Mennyibe kerül egy magánkórházi szülés, és hogyan lehetne olcsóbb?

Sokak számára nincs nagyobb boldogság az életben, mint amikor egy új taggal bővül a család. Az anyává válás fontos mérföldköve a szülés, és sok nő számára egyre fontosabb, hogy az élmény tökéletes legyen. A magánklinika vonzó lehetőséget kínálhat erre, de hogyan fizessük ki?

Minden nő álma, hogy biztonságos körülmények között, a lehető legjobb ellátást kapva hozza világra a babáját - de vajon mennyibe kerül egy magánklinikán való szülés?
Minden nő álma, hogy biztonságos körülmények között, a lehető legjobb ellátást kapva hozza világra a babáját - de vajon mennyibe kerül egy magánklinikán való szülés?
Fotó: Aleksandra Golubtsova/Getty Images

Van, aki számára az a fontos, hogy minél otthonosabb környezetben hozza világra a gyermekét, de az otthonszülést mégsem szívesen választaná. Mások egyszerűen el akarják kerülni a lehetőségét is, hogy egy állami kórház szülészetén traumatizálódjanak, hiszen rémtörténetet hallani szép számmal. Van, ahol az a szempont, hogy az egész család együtt lehessen a kórházi tartózkodás alatt, vagy épp az orvosválasztás tereli a családot a magánklinika felé. Számos oka lehet tehát annak, ha valaki magánban szeretne szülni, de az tény, hogy az állami kórházon kívüli szülések száma évről évre nő.

2020-ban már minden hatodik baba magánintézményben jött világra, pedig a dolog egyáltalán nem olcsó, és némi kellemetlenséggel is jár. Az országban ugyanis összesen öt olyan magánintézmény van, ahol szüléseket kísérnek, és ezek közül csak egy van Budapesten kívül.

A magánintézmények szolgáltatási palettája nagyon széles. A rooming-in, tehát hogy a baba végig együtt lehet az édesanyjával, mindenhol alap, de tudsz családi vagy VIP szobát is kérni. Van, ahol 40 km-en belül taxival bevisznek a kórházba, majd onnan haza, ha kell, emelt szintű ellátást kap az újszülött és az anya is, választhatsz babafotózást, kapsz tanácsadást a csecsemőgondozással és a szoptatással kapcsolatban, és még lehetne sorolni. Sok helyen megoldható, hogy orvost vagy szülésznőt válassz a magánkórházban dolgozó szakemberek közül, de van, ahol akár külsőst is hívhatsz.

Mennyibe kerül pontosan egy magánkórházi szülés?

A szolgáltatások egy része benne van az alapárban, de van, amit extra költség mellett külön kérhetsz. Néhány magánklinikának több szülészeti csomagja is van, némileg különböző tartalommal, és ezek közül választhatod ki a neked leginkább megfelelőt. A választott csomagtól és az ellátás tartalmától függően nagyjából 800 000 és 2,2 millió forint közötti összeggel kell számolnod. Van, ahol magasabb a költség, ha ikreket vársz, vagy ha császármetszéssel születik a baba, de nem mindenhol.

Egymilliós megtakarításom van, hogyan őrizhetem meg az értékét?

Lehet olcsóbb?

Ha a szülés előtt egészségpénztári számlát nyitsz, és oda befizeted a szülésre szánt pénzt, akkor nemcsak a magánkórházi szülés lehet olcsóbb, de kis előre tervezéssel szabad pénzt is felvehetsz az egészségszámládról a gyermek születésekor.

Miért jó az egészségpénztár?

Az egészségpénztár több szolgáltatást is nyújt gyermekszületéskor. Például fizetheted innen a teljes kórházi számlát, ha a klinika lehetővé teszi, akkor akár az egészségkártyáddal is. A magánklinikák fel vannak készülve arra, hogy egészségpénztárral fizetsz, és gyakran több pénztárral is szerződésben állnak. Az egészségpénztárból nemcsak a szülést fizetheted, de a várandósgondozást is. A babaápoláshoz pedig gyakorlatilag minden kelléket megvásárolhatsz a babakozmetikumoktól kezdve a légzésfigyelőn át a pelenkáig és a tápszerekig. Az egészségpénztáraknak van egy születési támogatás nevű szolgáltatásuk is. Ennek keretében a pénztárban legalább 180 napja tartott egyenlegedből a baba születésekor 1 millió forintot felvehetsz, és arra költöd, amire akarod.

De hol itt a spórolás?

Már az is segítség volna, hogy az egészségpénztárban előre fel tudsz készülni a szüléssel kapcsolatos kiadásokra, de itt ennél jóval többről van szó. A pénztárba az egész év alatt befizetett összeg 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot adóbevalláskor vissza tudod igényelni a személyi jövedelemadódból. Ez hozamnak nemhogy nem utolsó, de elég előkelő helyre teszi a pénztárakat.

Arra figyelj, hogy mivel a szülés kapcsán elég sok pénzt kivehetsz az egészségpénztárból, a maximális adó-visszatérítést pedig 750 000 forint befizetésénél eléred, érdemes két évre elosztani a befizetéseket. Például, ha év végén és következő év elején is teszel pénzt az egészségszámládra, akár két év adó-visszatérítését is kimaxolhatod. A babavárás időszakában nehéz másra is figyelni, de az egészségpénztárt szülés kapcsán nem érdemes kihagyni.

Simondán Eszter a BiztosDöntés.hu szakértője. Írásaival célja, hogy a sokszor bonyolultnak és idegennek hangzó pénzügyi témákat könnyen érthetővé tegye, amit mindenki szívesen olvas.

A pénzügyi tudatosság mindig meghálálja magát:

Ez is érdekelhet

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói