telefonon, találkozhattok is, de máris egy sokkal kontrollálhatóbb mederbe tereltétek a viszonyt.

A szakítás után érdemes pár órát rászánni a közösségi média profilok átnézésére
Fotó: Shutterstock

Ha nyomaszt, mit szólnak az ismerősök ahhoz, hogy kiírod a Facebookon vagy az Instagram biódba, hogy egyedülálló, akkor tedd meg ezt egy olyan órán, amikor viszonylag kevesen használják az oldalt, szépen töröld a kapcsolatban státuszt, de ne írj még ki helyette semmit. Ha te kezdeményezted a szakítást, a másiknak rosszul eshet, ha kiírod, hogy egyedülálló vagy, mert egy kicsit olyan érzetet kelthet, mintha egyből bele akarnád vetni magadat a pasizásba. Ha viszont meghagyod a kapcsolatban státuszt, azzal hamis reményeket plántálhatsz a másikban, aki azt hiheti, van még visszaút. Persze ha nem használod a Facebookot, amit tökéletesen megértünk, akkor legalább ez a kérdés nem kell, hogy nyomasszon!

„Ha tudtam volna, milyen valójában egy házasság, sosem megyek bele”

Csak okosan!

Minden közös fotót nem kell feltétlenül törölni a közösségi médiában és a telefonodból de a csókolózós, összebújós képektől jobb megszabadulni. Ha azonban fenyeget annak a veszélye, hogy sírva fogsz nosztalgiázni a telefonod fölött, inkább törölj minden közös képet! Ha nagyon fájdalmasan érint a szakítás, de eltökélt szándékod, hogy nem fogsz hónapokig dagonyázni az önsajnálatban és a kétségbeesésben, érdemes még az elején pár órát rászánnod arra, hogy törlöd minden posztját, üzenetét és megjegyzését. Különösen a fotók alatti kommentek veszélyesek, semmi szükség rá, hogy egy depis vasárnapon, amikor kisírt szemekkel, a szakítás miatt befalt édességtől öt kilóval nehezebben rátévedj egy régi profilképedre, amihez ő annyit kommentelt: gyönyörű vagy, szeretlek! Ami szigorúan tilos: a közösségi térben való vádaskodás, üzengetés az exnek, rendszeres önsajnáltatás. Ha nehezen tudod az ilyesmit kontrollálni, inkább ne internetezz egy ideig.

Maradj higgadt abban az esetben, ha exed megküzdési stratégiája meglepetésként ér. Ne kezdd el fölháborodva hívogatni, ha mindenhol blokkol, törli a közös fotókat. Kezeld empatikusan a viselkedését, de ha nagyon értetlenül állsz a dolgok felett, esetleg kérdezd meg közös barátaitokat, mi a helyzet. Előfordul, hogy nagy súly kerül le a válladról a szakítást követően, vagy hogy nagyon hamar beleszeretsz másba. Az első hónapokban azonban igyekezz ezeket az érzéseidet visszafogottan kezelni a közösségi térben, hiszen a másik még blokkolást követően is láthat olyan képeket, amiket például közös barátok tageltek be rólad. Figyelj ezekre az apróságokra, ne okozz a másiknak nagyobb fájdalmat, mint amennyit mindenképpen muszáj.

Minél tudatosabban állsz a párkapcsolatokhoz, annál stabilabb lesz:

Ez is érdekelhet

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói