18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

A tabletta a legbiztosabb fogamzásgátlási módszer, mégis sokan kerüljük

Vajon szedd vagy ne szedd? Újra meg újra felmerül ez a kérdés. Ha bizonytalan vagy a hormonális fogamzásgátlókat illetően, most mindent megtudhatsz, ami nyomaszt. Hogy reális képet kapj a lehetőségeidről, felkértünk két szakértőt, ossza meg velünk a nézeteit. Íme a fogamzásgátlás téma pro és kontra.

A tabletta a legbiztosabb fogamzásgátlási módszer, mégis sokan kerüljük
Fotó: Ponomariova Maria/Getty Images

A kombinált fogamzásgátló tabletták olyan szintetikus női hormonokat tartalmaznak, melyek meggátolják a tüszőrepedést és a petesejt beágyazódását a méhbe. A hormonális fogamzásgátlás a leghatékonyabb védekezési módszer, körülbelül 99%-os védettséget nyújt a nem kívánt terhességgel szemben.

Szedd?

Alkalmazásával a menzeszed rendszeresebbé válik, kevesebb panaszt okoz és a vérvesztés mértéke is csökken. Egyes megfigyelések szerint – bár ezt tudományosan nem bizonyították –, a fogamzásgátló tablettákat szedők körében alacsonyabb a méh- és petefészekrák, illetve a petefészek-ciszták kialakulásnak esélye, ezen kívül – ellentétben más fogamzásgátlási módszerekkel –, nem hajlamosít méhen kívüli terhesség kialakulására sem. A fogamzásgátlók – hormontartalmuknak köszönhetően – hatékonyak a pattanásos bőr, a zsíros haj megszüntetésében, valamint a szőrnövekedés csökkentésében is. A tabletta számos előnye mellett azonban kellemetlen mellékhatásokkal is kell számolnunk. Megfigyelések szerint csökkenheti a szexuális vágyat és a hormonbevitel miatt megváltozhat az anyagcsere, ami sokaknál plusz kilókban jelentkezhet. A szabadabb szexuális élet lehetősége miatt nagyobb a veszélye bizonyos nemi úton terjedő betegségek kialakulásának. Épp ezért fontos, hogy még ha tablettát szedsz is, ismeretlen partnerrel - vagyis olyannal, akiről nem tudod biztosan, hogy nincs semmilyen szexuális úton terjedő betegsége - mindenképpen használjatok óvszert. A tabletta legsúlyosabb lehetséges szövődménye a trombózishajlamot növelő hatás miatt fellépő alsó végtagi trombózis (vérrögképződés), mely többnyire a dohányosokat érinti és ami további súlyos komplikációk kialakulásához is vezethet.

Ne szedd!

Dr. Csiszár Miklós sebész és hormonegyensúly-tanácsadó szerint, a fogamzásgátlók alkalmazása kétélű fegyver. A védekezés „biztosabbá” tételével és a ciklus „rendezésével” úgy tűnik, ideális lehetőség van a nők kezében. Mindez azonban csak látszólagos, amelyért súlyos lehet a fizetendő ár. A szabályossá váló ciklus a valóságban csak álciklus, a menstruáció pedig hormonmegvonásos vérzés. Egyik sem a szabályos, természet adta folyamat. Amellett, hogy e készítmények felborítják a saját hormonok természetes hatásainak érvényesülését, az egész hormonális háztartásba mélyen beavatkoznak, még „alacsony hormontartalmuk” ellenére is.

A legnagyobb gond az, hogy a fogamzásgátlók alkalmazásakor a tüszőrepedés megszűnése – amely miatt nem képződik megtermékenyíthető petesejt – magával vonja azt is, hogy nem keletkezik sárgatest sem a megrepedt tüsző helyén, amely a progeszteront termelné. Így a ciklus második felében elmarad a progeszteron – az egyik legfontosabb hormon – méhnyálkahártyára és a szervezet egészére kifejtett szabályozó és védő hatása. Lassan, de biztosan felborul az ösztrogén és a progeszteron hormonok normális aránya is, és a kialakuló ösztrogén-dominancia különböző női problémákat (görcsös menstruáció, darabos vagy elhúzódó vérzés, premenstruális szindróma, emlőcsomók, petefészek-ciszták, endometriózis, fokozott szőrösödés, stb.), teherbeesési gondokat, meddőséget vagy vetélést okozhat – jóval a tabletták szedése után is. Talán fáradságosabb, de bölcsebb a mesterséges hormonkészítmények helyett más, alternatív módszerek választása, amelyek megfelelő alkalmazásával a biztonság közel teljes mértékűre növelhető – mellékhatások és a női egészség károsítása nélkül.

Csak emberek menstruálnak? Itt a válasz

Szedd! - de csak körültekintéssel!

Dr. Joó József Gábor szülész-nőgyógyász szerint, a hormonális fogamzásgátlás bizonyítottan a leghatékonyabb fogamzásgátlási módszer, a nők kényelmesen és biztosan kerülhetik el a teherbeesést. Természetesen a tabletta felírása a nőgyógyász részéről nagy körültekintést igényel, elengedhetetlenül fontos, hogy az orvos behatóan ismerje, hogy az adott páciensnél milyen kockázatok merülhetnek föl. Ha a páciensnél vagy annak családjában előfordult már vérrög-képződéssel járó betegség, akkor egyáltalán nem tanácsos fogamzásgátlót szednie. Hasonló okokból cukorbetegek, erős dohányosok esetében is ellenjavallt a tabletta szedése, illetve korábban májbetegségen átesetteknek sem ajánlott ez a védekezési módszer. A tabletta felírását citológiai vizsgálat és vérvizsgálat előzi meg, melyet évente kötelező újra megismételni. A fogamzásgátlók szedése során bizonyos időközönként (4-5 évente) tanácsos körülbelül 6 hónapnyi szünetet beiktatni, módot adva ezzel a petefészkek hormontermelésére, melynek különösen később, egy vágyott terhesség esetén lesz nagy jelentősége.

Figyelj oda a testedre, mert rengeteget köszönhetsz neki! Segítünk!

Ez is érdekelhet

Tóth Andi: „Mindent megszakítok, ami nem tesz jót nekem”

Tóth Andi: „Mindent megszakítok, ami nem tesz jót nekem”

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói