Ez történne a testeddel, ha tengeri sót tennél egy pohár vízbe, majd meginnád
Talán te is ízesítetted már a vizet citromkarikákkal, menta- vagy bazsalikomlevéllel, de a tengeri só valószínűleg eddig neked sem jutott eszedbe. A TikTok szerint azonban nem érdemes kihagyni ezt a különleges kombinációt, ami nemcsak az emésztésedet javíthatja, hanem a bőrödet is ragyogóbbá teheti.
Ezeket láttad már?
A TikTokon jelenleg több százezres nézettséget érnek el azok a tartalmak, amelyek a tengeri só - különösen a kelta tengeri só - vízhez való hozzáadásának előnyeit hirdetik. A Vogue magazinnak most Farzanah Nasser táplálkozási szakértő, valamint Hannah Alderson táplálkozási és hormonális szakértő árulták el, milyen hatással lenne a szervezetünkre a trendi tengeri sós víz, ha rendszeresen fogyasztanánk.
Mi az a kelta tengeri só?
„A kelta tengeri só finomítatlan tengeri só Franciaország tengerparti régióiból” - magyarázza Farzanah Nasser, majd hozzáteszi, hogy miután a tengervíz elpárolgott az agyagos medencékből, fa gereblyéket használnak a só kinyerésére, minimális feldolgozással. „A kelta só világosszürke színe a sóban és az agyagban található ásványi anyagoknak köszönhető.”
A kelta só ásványi anyagösszetételében, eredetében, megjelenésében és nátriumtartalmában különbözik a konyhasótól
- szögezi le a szakértő. Bár sokszor hallhatjuk, hogy a fogyasztása a nyomelemeknek köszönhetően pozitív hatással lehet az emésztésünkre és a bőrünk ragyogására, valójában a nyomelem-tartalma elenyésző. Nasser szerint az előnyeit maximum akkor élvezhetjük, ha egy pohár vízzel együtt fogyasztjuk el. A legjobb, ha egy kis citromot is facsarunk a poharunkba, hogy megfelelő mennyiségű káliumot és C-vitamint is juttassunk a szervezetünkbe.
Létezik az ital, ami a víznél is jobban hidratál: mindenre számítottunk, csak erre a folyadékra nem
Van olyan, akinek kerülnie kellene a kelta só fogyasztását?
Hannah Alderson szerint sokaknak. „A túlzott sófogyasztás megemelheti a vérnyomást, valamint megterhelheti a szívet és a veséket” - figyelmeztet. Úgy gondolja, hogy könnyen túlléphetjük az ajánlott napi nátriumhatárt már azelőtt is, hogy sót adnánk a vízhez. Különösen a magas vérnyomásban, vesebetegségben vagy szívelégtelenségben szenvedőknek érdemes kerülni a kombinációt, valamint azoknak, akik nátriumszegény diétát követnek.
A nátrium-klorid, vagyis a konyhasó ajánlott napi mennyisége felnőttek számára legfeljebb 6 gramm naponta, ami körülbelül egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Ez 2,4 gramm nátriumot jelent. A legtöbb egészséges ember számára tehát egy csipetnyi kelta tengeri sót adni egy pohár vízhez valószínűleg nem ártalmas, de Alderson úgy gondolja, ehelyett a kombináció helyett a sima víz vagy az ásványi anyagokban gazdag ételek továbbra is prioritást élveznek.
Szerinte a kelta tengeri só vízhez való hozzáadásának előnyei a legjobb esetben is csak lehetőségként merülnek fel. „Potenciálisan javíthatják a hidratáltságot és az elektrolit-egyensúlyt, de az esküdtszék még nem döntött" - fogalmaz. „Fennállhat a túlzott sófogyasztás veszélye” - emeli ki ismét.
Összességében tehát a szakértők szerint nem beszélhetünk csoda-italról, azonban a legtöbb ember számára nem ártalmas, ha egy kis csipet kelta tengeri sóval elkevert vizet fogyaszt naponta egyszer. Ne feledd, ha kipróbálod, érdemes egy kis citromlevet is hozzáadni, valamint nagyon figyelj arra, hogy ne vidd túlzásba a sófogyasztást!