A természet lágy ölén: TOP 3 hazai arborétum, ahová el kell látogatnod idén nyáron!

2021.június.17.

A június és a nyár beköszöntével nem csak a hangulatunk, de a természet is elképesztő változásokon megy keresztül. Színes virágok nyílnak, az erdő, a puszta és az idáig kopárnak tűnő mezők pedig megtelnek élettel. A közeli parkban, az éppen nyíló buja rózsabimbók között sétálva megállsz egy pillanatra. Végre elmosolyodsz. Könnyen és őszintén, ahogyan gyermekkorodban. Miközben hagyod, hogy az édes emlékek megrohanjanak és teljesen magukkal ragadjanak, lágy, forró szelő simít végig az arcodon. Gyengéden és hihetetlenül finoman. Magával ragad a természet szépsége és egyszerű bája. Rácsodálkozol apró dolgokra, idáig jelentéktelennek tűnő, valódi értékekre. A téged körülvevő környezet furcsaságaira és különös varázslataira.

A természet lágy ölén: TOP 3 hazai arborétum, ahová el kell látogatnod idén nyáron!
Fotó: Gettyimages.com

Manapság olyan sok minden múlandó. Szépség. Szerelem. Heves szenvedély. Testiség. Azonban egy valami örök. A körülöttünk lévő világ rejtett csodái. Zöldellő fák, érett gyümölcsök, nyugodt, selymesen körülölelő víztükör. Ha megtanulunk odafigyelni ezekre a csendben megbúvó kincsekre és hagyjuk magunkat megigézni ,akkor különleges élményeket tapasztalhatunk meg általuk.

Zöldellő arborétumokban jártam, az élet értelmére rátaláltam!

Ha a fákhoz és növényekhez fűződő kapcsolatomat jellemeznem kellene, valószínűleg azt mondanám, hogy főként régi emlékekhez, nosztalgikus emlékképekhez fűződik.

Kiskoromban a nagypapámmal sokszor kertészkedtünk a telkünkön. Ilyenkor előszeretettel huzigáltam ki a répákat és a különböző terményeket a földből. Nem tudom, hogy a nagypapám őszinte, vidám mosolya tette vagy az ültetés egyszerű kis öröme, de bevallom, hogy ezekben az időkben igazán jól szórakoztam.

Több volt ez az egész puszta szórakozásnál, hiszen egy idő elteltével, ahogyan nőttem, egyre nagyobb vidámságot és egyfajta elégedettséget is hozott az életembe a növényekkel való foglalatoskodás. Lefoglalt, kikapcsolt, általa megpihenhettem lélekben is. Az utóbbi időben sajnos nem volt túl sok időm kilátogatni a telekre, de előző hétvégén valami megváltozott bennem. Egy gondolat és egy ismerős érzés bekúszott a szívembe és azt sugallta, hogy változtatnom kell. A rohanó, túlhajszolt hétköznapokból szerettem volna kiutat és nyugalmat találni, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve ellátogattam az Agostyáni Arborétumba.

Kisokos az arborétumokhoz:

Bizonyára mindannyian jártunk már arborétumban, azonban lehet, hogy nem vagyunk tisztában pontosan a szó pontos jelentésével és azzal, hogy milyen érdekes és izgalmas dolgokat is rejt magában.

A legszélesebb körben elterjedt értelmezés szerint az arborétum fás szárú növények gyűjteményes kertje. Ennek kapcsán mindjárt felmerül a kérdés, kik és milyen szándékkal tervezték, ültették be, ápolták, vigyázták, gondozták e látványos kerteket?

Magyarországon mintegy félezer arborétumot, illetve botanikus kertet, vagy gazdag dendrológiai értékű parkot kereshetünk fel. Vannak köztük "újszülöttek" és van, amelynek a korát több, mint 200 évesnek ismerjük. Találunk néhány hektárosat épp úgy, mint 60-80 hektár kiterjedésűt. Előfordulhat, hogy egyik- másik értékét néhány valóban ritka egyed adja és van, ahol ezernyi változatot tartanak nyilván. Általában az arborétumok között tartjuk számon azokat a fantasztikus szépségű helyeket is, ahol nem feltétlenül találunk növényritkaságokat, ugyanakkor a növények művészi elrendezése, kompozíciója , esetleg egy -egy, a tájba illesztett különleges építészeti remek alkotja a méltó környezetet.

A botanikusok eddig mintegy 400 000 növényváltozatot írtak le Földünkön, de feltételezhető, hogy sok növény-főleg a trópusi övezetben- még felfedezésre vár. A mi mérsékelt övi éghajlati viszonyaink alkalmasak számos őshonos fafajunk mellett idegen fafajok és változatok meghonosítására is.

Láthatjuk tehát, hogyha az arborétum fogalmát kutatjuk, talán a legbiztosabb, ha a célt vizsgáljuk, amelyet létesítésével a "megálmodói", alkotói meg akartak valósítani.

TOP 3 gyönyörű hazai arborétum: kötelező program minden korosztálynak

Fel a túrabakancsot és a kényelmes kis edző cipőket! Irány Alcsútdoboz, Vácrátót és Tata! A jókedv és a felhőtlen kikapcsolódás pedig garantált!

1. Alcsúti arborétum: romantikázz szabadon!

Bájos kis kastély romok, romantikus, smaragdzölden hívogató, puha pázsit és harmónia a természet és közted. Kell ennél több egy tökéletes naphoz? Az Alcsútdobozon található arborétum Budapesttől csupán 40 km-re fekszik, így viszonylag közeli desztinációnak számít akár egy hétvégi kirándulásra. Érdekesség még, hogy ez az arborétum rejti hazánk egyik legrégebbi és egyben legeredetibb angolpark jellegű kertjét.

Különleges növényfajok, bájos kert és természetes szépség fogadja minden egyes évszakban a túrázókat, a kultúra és a növények szerelmeseit és az érdeklődőket!

Extra tipp: Romantikus és igazán egyedi, mégis kissé misztikus élményre vágysz? Mindezt a természet lágy ölén, messze a város zajától és az örökös nyüzsgéstől?

Akkor nem árt nyomon követned az arborétum weboldalát, ugyanis 2021 júniusában lesz a szentjánosbogár-rajzás, amely lélegzetállító látványt nyújt az idelátogatók számára. Gondolj csak bele, hogy ezernyi fénylő, zöld lámpásként felsejlő apró kis bogár világítja be a sötét éjszakát. Le ne maradj róla!

2. Vácrátóti arborétum: ahol a természet részévé válhatsz!

Élményséta, önálló séta vagy vezetett séta? Bármelyiket is válaszd, biztos lehetsz abban, hogy egyikkel sem lőhetsz mellé. Ebben az arborétumban az a pompás, hogy annyi látnivalót,különleges felfedeznivalót kínál a látogatók számára, hogy még egy nap is kevésnek tűnhet a felfedezésére.

A botanikus kert területén ma is számtalan olyan öreg fa él, amely a XIX. század első felében bújt ki a magból. Ezek alkotják a kert legnagyobb felületét elfoglaló dendrológiai gyűjtemény (fák és cserjék gyűjteménye) vázát és alapját. Eredetük kétféle: lehetnek őshonos fajok és telepített egzóták. A „platán korként” ismert történeti-kertépítészeti időszakból hatalmas, terebélyes, több mint másfélszáz éves platánok, feketediók, pagodafák, nyugati ostorfák láthatók mindenfelé.

Pihenj meg Te is a nagy lombok üdítően hűsítő árnyékában, szippants mélyeket a friss levegőből, piknikezz egy padon megpihenve vagy csak merülj el a gondolataidban! Ezen a helyen ugyanis végre önmagad lehetsz és igazán átadhatod magadat a nagybetűs Nyárnak.

Extra tipp:

Júniusban virágzik egy gyönyörű, idáig biztosan nem igazán ismert növény, a pompáslonc.

„A pompáslonc (Kolkwitzia amabilis) 2-3 m magas lombhullató cserje. Idősebb ágain kérge barna foltokban hámló. Tojásdad alakú, egyszerű levelei szőrösek. Ívesen hajló ágait elborítják, sátorozó virágzatba tömörülő, illatos, másfél cm-es virágai. A harang alakú virágok pártája fehérrel futtatott pasztell rózsaszínű, sárga torokkal, bíbor árnyalatú csészéje szőrös. Kína középső tartományaiban, sziklás bokor erdőkben őshonos, fény-és melegigényes növény.”

Ha a jegypénztárban megvásárolod a „Kínai tanséta” vezető füzetet, többet is megtudhatsz erről a ritka cserjéről.

3. Agostyáni arborétum: az erdő örök értéke

A Gerecse Tájvédelmi körzet gyöngyszeme, a hegység egyik páratlan szépségű völgyében a Bocsájtó-völgyben, Tatától néhány kilométerre, Budapesttől alig egy órára található. Az arborétum 30,5 hektáron mutatja be fás szárú növényeit. A kertet az év bármely időszakában érdemes felkeresni, hiszen növényritkaságaival egyedülálló esztétikai élményt nyújt minden évszakban.

Az arborétumban tett séta során végig az a gondolat motoszkált a fejemben, hogy nem szeretném, hogy egy hétvégém is úgy teljen innentől, hogy ezt a szépséget nélkülöznöm kell jen az életemből. Kialakult egy megmagyarázhatatlan ragaszkodás. Igazi vágyakozás lett úrrá rajtam onnantól, akárcsak kisebb koromban. Izgatott lettem egy másodperc leforgása alatt.

Amikor hazaértem, csakis a magas, mese szerűnek tűnő magas tölgyfákra, a ciprusokra és a vöröslően csábító rózsabimbókra tudtam gondolni. Úgy éreztem magamat, mint Alíz Csodaországban, amikor a rózsák között téblábol és szinte ámulatba, illetve egyfajta káprázatba esik az őt körülvevő temérdek szépségtől.

Ezeknek az impulzív gondolatoknak a hatására nem csak azt fogadtam meg, hogy az életemen és a hozzáállásomon is változtatok innentől, hanem azt is, hogy szépen le fogok lassítani. Nem keringek többet össze-vissza búgócsiga módjára a világban, hajszolva a lehetetlent, hanem megpihenek inkább egy hűs tölgyfa árnyékában és elhatározom, hogy innentől jobban odafigyelek magamra.

Titeket is szeretnélek erre ösztönözni, hiszen mindannyiunknak szüksége van a kikapcsolódásra és az újratöltődésre egy nehéz nap, hét, hónap vagy éppen év után. Megérdemled. Tökéletesebb programot pedig el sem tudnál képzelni egy arborétumban tett relaxáló sétánál.

Fedezzétek fel mindhárom arborétumot és közben legyetek résen, hiszen lehet, hogy az egyik fa mögül a kiskori énetek integet majd vissza! Kellemes sétát kívánok mindenkinek!

Cikk: Tollas Tímea

Ez is érdekelhet

Szorongsz a szex miatt? Ezek a tippek segíthetnek

Szorongsz a szex miatt? Ezek a tippek segíthetnek

GLAMOUR Horoszkóp

Ma ne dőlj be a külsőségeknek - Napi horoszkóp: július 30.

Ma ne dőlj be a külsőségeknek - Napi horoszkóp: július 30.

Sztárhírek

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát