Vigyázz: így befolyásolja az alváshiány a mentális egészségedet

2022.március.9.

Te is érezted már úgy, hogy ha későn fekszel le, nehezen alszol el vagy tartósan kimerült vagy, akkor a hangulatod is megváltozik? Ha fáradt vagy, könnyen előfordulhat, hogy az érzelmeid irányítása akaratlanul is kicsúszik a kezeid közül, hiszen tudományosan bizonyított, hogy az alváshiányos állapot minden érzelmet képes felerősíteni, ami pedig a mentális egészségedre is kihathat.

Vigyázz: így befolyásolja az alváshiány a mentális egészségedet
Fotó: Gettyimages.com

Egy kutatás szerint a britek nagyjából 87%-a vallja azt, hogy a fáradtság ingerültebbé teszi őket, és minden ötödik ember mondta azt, hogy ilyen állapotban rendszeresen veszekszik a párjával pusztán azért, mert kimerült. A megkérdezettek 15%-a azt is elmondta, hogy fáradtan egyenesen azt érzi, hogy kifordul önmagából, mondhatni más személyisége lesz.

De hogy mi az oka ennek a jelenségnek? Dr. Sophie Bostock alvásszakértő szerint érdemes visszagondolni arra a mintegy kétszázezer évvel ezelőtti időszakra, amikor a korai emberek a szavannán éltek. Akkoriban az embereket az éhségérzet, a ragadozók és a viharok ébresztették fel, így az agyunk úgy fejlődött, hogy az alváshiányt potenciálisan veszélyes helyzetként értelmezze. Ha tehát nehezen alszol el vagy korán megébredsz, akkor az amigdala, az agyunk azon része, ami aktiválja a "harcolj vagy menekülj" stresszreakciót, érzékenyebbé válik. Ez azt jelenti, hogy sokkal érzelmesebbek leszünk, és még az apró problémák is felzaklatnak minket.

Mivel alváshiányosan érzékenyebb az amigdalánk, fáradtan nagyobb valószínűséggel aktiválódnak a stresszreakcióink, amik pedig már a fizikai egészségünkre is hatással lehetnek. Ennek oka, hogy amikor a "harcolj vagy menekülj" stresszreakció életbe lép, olyan hormonok árasztják el a testünket, amelyek segítenek reagálni a testünk által fenyegetésként érzékelt dolgokra.

A stresszhormonok negatív velejárója, hogy emelik a pulzust, a vérnyomást és a vér áramlását az izmokban, ami ha gyakran fordul elő, akkor idővel magas vérnyomást vagy szívbetegségeket okozhat, amiknek hatására pedig a korai halálozás kockázata is növekedhet.

Alváshiányos állapotban az agy aktivitása alacsonyabb, azok a funkciók pedig, amik az előrelátásért, a megfontolt viselkedésért és az önkontrollért felelnek, lelassulnak. Más kifejezéssel érzelmesebbek leszünk, és sokkal könnyebben reagálunk túl olyan dolgokat, amiket alapvetően képesek lennénk nyugodtan kezelni.

Az alváshiány további következményeként tapasztalhatsz kedvtelenséget is tapasztalhatsz, és azon kaphatod magad, hogy olyan helyzetekben, amiket korábban remekül kezeltél, most szorongsz.

Tagadhatatlan tehát, hogy szoros összefüggés van az alvás mennyisége és a mentális egészség között. Azt is érdemes viszont megjegyezni, hogy egyénenként eltérő, mennyit ajánlott aludni ahhoz, hogy mindezek a kellemetlen tünetek ne jelentkezzenek. Nem érdemes tehát azon görcsölnöd, hogy éppen hány órát aludtál egy nap, hanem inkább arra koncentrálj, hogy annyi időt tölts alvással, amennyit te személy szerint elegendőnek érzel ahhoz, hogy ne legyél fáradt. Mint az élet sok más dologban, az alvásban is nem a mennyiség, hanem a minőség az, ami igazán fontos.

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját