Ez az egy összetevő a legtöbb szuperélelmiszert lepipálja, mégis alig fogyasztjuk

2025. április 21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hiába ér fel egy multivitaminnal, mégis ritkán kerül a tányérunkra. Pedig ez az egyetlen összetevő képes egyszerre támogatni a pajzsmirigyet, a szívet, az immunrendszert és a vércukorszintet. Ideje újra felfedezni – és visszatenni a bevásárlólistánkra.

A tengeri alga nemcsak a sushi lelke, hanem valódi tápanyagbomba is
A tengeri alga nemcsak a sushi lelke, hanem valódi tápanyagbomba is
Fotó: AleksandarNakic/Getty Images

A tengeri zöldségek királynőjeként emlegetett tengeri alga régóta a japán és koreai konyha alappillére, nálunk azonban ritkán kerül a tányérra. Pedig ez a szuperélelmiszer méltán népszerű, hiszen rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostban. Különlegessége, hogy már kis mennyiségben is erőteljes egészségügyi hatásokkal bír, miközben sokféle formában fogyasztható: frissen, szárítva, porrá törve, levesekben, salátákban vagy akár sushi tekercsekben.

A legsokoldalúbb szuperélelmiszer

Több mint 10 000 tengeri algafajt ismerünk, ezek közül a legismertebbek: nori (amit a sushihoz használnak), wakame, dulse, arame, kelp és spirulina. A fajtától és az elkészítéstől függően tápanyagtartalmuk is eltérő, de közös bennük, hogy tele vannak kálciummal, vassal, jóddal, cinkkel, rosttal és B12-vitaminnal.

1. Megóvja a pajzsmirigy egészségét

A pajzsmirigy hormonokat termel, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a növekedés, az energiaszint, a szaporodás és a regeneráció szabályozásában. Mindezekhez azonban többféle tápanyagra van szüksége – ezek közül kiemelkedik a jód és a tirozin nevű aminosav. Mindkettő megtalálható a tengeri algákban, bár mennyiségük a fajtától, valamint a tárolás és feldolgozás módjától is függ.

Jó, hogy itt vagy! Ez a prémium tartalom csak a GLAMOUR közösség tagjainak érhető el – és te közénk tartozol.

2. Szívbarát választás

Egy 2011-es tudományos áttekintés szerint az algafogyasztás csökkentheti a vérnyomást, és ezzel együtt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ez részben magas rosttartalmának, részben pedig az omega-3 zsírsavaknak köszönhető.

Ez a hozzávaló lenne a hosszú élet titka?

Ez a hozzávaló lenne a hosszú élet titka?

3. Támogatja a bélflórát

A tengeri algák szárazanyag-tartalmának 25–75%-a élelmi rost, leginkább emészthetetlen poliszacharidok formájában. Ezek a rostok prebiotikumként működnek, vagyis táplálják a jótékony bélbaktériumokat, így elősegítik az emésztést és az immunrendszer megfelelő működését.

4. Természetes immunerősítő

Kutatások kimutatták, hogy az algák bizonyos vegyületei – például a fucoxanthin antioxidáns, az ACE-gátló peptidek vagy a D-vitamin – gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatással is bírhatnak. Ezáltal potenciálisan lerövidíthetik a megfázás időtartamát, és minimálisra csökkenthetik a másodlagos fertőzés kockázatát. Egyes tanulmányok még a koronavírus elleni harcban is vizsgálták ezek lehetséges szerepét.

5. Segíthet a vércukorszint szabályozásában

Az algák fucoxanthin nevű karotinoidja csökkentheti az inzulinrezisztenciát, míg a magas rosttartalom lassítja az emésztést és a vércukorszint kiugrását. Így az algák szerepet játszhatnak a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

Fontos a mértékletesség

Az algák tápértéke lenyűgöző, de éppen emiatt fontos odafigyelni a mennyiségre is. A jódban gazdag fajták – például a kelp – túlzott fogyasztása pajzsmirigyproblémákhoz vezethet. A Brit Dietetikusok Szövetsége azt javasolja, hogy az alga ne szerepeljen az étrendben heti egynél többször, különösen várandósság idején.

Egyes algafajták magas kálium- és K-vitamin-tartalmúak is lehetnek, ami miatt véralvadásgátlót vagy káliumszintet befolyásoló gyógyszert szedőknek érdemes egyeztetniük orvosukkal. Emellett az algák képesek felszívni és tárolni nehézfémeket is, ezért vásárláskor fontos, hogy megbízható forrásból, tiszta vízből származó, ellenőrzött terméket válasszunk.

Az alga tehát nem véletlenül számít szuperélelmiszernek: támogatja a szívet, az anyagcserét, az emésztést, az immunrendszert és a hormonrendszert is. Bár nem mindenkinek és nem korlátlan mennyiségben ajánlott, megfelelő körültekintéssel és mértékkel fogyasztva valódi egészségbomba lehet a tányéron.

Kevesen ismerik, pedig a krónikus betegségeket is segít megelőzni: egy igazi csodaszer, amit érdemes beiktatni étrendedbe

Kevesen ismerik, pedig a krónikus betegségeket is segít megelőzni: egy igazi csodaszer, amit érdemes beiktatni étrendedbe

Forrás: bbcgoodfood.com

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Csinos, de kockázatos: akár a látásodba is kerülhet ez a szépészeti kezelés

glamour plusz ikon Csinos, de kockázatos: akár a látásodba is kerülhet ez a szépészeti kezelés

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Gelencsér Tímea saját történetét osztja meg a Pandora ékszereivel (x)

Gelencsér Tímea saját történetét osztja meg a Pandora ékszereivel (x)

5+1 termék, amelyek segítenek túlélni az allergiaszezont (x)

5+1 termék, amelyek segítenek túlélni az allergiaszezont (x)

Online ismerkedés kisokos: mutatjuk a randi appok legnagyobb buktatóit (x)

Online ismerkedés kisokos: mutatjuk a randi appok legnagyobb buktatóit (x)

6 tévhit a vashiányról: derítsd ki te hányat ismersz közülük! (x)

6 tévhit a vashiányról: derítsd ki te hányat ismersz közülük! (x)