18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

„Biztos csúnyának talál...” - Mégis miért agyalunk annyit szex közben?

Hosszú éveken keresztül vádoltam magam, amiért „nem vagyok jelen a szexben”. Állandóan máshol jártak a gondolataim, leginkább olyan dolgokon, aminek a szerelmeskedéshez semmi köze: például munkán, bevásárlólistán, hogy hol fogunk majd élni 3 év múlva, vagy akár azon, mit mondott tegnap egy barátom. Persze, amíg ezeken morfondíroztam, alig éreztem valamit a párom érintéseiből.

A szex közben való agyalás nem teszi sem jobbá, sem örömtelibbé - akkor mégis miért tesszük?
A szex közben való agyalás nem teszi sem jobbá, sem örömtelibbé - akkor mégis miért tesszük?
Fotó: Getty Images/gilaxia

Borzasztóan éreztem magam. Nem az zavart, hogy lemaradok a gyönyörről, mert amit nem ismertem, az nem is tudott hiányozni. Az bántott, hogy így szegény párom hiába strapálja magát. Hálátlannak éreztem magam. Szörnyű visszagondolni azokra az időkre, sajnálom, szegény Lilit, és persze az akkori párját is – az utóbbit nem azért, mert hálátlan lett volna a barátnője, hanem -, mert fogalmuk se volt arról, hogyan kászálódjanak ki ebből a nehéz helyzetből.

Persze nem mindenki olyan traumatizált, mint én. Nálam a szex közben betörő gondolatok sokszor inkább menekülési utat szolgáltattak a valóságból. Mégis, azzal együtt, hogy sokan nagyon is tudják élvezni a szexet, sok időt töltenek „agyban” a szeretkezések alatt. Lássunk néhány okot, ami e mögött állhat!

Az a bizonyos megfelelési kényszer

Sokan nem azt teszik az ágyban, ami éppen jól esne nekik, hanem amiről azt hiszik, hogy épp csinálni kéne. Gyakran beleestem például abba a hibába, hogy amikor már egy ideje kényeztettek orálisan és úgy éreztem, „most már eleget dolgozott, szegény párom”, jeleztem, hogy most már hatoljon belém. Ez jó is lehetne, csakhogy én ebben a helyzetben nem figyeltem oda arra sem arra, hogy ő esetleg még szívesen folytatná, és arra sem, hogy az én testem mit kíván és mit nem. Azt hittem, most már jönnie kell „az igazi szexnek”, sürgettem a behatolást, közben pedig a hüvelyem még nem is állt készen.

Igen, van ilyen: attól még, hogy sokáig izgatják valakinek a csiklóját, nem biztos, hogy a hüvelye nyitott. Sőt, még kitartó ujjazást követően se biztos, hogy be tud fogadni egy péniszt. Ez is teljesen normális testi jelenség, mint ahogy az is, ha valaki már attól is készen áll, ha rámosolyog a párja. Visszatérve az agyaláshoz: a következő elvárt lépéseket kerestem, és nem azt figyeltem, ami épp jól esne. Mint amikor valaki a tánclépésekre koncentrál, amikor improvizálhatna is. Nem voltam flow-ban.

„Még csak az ölében ültem, amikor már el is élveztem - és később sem került elő a pénisze"

Olyan kliensem is volt, aki folyamatosan azon görcsölt, elég jó-e, amit az ágyban csinál. Mindenáron meg akarta tanulni a mélytorkozást, de nem azért, mert ez örömöt okozott neki, hanem mert azt hitte, ha nem teszi, nem tudja kielégíteni a kedvesét, aki ezért majd le fogja cserélni őt egy másik nőre. Mindeközben a férfi tökéletesen elégedett volt az ő produkcióival, de a kliensem ezt nem tudta meghallani. A megoldás: próbálj meg odafigyelni arra, amire valóban vágysz, akármennyire is felel az meg a szexről alkotott képednek! Nem kell úgy csinálnotok, ahogy a felnőtt filmeken szokták. A ti szeretkezésetek legyen olyan, amilyenek ti vagytok.

„Biztos csúnyának talál”

A mai testképzavaros világban túl sokan vannak azzal elfoglalva szex közben, vajon elég jó-e a testük ahhoz, hogy gyönyört érdemeljen. „Túl nagy a fenekem...”, „Lóg a mellem!”, „Nem mostam hajat...” - agyalnak sokan. A jó hír az, hogy egy élvezetes menet során elég kevesen figyelnek arra, hogy a párjának milye mekkora, vagy mennyire makulátlan-e a bőre. Helyette sokkal inkább az érzetekben, hangokban, ízekben, illatokban, az élvezetet mutató gyönyörteli arcban merülnek el. Persze mondhatom, hogy nyugodtan engedd el a szex idejére ezeket az aggodalmakat, tudom, nem könnyű. Mindenesetre drukkolok, hogy sikerüljön, mert úgy közelebb kerülsz a saját gyönyörödhöz is, ha pedig élvezed, az sokkal többet hozzátesz a párod élményéhez, mint az, ha lefogysz.

Nem vagy eléggé ellazulva

Hazaérsz a munkából, tele a fejed még a napi feladataiddal, és akkor rád tör a felismerés, hogy már két hete nem porszívóztál és a kutyát se vitte le a párod. Naná, hogy pörög az agyad! Sokunknak ilyenkor az elvárása, hogy ha a másik „úgy” közelít hozzánk, nekünk egyből készen kell rá állni, holott teljesen normális, hogy amikor még tele a fejed a napi dolgokkal, akkor nem tudod azt csettintésre lekapcsolni csak azért, mert a másiknak merevedése van. Mi a megoldás ilyenkor? Előbb állítsátok le a gondolatokat, hogy ne vigyétek magatokkal őket az ágyba! Segíthet akár egy kis szusszanás a kanapén, vagy ha kibeszéled magadból, mi történt, ha listát írsz, veszel egy lazító fürdőt, esetleg kérsz egy masszázst a kedvesedtől.

Érted vagy érzel is?

Nem csoda, hogy akkora kultusza van korunkban a jógának. A legtöbben egész nap agyban vagyunk: erre kondicionáltak már az iskolában is, és többnyire a munkahelyünk se különbözik ettől. Ráadásul a szabadidőnkben is ugyanezt a szervünket dolgoztatjuk, például miközben híreket olvasunk, vagy chatelünk. Érezni, a testünkre figyelni csak kevesünket tanítják. Ha egész nap a fejedet használod, ne lepődj meg, hogy az ágyban is ez folytatódik! Én is azok közé tartozom, akinek külön tanulnia kellett, hogyan érezzen a testével. Erre kiváló módszer a jóga is, vagy akár az, ha csak ülsz, és figyeled, mi jelenik meg épp a testedben. Ha napközben már megy, valószínűleg este a hálószobában is könnyebb dolgod lesz átkapcsolni fejből testbe.

PoliLili felnőtteknek szóló szexedukációs tevékenységével már nem csak az Ébredő Szexualitás blogon és YouTube csatornán találkozhatsz, hanem itt, a Glamourban is! Ingyenes webinárjaira itt tudsz jelentkezni.

A tabukban nem hiszünk, az őszinte párbeszédben viszont akkor is, ha szexről van szó:

Ez is érdekelhet

Paco Rabanne, a divattervező, aki a hatvanas évek óta hirdette, hogy túlságosan megalkuvóak vagyunk a divatban

Paco Rabanne, a divattervező, aki a hatvanas évek óta hirdette, hogy túlságosan megalkuvóak vagyunk a divatban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói