18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Nem élvezed a szexet? A szakértő segít, hogy ez megváltozzon

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha nem tudod befogadni a jót, a szexet is nehéz élvezni. Ahhoz, hogy a párod meg tudja neked adni azt, ami valóban gyönyört okoz, először neked kell megtanulnod kényeztetned önmagad. Ha nem engeded be a jót, nem hiszed el, hogy neked is jár a figyelem, a partnered a fejére is állhat, nem lesz képes a kedvedben járni. Meg lehet tanulni élvezni a szexet. Ebben próbálok segíteni neked.

Figyelj oda magadra, arra, hogy mi esik jól neked, mitől érzed jobban magad. Ez az első lépés a jó szexhez: vedd észre önmagad!
Figyelj oda magadra, arra, hogy mi esik jól neked, mitől érzed jobban magad. Ez az első lépés a jó szexhez: vedd észre önmagad!
Fotó: Getty Images

„Úgy érzem, baj van velem, mert nem kívánom a párom.” – panaszkodott nekem a 43 éves Andrea. Beszélgetésünkkor kiderült, hogy számára sosem volt igazán jó a szex, ami nem is csoda, hisz sosem kommunikálta, mi lenne élvezetes számára.

Ennél azonban mélyebbek az okok. Valójában nem arról volt szó, hogy nem merte elmondani, mi esne neki jól, hanem hogy fogalma sem volt róla. Sőt, fel sem merült benne, hogy a szeretkezésekkor lehetnének saját igényei is.

A szex jó tükör

Az, hogy milyenek vagyunk az ágyban, jól mutatja, mivel van dolgunk a hétköznapjainkban is. Andrea valójában egész életében másokat szolgált, s közben önmagát háttérbe szorította. Gyerekkorában mindig gondosan ügyelt arra, hogy a szüleinek semmilyen okot se adjon a szomorúságra, vagy idegességre. Később ápolónak tanult, ma is idősekkel foglalkozik: házhoz jár hozzájuk. Amikor a gondozottjai felhívják valami aprósággal, ő egyből félreteszi a saját igényeit és ugrik segíteni.

Ugyanez a helyzet a gyerekeivel is. Mindent értük tesz. Munka után őket furikázza a szakkörökre, amiket kiválasztottak. A középső lány imádja a lovakat. A drága hobbi szinte a teljes fizetését elviszi. Nagyobbik lánya már szeret eljárni diszkóba, ahova ő rendszeresen érte megy autóval hajnalban.

Ő az, aki mos, főz a családra. Hétvégenként a közel 20 gyümölcsfájuk termését főzi be és viszi kutyaiskolába a sok gondot okozó családi ebet. Állandóan rohan, folyton úgy érzi, minimum 48 órás napokra lenne szüksége ahhoz, hogy utolérje magát.

Nem segítene, ha több ideje lenne

Valójában hiába lenne még ideje, azt is mások szolgálatával töltené meg. Sosem merül fel benne a kérdés, hogy neki mire van szüksége, mi esne jól neki. Persze elméletben tudja, hogy imádja a kézimunkázást, millió terve van arról, mit fog megvarrni, kihímezni, makramézni, ha majd lesz ideje, de igazából azért nem csinálja, mert ő nem fontos saját maga számára.

A férje mindeközben „semmit sem segít” – csakhogy nem azért, mert rossz ember, hanem azért, mert Andrea gyakorlatilag ledominálja őt. Mindent ő maga akar intézni, közben pedig félretúrja a férfit. Nem bízik benne, hogy tudna jól segíteni. Gyakorlatilag megbízhatatlan gyerekként kezeli őt.

Haragszik a férjére

Rengeteget panaszkodott nekem a férjéről. Dühös rá, amiért nem vesz le terhet a válláról, amiért nem valódi partnere, de hogyan is lehetne, ha nem hagyja. Sőt, valószínűleg az önmaga iránt érzett csalódottságát is a férfira vetíti: könnyebb őt hibáztatni, mint saját magában megkeresni a fejlesztenivalót. Elvárná, hogy a férfi legalább egy kicsit hordozza a tenyerén, de hogyan is tehetné meg, ha Andrea sosem hagyta azt?

Az ágyban is ugyanez történik: a nő dühös, mert még sosem volt orgazmusa. Rossz szeretőnek tartja a párját, fejben állandóan kritizálja őt, de ezt még sosem árulta el neki. Persze a férfi mindezt nagyon is érzi, ami tovább csökkenti a motivációját, hogy a nő kedvében tegyen, hisz ez úgyis lehetetlen. Amikor megpróbálta, egy haragos „Ne így csináld! Tudod, hogy nem viselem el, ha így érsz hozzám!” - kritikát kapott, amitől még jobban elment a kedve.

Milyen érzés az orgazmus?

Milyen érzés az orgazmus?

A szex is a szolgálatról szól

Bár sosem volt orgazmusa, mégis legalább minden második hét vasárnapján szeretkeznek. Azazhogy túlzás lenne ezt szeretkezésnek nevezni, hisz nem az egymás szeretgetéséről szól, hanem arról, hogy Andrea a jól megszokott módon, „ahogy a férfi szereti”, kielégíti a párját. (Igaz, a férfi egy kölcsönös, szenvedélyes együttlétről álmodik, nem az egyirányú gyönyörszerzésről, ami után lelkileg csak még kiüresedettebbnek érzi magát.) Ezzel kipipálja a feladatlistájáról a házastársi kötelezettségét, de közben elégedettséget nem érez, hisz ő is nagyon jól tudja, hogy ez nem volt az igazi. Valójában azért csinálja, hogy csillapítsa az önvádját, amivel folyamatosan terrorizálja önmagát: hogy nem elég tüzes párja a férjének.

Nem is csoda, hogy nem kívánja a szexet

Sosem kívánja a párját. Úgy érzi, valami nagy baj van vele. Haragszik önmagára, amiért nem elég jó feleség. Mindeközben tele van szexuális fantáziákkal, amiben változatosan orgazmikus szeretkezéseket él át. Ezek azonban csak még szomorúbbá teszik, hisz általuk is szembesül azzal, hogy mennyire nem olyan életet él, amilyet szeretne.

Andrea valójában egy orgazmikus nő, aki kívánja, vágyja a szexet, csak egy hibát követ el: nem kéri. Ahogy a hétköznapokban, úgy a hálószobában sem ad teret a saját igényeinek. Fel sem merül benne, hogy neki is lehetne jó.

A testedre való odafigyelés is segíthet abban, hogy egy jobb, egészségesebb szexuális életet alakíts ki
Fotó: Getty Images

Ugyanúgy joga van az orgazmusra, mint a férjének!

Andrea a kliensem. A közös munka során egy ponton végre ráébredt, hogy előrébb helyezi mindenki jóllétét a saját magáéhoz képest. Megkértem, nézzen rá saját magára „kívülről” úgy, mintha egy számára fontos személy lenne, és rájött, hogy úgy bánik magával, mint egy mostohagyerekkel. Egyszerűen nem fair, amit csinál: másoknak mindig sokkal többet juttat, miközben ő is ugyanolyan ember, mint a többiek, akinek ugyanannyi járna.

Mindig azt hitte, hogy a többieknek kell adni, miközben ő nem volt hajlandó elfogadni másoktól semmilyen jót. Csakhogy ezzel nem azt érte el, hogy jobban szeressék őt, hanem épp ellenkezőleg: a kedvességeket visszautasítva eltaszította magától a szeretteit.

Öröm volt látni, amikor leesett neki: számára ugyanúgy jár a kényeztetés és az orgazmus! Ha ő képes minden alkalommal a szájával kényeztetni a férjét, akkor neki is joga van ugyanezt kérni a férfitől!

13 nyomós érv, hogy rendszeresen maszturbálj

13 nyomós érv, hogy rendszeresen maszturbálj

Tanuld meg kényeztetni magad!

Azt javasoltam Andreának, hogy mikor elkezdi végre kommunikálni a férje felé, mire vágyik, mi esne jól neki, legyen magával türelmes. Még nincs ebben gyakorlata, könnyen lehet, hogy nem megy majd jól az elején és esetleg meg is bántja a párját. Szerencsés kommunikálni a férfi felé azt is, hogy „Drágám, rájöttem, hogy eddig sosem voltam képes odafigyelni a saját vágyaimra, örömeimre, ezért most el akarom kezdeni előtérbe helyezni magam, amit lehet, hogy nagyon ügyetlenül fogok csinálni eleinte. Kérlek, nézd el nekem és segíts, hogy megtanulhassam észrevenni, mi a jó nekem és azt jól kommunikáljam feléd!”

A másik ötletem az volt számára, hogy kezdje el figyelni a hétköznapok során, mi esne jól neki és tanuljon meg kedveskedni saját magának. Lehet ez 10 perc olvasás a teraszon, egy finom gombóc fagyi, egy hosszabb fürdő, vagy egy kényeztető hajpakolás. A lényeg, hogy vegye észre, mit igényel a teste és a lelke és kezdje el megadni saját magának. Ennek pedig fontos része lehet az önkielégítés is, ahol amellett, hogy végre megadja magának a vágyott orgazmust, ki is tapasztalhatja, hogyan tudná jól kényeztetni őt a párja. Ez egy nagyon fontos lépés, hisz akkor fogja tudni elfogadni a jót másoktól, ha már saját magától képes befogadni azt.

PoliLili felnőtteknek szóló szexedukációs tevékenységével már nem csak az Ébredő Szexualitás blogon és YouTube csatornán találkozhatsz, hanem itt, a Glamourban is!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

7 jel, hogy egy nárcisztikussal randevúzol, és ideje menekülőre fognod

7 jel, hogy egy nárcisztikussal randevúzol, és ideje menekülőre fognod

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

PR

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

PR

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)