Van egy nagyon veszélyes alkategóriája az ASMR videóknak

2018.április.27.

Suttogás, recsegés, nyammogás. Ezekkel a hangokkal indult el az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) őrület, és mára már ott tartunk, hogy emberek ezrei szeretnének maguknak ASMR barátot vagy barátnőt, akik lefekvés előtt virtuális suttogással, szöszmötöléssel köszönnek el tőlük.

Ha még nem hallottál az ASMR-ről, most röviden összefoglaljuk, mi is az: a kifejezésnek nincs pontos meghatározása, de lényegében egy olyan kellemes érzést takar, melynek köszönhetően libabőrösök leszünk tetőtől talpig, és amit különféle hangok, például női hang suttogása vagy lassú, ismétlődő zajok váltanak ki. Fontos, hogy nem mindenkinél működik a dolog, tehát ha te nem vagy erre vevő, akkor vagy hidegen hagy az egész, és nem érted mások mitől esnek transzba ettől, vagy egyenesen idegesít.

Mára már persze rengeteg ilyen videót találhatunk a neten saját ízlésünknek megfelelően, de azt is érdemes megemlíteni, hogy bár sokan rajonganak értük, legalább ennyien gyűlölik is ezt a jelenséget.

A mozgalom mérete nem csak a rajongók számából, de abból is látszik, hogy olyan hatalmas cégek is készítettek ilyen videókat, hogy azokkal reklámozzák termékeiket, mint az IKEA és olyan nagy nevek videóit is megtalálhatjuk a Youtube-on, mint Emily Ratajkowski vagy Jake Gyllennhaal.

Palvin Barbarával is készült már ilyen videó:

És mire jó az ASMR pár? Segít relaxálni, megmozgatja az érzelmeket, elcsábít és a közelség érzetét kelti. Azonban sokan úgy gondolják, hogy ez a jelenség, mely eredetileg elalvást segítő módszerként jött létre, nem mehet el túlzottan a szexualitás irányába. Ezen az állásponton van Cardi B is, aki maga is ASMR videókra szeret elaludni. És valóban nevezhetjük veszélyesnek azt, hogy az ASMR-t a szexualitással azonosítsuk, ugyanis a legtöbb ember, aki ilyen videókat készít, fiatalkorú és lány. De tegyük ezt az információt félre egy kicsit, feltűnt az interneten az ASMR-nak egy teljesen új alfaja, amiben már nem is a suttogó, recsegő hangok okozzák a nyugtató érzést, hanem valamilyen történet elmesélése. A videók készítői gyakorlatilag felveszik a legjobb barát, vagy akár virtuális társ szerepét, és közvetlen, "őszinte" beszédükkel - szerepjátékkal - kötődést, hasonlóan nyugtató érzést váltanak ki a nézőikből, ami könnyedén függőséghez, a valóságtól való elszakadáshoz vezethet.

A legtöbb szerepjáték a kapcsolatok pozitív oldalát hangsúlyozza, viszont több ezren kíváncsiak olyan videókra is, melyek a párkapcsolatok sötét bugyraira koncentrálnak, mint például a féltékenység. Számos olyan videó van, amely azt mutatja be, hogy a féltékeny barátnő belenéz barátja telefonjába, elolvassa az üzeneteit, amíg ő mondjuk zuhanyzik. Van olyan kategória, ami még ennél is tovább megy, melyek lényege, hogy a megszállott barát elrabol és fenyeget.

Nos, ha eddig nem lett volna elég megosztó ez a téma, akkor itt már biztosan sokan felmordulnak, hiszen valóban kérdéses az, mennyire veszélyes ez a néző oldaláról és mennyire az a videós oldaláról, hogy ezzel a szereppel azonosítják őt. De nem csak szerelmet keresnek az emberek, így rengeteg videó van, ahol legjobb barátnőt vagy testvért találhatunk, akik egyszerűen csak a törődés érzetét keltik a nézőben.

Az ész megáll! Nácik buherálták meg a virtuális Instagram-sztár oldalát

Az ész megáll! Nácik buherálták meg a virtuális Instagram-sztár oldalát

Mint írtuk, az ASMR segít relaxálni, elaludni, ezért nagyon sokan minden éjjel erre alszanak el. Orvosok viszont arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy bár valóban bizonyított, hogy ez sok embernek segít, mégse támaszkodjunk teljesen ezekre a Youtube videókra, mert még nem tanulmányozták olyan hosszú ideig ezt a jelenséget, hogy a negatív hatásaival is tisztában legyenek.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: napvilágra kerülhetnek féltve őrzött titkaid – július 2.

Napi horoszkóp: napvilágra kerülhetnek féltve őrzött titkaid – július 2.

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő