A táplálkozási szakértő szerint ezt a 7 ételt kellene gyakrabban fogyasztanunk: a szívbetegséget is megelőzhetnénk velük
A szívünk a legfontosabb szervünk, sokat azonban nem foglalkozunk vele, természetesnek vesszük, hogy megfelelően működik. Csakhogy, ha szeretnénk sokáig élni, nagyon fontos lenne, hogy odafigyeljünk rá és olyan ételeket fogyasszunk, amelyek kifejezetten kímélőek számára.
Ezeket láttad már?
- A szív egészségének érdekében korlátozzuk a feldolgozott és zsíros ételek fogyasztását
- Dúsítsuk étrendünket gyümölcsökkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonákkal
- Válasszunk sovány fehérjeforrásokat, növényi fehérjéket, tenger gyümölcseit vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket
Szeretnéd óvni a szíved egészségét, de nem tudod, mivel kezdhetnénk? Első lépésként javíts egy kicsit az étrendeden, turbózd fel olyan ételekkel, amelyek jót tesznek legfontosabb szervünk számára. Nemrég egy táplálkozási szakértő árulta el, amelyek pontosan ezek!
A megfelelő étrend segíthet
Kétségtelen, hogy a szív a legfontosabb szervünk. Felelős a vér keringésért az egész testben, oxigént és tápanyagokat szállít minden testrészhez, támogatva a szervek és az izmok megfelelő működését és pumpáló működése segít szabályozni a vérnyomást is.
Hogy szervezetünk megfelelően működjön, nagyon fontos, hogy karban tartsuk. A szívbetegségek akkor alakulnak ki, ha a létfontosságú erek elzáródnak, ami korlátozza, hogy a szív jól működjön. Ez fokozott terhelést ró a szívre, és súlyos, gyakran halálos problémákhoz vezethet, például koszorúérgörcshöz, stroke-hoz és szívrohamhoz. Ezeket a problémákat a leginkább egészséges táplálkozással küszöbölhetjük ki.
Kezdjük a zöldségekkel, gyümölcsökkel
De milyen is a szívbarát étrend? Dr. Margie Junker a szív- és érrendszerre specializálódott dietetikus azt mondja, leginkább a feldolgozott és zsíros ételek fogyasztását kellene limitálni, hogy óvjuk szívünket. Ez szerencsére egy kis odafigyeléssel, körültekintő tervezéssel könnyen megvalósítható.
Ez a gyümölcs igazi kincs, természetes úton tisztítja a vastagbelet: te eszel belőle eleget?
A legtöbb szakértő azt javasolja, a szívbetegségek megelőzése érdekében dúsítsuk fel étrendünket gyümölcsökkel és zöldségekkel. Dr. Junker most azt mondja, adjuk hozzá ezeket az ételeinkhez vagy rágcsáljuk őket nyersen, két főétkezés között. „Nekem a kedvencem az áfonya, mert remek rágcsálnivaló frissen és fagyasztva is. A spenótot pedig nagyon könnyű felhasználni. Salátaként is ehetjük, de gyorsan megpárolhatjuk egy kevés fokhagymával, hagymával is." - idézi az Express a szakértő szavait.
A teljes kiőrlésű gabonák szintén hozzájárulhatnak a kockázat minimalizálásához. Azoknál az embereknél, akik naponta három vagy több adag teljes kiőrlésű gabonából készült ételt fogyasztanak, akár 30 százalékkal kisebb a szívbetegségek kialakulásának esélye, mint azoknál, akik csak nagyon ritkán fogyasztják.
Fontos szerepe van a fehérjéknek is
Fontos továbbá a fehérjék szerepe is étrendünkben. A hivatalos ajánlások szerint az egészséges felnőtteknek naponta a testsúly-kilogrammunknak megfelelő grammnyi fehérjét kellene fogyasztaniuk. A szakértő szerint a húsok kiváló fehérjeforrások lehetnek, nem mindegy ugyanakkor, hogy melyiket választjuk.
„A vörös húsok fogyasztása és a szívbetegségek, valamint az abban való elhalálozás között közvetlen összefüggés van. Ez még erősebb a feldolgozott húsok, például a szalonna vagy a hot dog esetében."
Mit ajánl helyettük? Szerinte remek választás lehet például a bőr nélküli csirkecomb, ami soványabb, mint a marhahús, megfizethető és ízletesebb is, mint például a csirkemell. Ha nem eszünk húst, akkor is többféle szívbarát alternatíva áll rendelkezésünkre, például a növényi fehérjék, a dió, a mandula, a lencse, a hüvelyesek, a tenger gyümölcsei vagy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek.
Érdemes beiktatnunk étrendünkbe a zsírszegény görög joghurtot is. Magas a fehérjetartalma, sok kalciumot tartalmaz és akár a tejfölt is helyettesíthetjük vele. Zabpehellyel, bogyós gyümölcsökkel elkeverve kiváló reggeli lehet belőle.
6 étel, amitől tudományosan bebizonyították, hogy jobb kedved lesz: a kulcs a szerotoninszint
Meg kellene fontolnunk a vaj és a margarin lecserélését is növényi olajokra. „Az én kedvencem az avokádóolaj, de szeretek dióolajjal is sütni. Ezek gazdagok telítetlen zsírokban, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin szintjét és ezáltal a szívbetegségek kockázatát. Jó választás lehet még a lenmagból vagy földimogyoróból készült olaj is."
Amit mindenképp kerüljünk
Főzés közben elcsábulhatunk és hajlamosak lehetünk több sót használni, mint amennyire valóban szükségünk lenne. Helyette inkább szárított fűszerkeveréket használjunk, így anélkül fokozhatjuk az ízeket, hogy nátriumot használnánk az ételekhez.
A szakértő szerint érdemes vásárlás előtt a termékek címkéjét is átolvasni, és lehetőleg kerüljük a hozzáadott cukrot. Ez ugyanis összefüggésbe hozhatóak a 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-betegség, valamint a túlsúly megnövekedett kockázatával. Hozzáteszi, kerüljük az alkoholt is, ha szeretnénk megóvni szívünk egészségét.
