Azonnal hagyd abba ezt a 6 dolgot, ha egészséges és boldog párkapcsolatot szeretnél

2021.november.12.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A párkapcsolatok első időszakában olyan, mintha a habos felhőkön lépkednél, minden tökéletes, az élet nem is lehetne szebb. Ilyenkor szinte képtelen vagy hibát találni a párodban, bármit csinál, azt elfogadod, a boldogság kikezdhetetlennek tűnik, annyira valószínűtlen, hogy egyszer csak véget érjen az eufória.

Azonnal hagyd abba ezt a 6 dolgot, ha egészséges és boldog párkapcsolatot szeretnél
Fotó: Gettyimages.com

Aztán valahogy mégis megváltoznak a dolgok, kiderül, hogy akit istenítettél, valójában egy esendő ember, nagyon is emberi hibákkal. Ami nem is olyan régen még humorosnak tűnt, az hirtelen inkább fárasztóvá lett, arról nem is beszélve, hogy mintha a cica elvitte volna a szexuális étvágyadat, ami eddig még farkaséhségnek tűnt.

Amikor a párkapcsolat túljut a kezdeti felhőtlen időszakon, akkor jönnek a kevésbé szenvedélyes hétköznapok, és nagyon sok pár némi küzdelem után fel is adja a dolgot. Egy hosszú párkapcsolat is lehetne éppenséggel boldog, sőt!

A nagy érzelmeket megmozgató eufória szép dolog, de aki állandóan ezt hajszolja, az egy délibábot kerget. A hosszú távú boldogságért meg kell dolgozni, ez nem hangzik olyan jól, de így van. Természetes emberi dolog, hogy a nehézségekért, a boldogtalanságért először a másik felet hibáztatod, de ha tényleg hosszú távú kapcsolatot szeretnél, és abban boldog is szeretnél lenni, akkor először mindig tedd fel a kérdést: mi az, amit én teszek rosszul, miben változtathatnék, hogy jobb legyen?

Összeszedtünk 6 olyan szokást, amivel talán akaratlanul, de te is hozzájárulsz, hogy ne legyél boldog, se te, se párod.

Egyszer érdemes lenne összeszámolnod, hogy a partnered hány felvetésére válaszolsz igennel, és hányra nemmel. Legyen szó akár csak arról, hogy valamit átalakítana a lakásban, arról hogy találkozzatok, bármilyen közös programról, vagy igen, akár a szexről is. Vajon nem lehet, hogy túl sokszor visszautasítottad már ilyen-olyan ügyekben a párodat, nem lehet, hogy elvetted a kedvét a kezdeményezéstől, az álmodozástól, vagy akár az érzékiségtől azzal, hogy rengetegszer mondtál nemet? Ki érezné jól magát, ha állandóan azzal találja szembe magát, hogy visszautasítják? Ha túl sokszor mondasz nemet, azzal azt üzened a párodnak, hogy nem igazán érdekelnek az ő vágyai, tervei, igényei. De meg kell tanulnod, hogy egy egészséges és boldog párkapcsolatban a másik fél boldogsága is fontos, neki is szüksége van a támogatásra, az igenekre. Ezzel természetesen nem azt akarjuk sugallni, hogy mindenre igent kell mondanod, sőt! Viszont ahelyett, hogy reflexből nemet mondanál mindenre, próbáljatok kompromisszumot kötni, beszélgetni a nézeteitekről. A kommunikáció a nézeteltéréseket is megoldja.

Olvastad már? 5 figyelmeztető jel, hogy a kapcsolatnak azonnal véget kell vetni

Az sosem baj, ha vannak szabályaitok, megszokásaitok a kapcsolatban, de a túlszabályozás nem biztos, hogy egészséges, de még ennél is rombolóbb tud lenni, ha úgy állsz a kapcsolatban, mintha az egy versenysport volna. Ha állandóan azt számolgatod, hogy te hányszor vitted le a szemetet, hányszor mentél el bevásárolni, hány orgazmusod volt, hányszor hívtad a másikat, hány sört ivott a másik, akkor a partnered könnyedén érezheti azt, hogy nem egy csapatban vagytok, hanem egymás ellen küzdötök. A közös célokhoz, közös küzdelem, akarat kell, a rivalizálással az a baj, hogy az egyik fél vesztesnek fogja érezni magát, a vesztesek pedig ritkán boldogok.

Úristen, ne tedd! Oké, mindenki tisztában van vele, még a férfiak is, hogy a szexszel viszonylag könnyen lehet manipulálni őket. De ez amellett, hogy egy nagyon aljas dolog, hosszú távon egy igazi bomba a kapcsolatban. Akár a szex megvonása, akár az, hogy bizonyos feltételekhez szabod a hancúrozást, olyan taktika, amivel lehet, hogy előnyökhöz jutsz, de valójában magadat alázod meg vele. Egészséges kapcsolatot ilyen magatartásra nem lehet alapozni, ráadásul bármilyen biztos módszernek is látszik, igazából csak kiszolgáltatottá tesz. Árucikké, alkutárgyá tenni a legintimebb pillanatokat rettenetes ötlet.

Nincs annál elkeserítőbb, ha valaki úgy érzi, hogy nincs semmi bizalom irányába. A boldog és egészségesen működő párkapcsolatban a felek bíznak egymásban, ha valaki elmegy a barátaival bulizni, fél órával később ér haza a munkából, este 11-kor messengerezik, akkor nem lehet minden alkalommal jelenetet rendezni. Attól, hogy együtt vagytok, a másik ember is önálló, tiszteletben kell tartanod a magánszféráját, nem kötelezheted arra, hogy minden pillanatáról, minden elköltött forintjáról elszámoljon neked. A kapcsolatotok egy állandó rendőrségi kihallgatás lesz egy idő után a másiknak. Nem azt mondjuk, hogy vakon meg kell bízni, és az aggasztó jeleket figyelmen kívül kell hagyni, de az állandó ellenőrzés hosszú távon önbeteljesítő jóslatként működhet, addig-addig sugallod a párodnak, hogy nem tudsz bízni benne, amíg tényleg olyanok felé fordul, akik bíznak benne.

Olvastad már? 8 dolog, amit minden boldog pár csinál

Nagyon is jó dolog, ha elhatározzátok, hogy a jövőbeni terveitek miatt lemondtok néhány dologról a jelenben, a közös célok, a közös küzdelem nagyon pozitív hatással van a kapcsolatokra, de csak egy bizonyos szintig. Ha túlaggódod a jövőt, akkor a jelenben képtelen leszel boldog lenni, és ezzel máris megtetted a jövő tönkretételéhez vezető úton az első lépést. Törekedj értelmes egyensúlyra, tartsd a szem előtt a jövőt, de élvezd a jelent is. Csak azért, mert lakásra gyűjtötök, még elmehettek egyszer-egyszer szórakozni, vehetsz magad valamit, vagy a párodnak sem kell lemondania mindenről. De igaz ez a gyerekvállalásra is, ha állandóan aggódsz valami miatt, hogy nem lesz elég pénzetek a gyereknevelésre, hogy a karrieretekben most pont nem jönne jól egy csemete, hogy becsap egy meteorit, akkor egy idő után már hiába szeretnétek, az évek nagyon gyorsan tudnak elrepülni. Nagyon sok pár mire eléri azokat a céljaikat, amikért hosszú ideig küzdött, addigra el is hidegülnek egymástól, a sok lemondás kiöli az örömöt a kapcsolatodból, ne csak a közös céljaitokat, hanem első sorban egymást szeressétek.

A kezdeti időkben állandóan egymáson lógtatok, le sem lehetett választani titeket egymásról - ez természetes. Az már kevésbé, ha évekkel később is szimbiózisban éltek, és egymás nélkül nem léptek ki az utcára, és mindent ugyanúgy csináltok. Ahogy az sem, hogy egy idő után, amikor már bejáratott lett a kapcsolatotok, akkor újra abszolút az első helyre helyezed magad. Törekedned kell rá, hogy a kapcsolatotokban egyensúlyban legyen a mérleg, hogy ne csak te kapj esetleg apró meglepetéseket, hogy ne csak a te barátaiddal, szüleiddel találkozzatok, hogy ne csak azt a filmet nézzétek meg, amit te szeretnél, hogy ne csak rólad szóljon minden. A párod akármennyire is szeret, egy idő után nagyon elhanyagoltnak fogja érezni magát, és ha ő boldogtalan lesz, akkor nemsokára te is az leszel.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A Revolut nyomában loholnak a magyar bankok - de tényleg felveszik vele a versenyt?

A Revolut nyomában loholnak a magyar bankok - de tényleg felveszik vele a versenyt?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)