Tényleg veszélyes lehet, ha fültisztító pálcikát használsz?

2020.augusztus.6.

Teljesen természetes, hogy rendszeresen zuhanyozol és fogat mosol, nem igaz? Na de mi a helyzet a fültisztítással? Meglehetősen vitatott kérdés, hogy a füleket is kell-e rendszeresen tisztítani, és ha igen, hogyan ajánlott. Nos, bár a boltok polcain rendre sorakoznak a fültisztító pálcikák, egyáltalán nem ajánlott, hogy valóban fültisztítási célra használd azokat. Na de vajon miért, és mit tehetsz azért, hogy mégis tiszták legyenek a füleid?

Tényleg veszélyes lehet, ha fültisztító pálcikát használsz?
Fotó: Shutterstock

A fültisztításról a fülben termelődő fülzsír miatt kell beszélni, ami, bár talán nem is gondolnád, de fontos feladatot lát el; azért felel, hogy megvédje a füled belső felét a portól, a szennyeződésektől, és más haszontalan környezeti behatásoktól. Új fülzsír rendszeresen képződik, ami a régebbi zsírt természetesen kilöki a fülből, ezt a váladékot viszont a füled alapjáraton öntisztítással eltávolítja. Ez a folyamat azonban lehet, hogy még nem mutat olyan képet, amivel elégedett lennél, ezért késztetést érzel rá, hogy megtisztítsd a füleidet.

A legjobb megoldás az, ha a füleidet a zuhany alatt vízzel és kímélő szappannal tisztítod meg. Ha kész, akkor szárítsd meg óvatosan a füleidet, ügyelve arra, hogy nem sérted meg a dobhártyádat. A fülzsír mennyisége egészen addig nem jelez problémát, ameddig nem gátol a mindennapokban; nem okoz hallási nehézségeket és fájdalmakat.

Fültisztító pálcikát azért nem érdemes használni, mert esélyes, hogy a fülzsír nagy részét csak beljebb taszítod a füledbe, vagy esetleg túl erős nyomást gyakorolsz vele a füledre. Nagy mennyiségű, problémát okozó fülzsír esetén ajánlott orvoshoz fordulni, hiszen ő szakszerűen el tudja távolítani a fülzsírt, ha valóban szükséges.

Az általános szabály az, hogy te magad a füled belső részeit ne piszkáld, csak a külső részeit tisztogasd finoman, és lehetőleg fültisztító pálcika nélkül. Ha bármilyen fültisztító spray-vel találkoznál a drogériában vagy a gyógyszertárban, csak azután vásárold meg és használd, hogy az orvosodat is megkérdezted róla, és egyet is értett veled. Ha nagyobb probléma van a füleddel, akkor mindenképpen szakszerű kezelés kell, ezért sem érdemes sokszor bolti kellékekkel próbálkozni.

Sose feledd, hogy a hallásod az egyik legnagyobb kincsed, ezért óvnod kell. Bár a szándék is fontos, a füled esetében a legjobb az, ha tényleg odafigyeléssel, óvatosan tisztítod, és a belső részeit pedig egyáltalán nem piszkálod. Ha bármilyen komoly panaszod van, akkor pedig kérd bátran egy fül-orr-gégész szakorvos segítségét.

Ez is érdekelhet

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

G-Életstílus

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?