Az önkielégítés nem kritika a partner felé, hanem örömforrás, amihez nőként is jogod van

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Miért maszturbálnak kevesebbet a nők, mint a férfiak, és miért lenne jó, ha ez végre változna? Olvasd el PoliLili meggyőző érveit.

A nők sokkal ritkábban önkielégítenek, pedig bizonyítottan számtalan előnye van
A nők sokkal ritkábban önkielégítenek, pedig bizonyítottan számtalan előnye van
Fotó: Getty Images /Juj Winn

Nem is olyan régen még nem számított evidenciának az, hogy a nők is önkielégítenek. Tulajdonképpen, amikor pedig már aktuális lehetett volna, még nekem sem jutott eszembe, csak azt tudtam, hogy a fiúk csinálják, hiszen ők eleve rengeteget dicsekedtek vele. Pedig nem csak nekik jár - nekünk legalább annyira a hasznunkra válhat. Nem csak hogy ugyanúgy jogunk van hozzá, hanem bizonyítottan jót is tesz. Segít levezetni a feszültséget, táplálja az önbecsülésünket, jó érzéseket kelt, és hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb tudást szerezzünk a szexuális működésünkről.

Nem is olyan régóta önkielégíthetünk ilyen szabadon

Mára már hatalmas piaca van a maszturbáláshoz használható női gyönyörszerző eszközöknek, de pár évtizede még az sem volt alapvető, hogy a nők egyáltalán élvezhetik a szexet. Tulajdonképpen anyáink többsége még azt tanulta, hogy az ő felelősségük kielégíteni a férjüket, a szex pedig nem volt más, mint házastársi kötelesség, ami akkor történik, ha a férfinak ahhoz van kedve - nekik ebbe nem volt különösebb beleszólásuk a régi narratívák szerint. Ebben a korszellemben nem is csoda, hogy a nők többségének eszébe se jutott gyönyörben részesíteni önmagát.

A fentiek miatt is lehet az, hogy még ma is, amikor már alapvető lehetne, hogy mi is ugyanannyi orgazmusban részesíthetjük magunkat, mint a férfiak, nehezen engedjük el felmenőink berögződéseit, és sokan még mindig nem hisszük el, hogy valóban önkielégíthetnénk. Rengeteg szégyen és bűntudat kapcsolódik hozzá, ami nem is csoda, hiszen a legtöbbünknek van olyan emlékünk, amikor egy rokon vagy egy óvónéni ránk szólt, hogy ne nyúljunk oda, mert az csúnya dolog...

Párkapcsolatban pláne nem élünk vele

A legtöbb nő nem önkielégít párkapcsolatban. Addig is sokkal ritkábban csinálta, mint a férfiak, de onnantól, hogy már van, aki kényeztesse őt, sok nő úgy érzi, nem lenne helyénvaló magának csinálni. Mintha ez egyfajta megcsalás lenne, vagy azt üzennénk ezzel a párjuknak, hogy amit ő nyújt nekünk, az nem elég. Az önkielégítés nem kritika a partner felé, sokkal inkább kéne arról szólnia, hogy egyszerűen mint önálló, stabil, megfelelő önértékeléssel bíró felnőtt emberként szeretünk örömet szerezni magunknak. Ugyanúgy, ahogy meglepjük magunkat egy szép új ruhával vagy egy csésze finom kávéval. A testünk a miénk, nem a párkapcsolatunk tulajdona.

Mikropénisszel tényleg jobb az ember az ágyban?

Mikropénisszel tényleg jobb az ember az ágyban?

Az önkielégítés a kapcsolatodnak is jót tesz

Aki nem tapasztalt az öngyönyörszerzésben, annak valószínűleg párban se lesz olyan jó a szex. Ez azért van, mert nincs annyira tisztában azzal, mi esne jól: hogyan érdemes közelíteni a csiklójához, a nagyajkak melyik része érzékibb és mikor, a hüvelybemenet hogyan reagál a nyomásra, és még sorolhatnám. Ha ő maga sem tudja, akkor a párját pláne nem fogja tudni segíteni abban, hogyan szerezhetne neki igazán magas szintű testi örömöket.

Ráadásul valószínű az is, hogy aki nem szokott maszturbálni, rá jellemző az a hozzáállás is, hogy magát és a saját jóllétét is nehezen helyezi előtérbe: az másodlagos, hogy neki jó-e a szex, a lényeg, hogy a párja elégedett legyen. Pedig mindketten egyenrangú felnőttek, akinek ugyanannyi gyönyörhöz és orgazmushoz van joga.

A férfiaknak könnyebb az önkielégítés

A férfiak esetében kisebb a kulturális tiltás a maszturbáláson – alapból naponta többször látják a péniszüket, rendszeresen szemrevételezik a saját erekciójukat. Náluk sokkal egyértelműbb, mikor vannak felizgulva – nálunk, nőknél még az érzés se mindig egyértelmű, látni meg egyáltalán nem látjuk. A másik nem tagjai a szemükkel is végig tudják kísérni, milyen az, ha valami nemi izgalmat kelt bennük, és hogyan jutnak el innentől a kielégülésig. Mi tükör nélkül csak a tapintásunkra hagyatkozhatunk, így nehezebben is rögzülnek a jóérzést adó rutinok. Fontos azonban, hogy attól még, hogy nehezebb dolgunk van, ugyanúgy csinálhatjuk, és mint mondtam, érdemes is!

Nyissuk meg a testünket a maszturbálás által

Sokan kizárólag egyfajta rutint követnek, például a csiklójukat dörzsölgetik a kezükkel vagy egy kispárnával, és nem mennek bele egy önfelfedező kísérletezésbe, nem kalandoznak el újabb tájékokra. Emellett nem jutnak el a hüvelyükig se, nem tárják fel annak különböző részeit. Amikor a hüvely egy önmaguk által feltérképezetlen táj marad, az olyan, mintha be se kapcsolták volna. Aztán, amikor jön a férfi, mindketten azt várják, hogy a behatolás mindent elsöprő mámort okozzon, de úgy, hogy a vagina nem vett részt megfelelő felkészítésen, nem lett kitanulmányozva annak egyedi működése, így végül általában csalódással zárul a szeretkezés, amihez olyan nagy reményeket fűztek. Úgyhogy ideje felfedező útra indulni – igen, egyedül is!

PoliLili felnőtteknek szóló szexedukációs tevékenységével már nem csak az Ébredő Szexualitás blogon és YouTube csatornán találkozhatsz, hanem itt, a Glamourban is!

És te mennyire vagy felszabadult és tudatos az ágyban?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

8 alkalom, amikor Palvin Barbara istennőként tündökölt a cannes-i filmfesztiválon

8 alkalom, amikor Palvin Barbara istennőként tündökölt a cannes-i filmfesztiválon

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)