18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

„Csak azzal tudok szexelni, aki elég okos" - Mindent a szapioszexualitásról

Van, akit egy dús, szőke haj hoz lázba, amibe bele lehet markolni, míg mást a kockahas indít be. Olyan is van, aki egy tengerkék szempárban tud teljesen elveszni, míg másnak a mackósabb típusú férfiak a zsánerei. Az is rendben van, ha a humorérzékre bukunk, most azonban azokat szeretnénk fókuszba helyezni, akiket egyetlen egy dolog indít be, az viszont nagyon, ez pedig nem más, mint az intelligencia.

A szapioszexualitás az intelligencia iránti rajongást jelenti
A szapioszexualitás az intelligencia iránti rajongást jelenti
Fotó: Shutterstock

Nem meglepő talán, ha bátran kijelentjük: egy okos férfi igenis szexi. Ősi ösztön, hogy a nők olyan párt keresnek, akik evolúciós szempontból megfelelnek a kívánalmaknak, azaz: képesek szaporodni és biztonságot nyújtani a gyermekneveléshez. Ehhez hozzátartozik az is, hogy egy intelligens férfi vélhetőleg hamarabb jut jövedelmező álláshoz, ergo nagyobb eséllyel képes arra, hogy egzisztenciálisan támogassa a családját. Más azonban az, hogy egy okos társra vágyunk, és az is, hogy kizárólag csak egy zsenihez tudunk szexuálisan vonzódni. Ez a szapioszexualitás, amiről el is áruljuk, mit jelent pontosan!

Mi is az a szapioszexualitás?

A szapioszexualitás egy szexuális orientáció. Képviselői azokat a személyeket részesítik előnyben, akik intellektusukban kimagaslóak. A legtöbb ember számára fontos, hogy nem csak testileg, lelkileg és mentálisan, hanem intellektuálisan is tudjanak kapcsolódni egymáshoz, ezért olyan társat keresnek, akikkel a kommunikációjuk azonos szinten mozog. Más azonban a párválasztás és más a szexuális vonzalom - ideális esetben a kettő kéz a kézben jár -, így a szapioszekszuálisokat az különbözteti meg a többi szexuális orientációtól, hogy számukra az intellektus minden mást felülír. Lehet szó lehengerlő külsőről, de akár személyiségről is, az elsődleges szempont mégis az, hogy a kiszemelt okos legyen.

Mitől jönnek lázba?

Egy izgalmas eszmecsere, egy valódi érvekre épülő színvonalas vita, az idegen nyelveken való beszéd vagy éppen a tanultság - ezek mindegyike képes azonnal magával ragadni egy szapioszexuális személyt. Számukra az intelligencia annyira fontos, hogy az képes minden más tulajdonságot vagy személyiséget felülírni - akár még a nemi hovatartozást is. A demiszexuálisokról már megtudhattuk azt, hogy ők csak azzal tudnak ágyba bújni, aki iránt mély érzelmeket táplálnak. Hasonlóképpen van ez a szapioszexuális embereknél is, csak ők az intelligencia révén szeretnek bele partnerükbe.

Honnan tudhatod, hogy szapioszexuális vagy-e?

„Természetesen sokunkat vonzanak az intelligens emberek, de a legtöbb esetben más tényezők, például a megjelenés is számítanak” - magyarázza Dr. Becky Spelman, a The Private Therapy Clinic pszichológusa és klinikai igazgatója. „A szapioszexualitásnak bizonyos aspektusai jelen vannak, ha nem vagyunk hajlandóak randizni senkivel, akinek a intelligenciája alacsonyabb, azonban ha más fizikai szempontokat vagy tulajdonságokat is szemügyre veszünk és fontosnak találunk a másik személyben, akkor nem mondhatjuk, hogy valóban szapioszexuálisak vagyunk” - teszi hozzá.

Az én testem az én választásom - Te tisztában vagy a reprodukciós jogaiddal?

Mi jelenti a kielégülést egy szapioszexuális ember számára?

Egy szapioszexuális kapcsolaton belül mindkét fél törekszik arra, hogy ne csak a testük, hanem az elméjük is kapcsolódjon. Fontos nekik, hogy folyamatosan tanuljanak egymástól, megismerjék egymás nézeteit, véleményét és meglátásait a világról. Imádnak eszmét cserélni és hosszasan beszélgetni - számukra egy átbeszélgetett éjszaka maga a beteljesült álom, és szinte már-már felér egy szexuális aktussal.

Honnan tudhatod, hogy szapioszexuális vagy-e?

Ha az alábbi pontok teljesülnek, elképzelhető, hogy ez a szexuális orientációd:

  1. Szereted a mély, intellektuális értelemben ösztönző beszélgetéseket.
  2. Abbahagyod a randevúzást valakivel, amint rájössz, hogy intellektuálisan nem hengerelt le.
  3. Egy felvillanyozó beszélgetés vagy tevékenység után késztetést érzel arra, hogy lefeküdj az illetővel.
  4. Kizárólag okos emberek iránt érzel szexuális vonzalmat.
  5. Ismerkedéskor inkább egy múzeumot választasz randihelyszínként, sem mint egy szórakozóhelyet. 
  6. Fontosabb számodra az, hogy valaki milyen okos, mint az, hogy fitikálisan mennyire vonzó.

Ha magadra ismertél, ne ess pánikba! Az első tanács, hogy nyugodt szívvel keresd olyan emberek társaságát, akik hasonló érdeklődésűek, mint te, illetve kimagasló intelligenciával rendelkeznek. Nézelődj könyvtárakban, kulturális eseményeken: művészeti kiállításokon vagy színházban. Ha pedig kellemetlenül érzed magad emiatt akár csak egy percig is, bátran fordul szakemberhez, aki segít feltérképezni, mi zajlik benned. Egyet azonban ne felejts el: egyáltalán nincs baj veled, ha az intelligens emberekhez vonzódsz, hiszen okosnak lenni igenis szexi!

Forrás: telegraph.co.uk, healthnews.com, glamourmagazine.co.uk

A szexualitás attól a legszebb, hogy sokszínű:

Ez is érdekelhet

Kim Cattrall végre elárulta, miért tér vissza mégis az És egyszer csak... folytatásában

Kim Cattrall végre elárulta, miért tér vissza mégis az És egyszer csak... folytatásában

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)