Amikor a szerelem megöli a vágyat - Minden, amit tudni akartál a frayszexualitásról

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mit jelent frayszexuálisnak lenni, és honnan tudhatod, hogy az vagy-e? Szakember oszlatja el a tévhiteket, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a frayszexualitás nem egyenlő a másik ember iránti tisztelet hiányával. Amennyiben már tapasztaltad magadnál, hogy amint elkezdesz érzelmileg kötődni valakihez, megszűnik az iránta érzett szexuális vágyad, akkor tudd: nem vagy egyedül, és az égvilágon semmi baj nincsen veled.

A frayszexualitás nem egyenlő az elköteleződéstől való félelemmel
A frayszexualitás nem egyenlő az elköteleződéstől való félelemmel
Fotó: South_agency/GettyImages

Ahogy egyre jobban megértjük a szexualitás spektrumának sokféleségét, úgy válunk egyre nyitottabbá arra, hogy megismerjük a különböző szexuális orientációkat is. Szakértők szerint a frayszexuális ember az érzelmi és szexuális intimitást másként, néha egymástól teljesen függetlenül éli meg. A brit GLAMOUR szexológust kérdezett arról, mit is jelent pontosan frayszexuálisnak lenni, és a legégetőbb kérdésekre is elmondta a választ.

Mi is az a frayszexualitás?

„A szexualitás a szexuális vágy egy sajátos stílusát írja le” – mondja Emilie Lavinia szexológus. „A frayszexualitásra gyakran úgy tekintenek, mint a szexuális spektrum ellentétes pontjára a demiszexualitással szemben. Míg azok az emberek, akik demiszexuálisnak vallják magukat, csak akkor élnek át szexuális vonzalmat, amikor már egy bizalomra épülő, erős köteléket sikerült kialakítaniuk valakivel, addig a frayszexuálisok azt tapasztalják, hogy szexuális vonzalmuk egy másik személy iránt csökken, amint érzelmileg bensőségesebbé válik a kapcsolat.”

A frayszexuálisok azokat az embereket tartják vonzónak, akiket nem, vagy csak alig ismernek. Felcsigázza őket az egyéjszakás kalandok gondolata és a poligámia, ugyanakkor érzelmileg ugyanúgy képesek a mély kötődésre, sőt, hajlandóságuk is van arra, hogy komoly kapcsolatot alakítsanak ki. Sajnos ennek ellenére a legtöbb esetben falakba ütköznek, ugyanis amint kialakul egy érzelmi kötelék köztük és a partner között, azzal egyidejűleg elkezd csökkeni a szexuális vágy, azaz: megszűnik a kémia. Lavinia hangsúlyozza, hogy attól még, mert nem vonzódunk testileg valakihez, még tisztelhetjük és szerethetjük őt.

Honnan tudhatod, hogy frayszexuális vagy?

„Azt érezheted, hogy bár továbbra is törődsz a másikkal, a szexuális vonzalmad iránta egyre csak csökken” – mondja a szexuálpszichológus. „Az jelenti számodra a legnagyobb izgalmat, ha idegenekkel találkozhatsz és alakíthatsz ki szexuális viszonyt, és/vagy jobban érdekel a szex a kapcsolat korai szakaszában, mint amikor már ismered a másikat.” – fejti ki a szakember, majd hozzáteszi, hogy amennyiben ilyen gondolatok és érzések kavarognak benned, akkor érdemes felkeresni egy erre szakosodott terapeutát, aki segíthet téged a megértésben és az elfogadásban.

„Előbb szeretek, utána szeretkezek” - Nagy a baj, ha a demiszexuálisok szexuális kisebbséget jelentenek

„Előbb szeretek, utána szeretkezek” - Nagy a baj, ha a demiszexuálisok szexuális kisebbséget jelentenek

Lavinia szerint a frayszexuális emberek etikus poligám kapcsolatot tartanak fenn partnereikkel, azaz egyszerre több emberrel folytatnak romantikus és/vagy szexuális viszonyt, de ezt partnerük előtt nyíltan felvállalják. „A határok és korlátok tekintetében minden pár maga hozza a szabályait, de végső soron ez egy remek módja annak, hogy felfedezzétek a szexualitásotokat párként, viszont annak tudatában, hogy egymás elsődleges partnerei vagytok - ezt az erős köteléket pedig senki és semmi nem tudja szétszakítani."

Mik a legnagyobb tévhitek a frayszexualitással kapcsolatban?

„A leggyakoribbak, hogy játszmáznak, érzelemmentesek és az esetek többségében nem akarnak kapcsolatot” – mondja a szakember, aki úgy véli, hogy legyen szó bármilyen szexuális orientációról, a legfontosabb, hogy merjük felvállalni önmagunkat és a vágyainkat, hiszen ez az egészséges szexuális kapcsolatok kulcsa. „Minél inkább elnyomjuk azt, amire valójában vágyunk, és úgy teszünk, mintha azt akarnánk, amit a többség elfogad, annál inkább belekergetjük magunkat az önutálatba, ami borzasztóan egészségtelen." Lavinia hangsúlyozza, hogy az elköteleződéstől és az intimitástól való félelmet nem szabad összekeverni a frayszexualitással. „Természetesen vannak, akik félnek az intimitástól, és ez sokszor összezavarhatja az illetőt. A legjobb módja annak, hogy kiterítsd, honnan ered ez az egész, ha beszélsz egy szakemberrel. A szex- és párkapcsolati terapeuták arra specializálódtak, hogy eligazítsanak téged a kötődés alapelvein, és segítsenek megérteni, hogyan keresztezi-e egymást az identitásod és szexualitásod.” – világít rá a szakember.

Forrás: glamourmagazine.co.uk

Sokszínű a világ - és mindenki számára van benne hely:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Miben mások azok a nők, akik pornót néznek?

glamour plusz ikon Miben mások azok a nők, akik pornót néznek?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Fontos: 3 alapszabály strandoláshoz az egészséged érdekében (x)

Fontos: 3 alapszabály strandoláshoz az egészséged érdekében (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)