18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

„Hűséget fogadtam, nem azt, hogy többé nem nézek pornót”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Árt egy kapcsolatnak, ha egyikük titokban pornót fogyaszt? Egyáltalán: tartozunk magyarázattal, elszámolni valóval a másik felé, vagy ez olyan dolog, amihez jogunk van - azzal együtt, hogy megtartsuk magunknak.

Mindenki néz pornót - de vajon milyen hatással van egy kapcsolatra? Szakértő írja le a véleményét
Mindenki néz pornót - de vajon milyen hatással van egy kapcsolatra? Szakértő írja le a véleményét
Fotó: Profimedia

„Nem tudom, mi a baj velem! Hiába jó a szex a párommal, mégsem bírom megállni, hogy időnként pornóra maszturbáljak. Hiába mardos a lelkiismeret-furdalás, mégis újra meg újra belecsúszok. Mit tegyek? Valljam be a páromnak?” – kérdezte tőlem egy kliensem. Szegény Anna (álnéven) addigra teljesen belepörgette magát abba, hogy ez a szörnyű titka a világ végét jelenti: hogy valami komoly baj van vele, és ez a rettentő devianciája még a kapcsolatukra is veszélyes.

HIRDETÉS

A pornó nézés nem bűn

Nem is olyan rég még azt terjesztették a maszturbálásról, hogy nem csak, hogy káros az egészségre, de aki csinálja, a pokolra jut. Mára már tudjuk, hogy ennek legalább akkora a realitása, mintha azt mondanánk, hogy aki naponta fésülgeti a haját saját magának, az bűnt követ el és fésülködni csak úgy helyes, ha a férjed kezében van a hajkefe. Mégis miért lenne vétek önmagadnak gyönyört okozni? Más példával élve miért más, ha csinálsz magadnak egy forró fürdőt, mint az, amikor egy játékszerrel kényezteted magad?

Régen úgy tartották, a nő egy ideig az apja, majd a férje tulajdonává válik. A férfi rendelkezett a teste felett, akkor volt szex, amikor az úr úgy akarta. Sőt egyenesen azt terjesztették, hogy a nők nem is élvezik a szexet. Ezek nem csupán szomorú történelmi tények, amiket érdekes olvasgatni: a családi mintákon keresztül még mindig hatnak ránk. Számos ebben gyökerező tévhitünk él még, többek között az, hogy maszturbálni bűn. Pedig nem az, ahogy a pornó nézés sem.

Árt a párkapcsolatnak?

  1. Sokan hiszik, hogy az, aki maszturbál, utána kevésbé lesz kedve a párjával csinálni. A valóság azonban az, hogy a többség teljesen mást él át önkielégítés közben, mint a párjával. Máshogy kielégítő a kettő. Kutatások is alátámasztják, hogy az, aki rendszeresen simogatja magát, nem kívánja ritkábban a szexet a kedvesével, mint az, aki önmegtartóztató életet él ezen a téren. Sőt, aki űzi az öngyönyör-szerzést, valószínűleg még jobb partner is, hiszen jobban tudja, mi a jó a testének, jobban el tudja engedni magát, felszabadultabb, és nagy eséllyel jobban is kommunikál az ágyban. Az, hogy megkívánod az önsimogatást, nem zárja ki azt, hogy a párodat is vágyd. 
  2. Az önkielégítés nem jelenti azt, hogy már nem kívánod a párod! A legtöbben teljesen más okból csinálják maguknak, mint a párjukkal. Amikor a kutatók arról kérdezték a kísérletben résztvevő nőket és férfiakat, miért önkielégítenek, a többség ilyen válaszokat adott: „unatkoztam”, „stresszlevezetésből”, „ehhez volt kedvem”. Persze van, aki azért csinálja egyedül, mert a párjával nincs rá lehetősége, vagy mert vele nem is akarna már lefeküdni, de a többség esetében nem igaz ez.
  3. A pornó nem tesz érzelmileg távolságtartóvá. Az, aki nehezen kötődik, nehezen él meg intimitást, általában nem amiatt ilyen, mert túl sok felnőtt filmet nézett, hanem mert így alakult ki a személyisége, így hatott rá például az, ahogy a szülei bántak vele. Persze más oka is lehet az intimitáskerülésnek, de nem hiszem, hogy bárhol is találkoztak már olyan esettel, ahol a nő (vagy a férfi) azért távolodott el a párjától, mert rákapott a pornóra. Ez a kényszeresség inkább egy tünet, nem a kiváltó ok. Vagyis, ha azt érzed, hogy eltávolodtál a párodtól, vizsgáld meg (egyedül vagy pszichológussal), mi vezetett ide.
  4. A pornó nem megcsalás és pont. Nem találkoztam még senkivel, aki úgy gondolta, a romantikus filmek árthatnak a párkapcsolatnak. Miben más az, hogy másokat szerelmét könnyezzük meg, mint az, hogy az ágyjelenetükre nedvesedünk be? Egy klasszikus monogám kapcsolatban arra szerződnek a felek, hogy egyikük se lesz másba szerelmes, és nem is fekszik le a párján kívül senkivel. Amikor pornóra önkielégítesz, közben nem lépsz kapcsolatba más személlyel. Nem a színész kényeztet téged, hanem te magadat. Persze közben lehet, hogy elképzeled, mit tenne veled a jóképű, izmos vízvezeték szerelő (vagy épp te vele), de ez épp annyira fantázia, mintha egy romantikus novellát írnál meg. Ez nem a valóság, csupán önszórakoztatás: épp úgy, mint mikor macskás videókat nézel a TikTokon.
  5. Ha a filmek alapján azt várod el a párodtól, hogy 25 centis szerszáma legyen, ami órákon keresztül kitartóan meredezik, és mikor ezt nem kapod meg, bántó megjegyzésekkel illeted őt, az valóban árt a kapcsolatnak. Az is, ha más irreális elvárásokat támasztasz. Ezek az elvárások viszont ugyanúgy beszivárognak a tudatunkba a média más csatornáin keresztül is, így nem az a megoldás ebben az esetben, ha nem nézel több felnőtt filmet, hanem az, ha képezd magad a szex terén, tanulsz, és lebontod a tévedéseken alapuló ismereteidet a szexről (ami ennek a cikknek is a célja).
  6. Az, ahogy Anna rágta magát, szintén nem tesz jót a kapcsolatnak. Ez azonban szintén nem a pornó hibája – ha ezek a filmek nem lennének, Anna valószínűleg valami teljesen másért hibáztná magát, mert ő (egyelőre) ilyen. A párja valószínűleg nagyon is érzi, hogy van egy titok a kapcsolatukban, egy elefánt a szobában, amiről igyekeznek mindketten nem tudomást venni. Az, hogy nem nyílik meg a férfi előtt, egyrészt távolságot teremt köztük, másrészt valószínűleg ingerlékenyebbé is teszi Annát, aki ezáltal harapósabb, és többször feszült a párjával. A pornó teszi ezt vele? Nem. A bűntudat, a szégyenérzet.

4 dolog, ami beindítja a férfiakat, pedig semmi köze a szexhez

4 dolog, ami beindítja a férfiakat, pedig semmi köze a szexhez

Tudnia kell róla a másiknak?

Itt kanyarodnék vissza Anna eredeti kérdéséhez, akinek azt feleltem, a válasz őbenne van. Ha úgy érzi, könnyítene a szívén az, ha megosztaná a férfival azt, ami miatt eddig szégyenkezett, tegye meg nyugodtan. Az is lehet, hogy egy hozzá hasonló nőnek épp elég végigolvasni ezt a cikket, és általa megnyugszik, már nem érzi szükségességét, hogy elmondja, mit szokott csinálni, mert ez ugyanúgy az ő dolga, mint mondjuk az, hogy milyen Facebook csoportokat követ.

Nem nagyon van olyan felnőtt ember Magyarországon, aki ne nézett volna pornót életében. Sőt, a férfiak jelentős többsége (még a legjobb párkapcsolatban élők is!) rendszeresen fogyaszt ilyen tartalmakat. Ha pedig a férfiaknál ez normális, miért ne lehetne bevett a nők esetében is?

Hozzáteszem, a cikkemnek nem az volt a célja, hogy a pornó nézés mellett érveljek. Vannak, akiket nem érdekel, vagy nem esik jól nekik ilyen tartalmat nézni: én is ilyen vagyok. Szeretném viszont, hogy azok, akiknek jó érzést adnak ezek a filmek és élhető keretek között fogyasztanak ilyen tartalmakat, ne vádolják tovább magukat azzal, hogy valami bűnös dolgot művelnek. Szex-edukátorként arra vágyom, hogy minél többen megtanulják elfogadni önmagukat.

PoliLili felnőtteknek szóló szexedukációs tevékenységével már nem csak az Ébredő Szexualitás blogon és YouTube csatornán találkozhatsz, hanem itt, a Glamourban is! Ingyenes webinárjaira itt tudsz jelentkezni.

A jó szexhez őszinteség vezet:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez komoly? 16 milliós játékot kapott a kis Sarolta hercegnő, vissza kellett adnia

Ez komoly? 16 milliós játékot kapott a kis Sarolta hercegnő, vissza kellett adnia

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)