18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

„Kiderült, hogy van orgazmusom, csak nem tudok róla”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mi is az az orgazmus? És milyen érzés egészen pontosan? Talán azokban fogalmazódik meg leginkább a kérdés, akik nehezen érik el ezt az állapotot. Az igazság az, hogy én is közéjük tartoztam.

Innen tudod pontosan, hogy orgazmusod volt
Innen tudod pontosan, hogy orgazmusod volt
Fotó: Profimedia

Elmúltam 30 éves, amikor azt éreztem, most végre átéltem életem első orgazmusát. Ezt megelőzően nem is emlékszem arra, hogy egyáltalán hiányzott volna. Valószínűleg tudtam, hogy még nem volt benne részem, de nem izgatott. Volt ennél nagyobb bajom is, hiszen úgy alapvetően nehezen élveztem a szexet, nemhogy még eljussak valamiféle csúcsra. Már az csúcs lett volna, ha a végén lelkesen vigyorgok.

Onnantól, hogy elkezdett felfelé ívelni a szexuális életem, érdekelni kezdett az orgazmus téma is. Fel is merült bennem a kérdés: mi is ez valójában? Honnan tudom, hogy orgazmusom volt? Ahogy megkérdeztem erről másokat, fellengzősen legyintettek: tudni fogod, ha már átélted! Most már tudom, hogy az ilyen nagymellényű, lekezelő válaszoknál már eleve érdemes kétkedni. Később ugyanis világossá vált számomra, hogy az orgazmus megtörténte nem ilyen egyértelmű.

Kiderült, hogy van orgazmusom, csak nem tudok róla

Egy alkalommal, amikor az akkori párom orálisan kényeztetett épp – azaz volt alkalma közelről szemlélni, mi zajlik a nemi szervemben – mosolyogva közölte velem: „most épp volt egy orgazmusod”. Rácsodálkoztam. Ugyan jól éreztem magam közben, de azt az átütő erejű csúcsélményt, amiről valóban érdemes áradozni, nem tapasztaltam.

Akkoriban már tudtam élvezni az együttléteket, lelkes is voltam, de még bőven volt mit építeni a vulvámmal és vaginámmal való kapcsolaton. Sokáig volt az a benyomásom, hogy ami ott lent történik, azt nem mindig érzem. Így fordulhatott elő, hogy nem volt tudomásom arról, hogy a hüvelyem orgazmikus összehúzódásokat produkált.Sokan nem tudják, de ez egy teljesen normális tünet a szexuális traumák túlélői esetében, hogy elvágják magukat az érzésektől. Bennem is ez történt. Ettől még a hüvelyem működött rendesen, nedvesedett, befogadott, esetenként el is élvezett, csak az irányítótoronnyal való kapcsolat volt elvágva teljesen.

Hányszor tud elélvezni egy nő egymás után? A válasz szinte ijesztő

Hányszor tud elélvezni egy nő egymás után? A válasz szinte ijesztő

Mi az az orgazmus egyáltalán?

Hiába vagyok szex edukátor 7 éve, aki tömegekkel beszélgetett már a szexről és tanul egy jó nevű szexológus képzésen, mégsem tudom megmondani, mi az az ogazmus. Tudom, hogy át szoktam élni, de definiálni nem tudnám. Nem is mindig vagyok biztos benne, hogy amit éreztem, az épp nevezhető volt-e annak.

Gina Ogden interjúalanyai például így fogalmaztak A nők, akik szeretik a szexet című könyvében (az én fordításomban, mert angolul olvastam): A teljes lényem benne volt. A melleim úgy érezték, élnek, érzések áramoltak a lábaimban fel a gerincemen a fejem hátsó részéig. Mindent elengedtem. Nyögtem, kiabáltam, majdnem kiütöttem a szerelmeim fogait. Végül röhögésben törtem ki. Minden olyan viccesnek és gyönyörűnek tűnt, és szerettem volna kimenni és megölelni a világot.

„Annyira közel álltunk egymáshoz, hogy inkább szerelmi orgazmusnak, mint szexuális orgazmusnak éreztem. A szívemben éreztem. Az egész mellkasom kinyílt, és hagytam, hogy áradjanak a könnyeim, ami annyira gyógyító érzés volt.” - olvastam egy másik megélést.

Minden orgazmus más

Amikor Gina Ogden, vagy épp más kutatók kérdeztek meg nőket arról, mit jelent számukra az orgazmus, vagy milyen érzés az, mind mást mondanak. Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy mindenkinek más, ahogy elélvez, sőt, valószínűleg minden alkalommal is különbözik.

Az esetek többségében megfigyelhető egyfajta lüktetés, izommunka a hüvelyben, az izgalmi szint elér egy csúcsot, ahonnan általában visszaesés történik. De azt, hogy ez egy csúcsélmény, már vitatnám. Van, akinek az. Sokaknak ez a legjobb a szexben, ezt keresik, ezt hajtják, de nem mindenkinek. Van, aki sokkal jobban élvezi az oda vezető utat, a kapcsolódást, az izgalomban levést. Van, akinek frusztrációt okoz, ha elmarad az orgazmus, és van, aki jól megvan nélküle. Sőt, olyan is van, aki kimondottan kerüli, mert úgy érzi, energiát veszít.

Ezek közül egyik sem jobb vagy rosszabb, mint ahogy például nem jobbak a fekete hajú nők a barnáknál, csupán különbözőek. Sokszínűek vagyunk, ennyi. A lényeg, hogy ismerd magad, és annak megfelelően alakítsd a szexuális életed.

4 szexpóz, ami akkor működik igazán, ha szerelmes vagy - de akkor NAGYON

4 szexpóz, ami akkor működik igazán, ha szerelmes vagy - de akkor NAGYON

Van, aki sikolt orgazmus közben, van, aki megnyugszik. Mindenkinek más az arca közben. (Bár például férfiaknál megfigyeltem egyfajta csücsörítést, ami többeknél jellemző. Vajon miből fakad ez?) Kívülről is máshogy néz ki, és a belső megélés is különböző. Van, aki örvényről, van, aki tűzijátékról számol be, és még sorolhatnánk. Az én esetemben van, hogy egy mézédes elolvadásként határoznám meg (ez szokott lenni a kedvencem, igaz, elég ritka), de olyan is van, hogy egy fokozódó, nyugtalanító érzés kerít hatalmába közben, ami hirtelen véget ér, utána pedig kicsit olyan, mintha visszazuhannék a földre. Van benne egyfajta görcsösség, hogy el akarok jutni odáig, mert valami húz felé, valami miatt rossz lenne innen visszafordulni. Közben meg sokszor az előtte levő állapot, amíg még nem kezdtem el közelíteni a „csúcs” felé, igazából jobb érzés.

Sokan kielégülésnek nevezik. Én ezt az állapotot nem igazán ismerem, mert általában nem vagyok szexre éhes, ami miatt vágynék a jóllakottságra. Nem szokott lenni hiányérzetem, amit csillapítani lehet. Egyszerűen csak jó a szex, aztán véget ér, majd (jó esetben) még fürdünk összebújva az élmény utózöngéiben, és egymás szeretetében. Szex előtt is jó volt együtt, közben, és utána is az. Nem érzek kielégülést. Ez is rendben van, és az is, ha mások pedig igen.

Akkor most honnan tudjam, hogy volt-e orgazmusom?

A válaszom erre az, hogy édes mindegy. Mindenkinek joga van azt érezni orgazmusnak, amit akar – nem kell tudományosan korrektnek lenni a hálószobában. Bátran találd meg a saját utad ebben is, öleld át, vagy tagadd meg az orgazmust – ami neked jólesik, az a legjobb! Aki pedig felül akarná bírálni, hogy az orgazmusod nem is volt az, rá egyszerűen ne hallgass rá! Ha neked az volt, akkor az volt!

PoliLili felnőtteknek szóló szexedukációs tevékenységével már nem csak az Ébredő Szexualitás blogon és YouTube csatornán találkozhatsz, hanem itt, a Glamourban is! Ingyenes webinárjaira itt tudsz jelentkezni.

A kielégítő szex őszinte kommunikációval kezdődik:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

3 hatékony módszer, amivel pillanatok alatt kezelhetsz egy manipulatív személyt

3 hatékony módszer, amivel pillanatok alatt kezelhetsz egy manipulatív személyt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)