Tényleg kevesebbet szexelnek a mai fiatalok?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Több kutatás is arra a megállapításra jutott az elmúlt időszakban, hogy a mai fiatalok lényegesen kevesebbet szexelnek, mint amennyit régen, az akkori fiatalok. Szóval jöjjön most egy szállóige: ezek a mai fiatalok!

A fiatalok talán nem is szexelnek annyit, mint gondolnánk
A fiatalok talán nem is szexelnek annyit, mint gondolnánk
Fotó: Profimedia

A szex alapvetően mégiscsak jó dolog – ezért fordultam őszinte meglepettséggel a téma felé. Az ötletet, hogy ezzel foglalkozzak a San Diego-i Állami Egyetem 2020-as reprezentatív kutatása adta, amely 2002 és 2018 között vizsgálta a fiatalok szexuális szokásait. Ebből az derült ki, hogy a 18–24 és a 25–34 év közötti korcsoportokban (néhány kivétellel) szinte évről évre konstansan csökkent a szexuális együttlétek aránya, illetve ezeknél a korosztályoknál az említett időintervallumban majdnem megduplázódott azoknak a férfiaknak az aránya, akik a kérdezés időpontját megelőző évben egyáltalán nem éltek szexuális életet.

Jobb munka több szex?

A kutatásból az is kiderült, hogy a jól fizető állással rendelkező, stabilabb egzisztenciájú fiatalok többször bújnak ágyba, mint a rosszabbul kereső kortársaik, illetve hozzájárult az összképhez az is, hogy mivel a fiatalok egyre később költöznek el a szülői házból, egyre később is kezdik el aktív szexuális életüket. Amerika ugyanakkor messze van, én pedig arra voltam kíváncsi, hogy vajon Magyarországon is megtörtént-e ez a változás a fiatalok életében, és ha igen, milyen okai lehetnek még a felsoroltakon kívül. Megkérdeztem hát dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológust, aki legújabb TikTok titkok című kézikönyvét épp a serdülők számára írta. A szakember is úgy gondolja, hogy a kutatások hűen reprezentálják a valóságot. Véleménye szerint ezt mi sem mutatja jobban mint három viszonylag új fogalom bekerülése a közbeszédbe: az egyik az aszexualitás, a másik a szexmentes házasság, a harmadik pedig a pornófüggőség. A szexuálpszichológus ez utóbbit rendkívül kártékonynak tartja.

Durva filmek, csökkenő érdeklődés, párkereső webshopok

„Az egyik legfontosabb tényező a felnőttfilmek korlátlan elérhetősége” – mondja Hevesi Krisztina. „Emiatt van az, hogy a serdülő fiúk csak később kezdik el a szexuális életüket, mint a korábbi generációkban. Az is előfordul, hogy a filmek után a valóságot látva csalódottak lesznek, és inkább abba is hagyják az egészet, visszamenekülnek a pornóoldalak világába. Míg a film színtelen, szagtalan, steril képet mutat a szexuális együttlétekről, addig a valóság a legkevésbé sem az, és van, aki ezt kifejezetten visszataszítónak találja. Másrészt a valóságot sokszor unalmasnak is tartják, hiszen az köszönőviszonyban sincs a filmeken látott felturbózott, extrém látványvilággal. A valósághoz fűződő elutasító viszonyukat persze nemcsak a szexuális szokásaik terén figyelhetjük meg, hanem az élet minden területén. Ha például a szüleik elviszik őket Velencébe, nem érdekli őket a gondolázás, mert túl lassúnak tartják ahhoz a tempóhoz képest, amit az interneten megszoktak. Paradox módon a való élet válik számukra unalmassá. Arról nem is beszélve, hogy ha otthon, a képernyő előtt kielégül minden vágyuk, nem tartják már fontosnak egy randiért lehozni a partnernek szerelemesen akár a Göncöl alvázszámát is.”

Hevesi Krisztina szerint a fiatal fiúk pornófüggősége sokszor annyira súlyos, hogy nem egyszerűen megnő, hanem gyakorlatilag „megszűnik” az ingerküszöbük: tulajdonképpen a filmeket is unni kezdik – maga a szex válik számukra érdektelenné. Huszonöt éves kor fölött pedig gyakran elkezdek megjelenni náluk a pornó miatt a szexuális funkciózavarok.

Így lehetsz sokkal jobb az orális szexben a férfiak szerint

Így lehetsz sokkal jobb az orális szexben a férfiak szerint

Mi a helyzet a lányokkal?

Ugyanakkor nemcsak a fiúk, a lányok szexuális életét és kedvét is merőben befolyásolják ezek a filmek, hiszen ők ugyanúgy megnézik őket, mint a fiúk, és igyekeznek úgy viselkedni szex közben, ahogy ott látják a nőktől. „Egyrészt azt tapasztalják, hogy ők nem úgy élvezik általában a szexet, mint a felnőtt filmes színésznők – mert ne felejtsük el, hogy ők színésznők, a legjobb alakításokért Pornó Oscar-díj jár. A fiatal lányok is igyekeznek jót alakítani. Ám a felnőttfilmekben nincs olyan előjáték, amitől a nők felizgulnának. Egyenesen azt sugallják ezek a filmek, hogy a nők a folyamatos izgalom állapotában vannak, mindig akarnak szexelni, ha nemet mondanak, az pedig csak a játék része, és szeretik a durvaságot, az agressziót. A nők számára a valóságban viszont előjáték nélkül fájdalmas a szex, és nem is csak a nedvesedés hiánya miatt, hanem azért is, mert a méh nem emelkedik meg, így folyamatos „ütlegelés” éri. Másrészt a fiúk sokszor a pornók nagyon macsó, nagy amplitúdójú döngetését utánozzák, ami miatt ez az érzékenység még jobban felerősödik. Saját egyetemi hallgatóimnál végeztem ilyen felmérést, és a lányok 43 százaléka tapasztalt már szex közbeni fájdalmat, ami nagyon magas arány. Mikor elkezdtem a szexuálpszichológiával foglalkozni a gyakori fájdalmas szex problémája egy százalékát érintette a nőknek, ma már egy százalék és húsz százalék közé teszi a szakirodalom, de egyre inkább tolódik ki ez az arány. A húsz százalék rengeteg, az azt jelenti, hogy minden ötödik nő rendszeresen átél ilyesmit. Megnehezíti a helyzetüket, hogy ezt az egészet úgy állítják be a filmek, mintha mindez még örömet is okozna számukra.” Nem csoda tehát, ha a lányoknak is elmegy a kedvük a szextől, ám dacára mindennek Hevesi Krisztina úgy gondolja, hogy egy párkapcsolat első két-három hónapja még így is intenzív tud lenni szexuálisan, „a problémák az azt követő időszakokban szoktak megjelenni, amikor már nincs meg az a lelkesedés, szerelmi élmény, ami az elején.

Egyébként, ha már a szerelmet emlegetjük, azt is hozzá kell tenni, hogy nem csupán a szex ritkább vendég a mai fiatalok között, hanem a szerelem is. A rapid randik ugyanis úgy működnek, hogy a felek rögtön tesztelni akarják, van-e közöttük kémia, és épp emiatt nem tud olyan jó és katartikus lenni az együttlét. A szex ugyanis akkor lesz igazi beteljesülés két ember között, ha igazán szerelmesek is egymásba. A szerelem kialakulásának esélyét pedig csökkentik a Tinder és az ahhoz hasonló párkereső alkalmazások, amelyek nagyjából olyan elven működnek, mint a webshopok kínálata.”

Viszonyunk saját testünkhöz és szexuális együttléteink jelentősége

Megnehezíti a felszabadult szexuális együttléteinket a saját testünkhöz fűződő viszonyunk is. A képek uralta világ folyamatosan arra kényszerít minket is, hogy kívülről nézzünk magunkra, keresgéljük magunkban a hibát. A magam részéről több konkrét esetet fel tudok sorolni az elmúlt éveimből, amikor azért mondtam nemet a szexre, mert épp a saját testemtől voltam rosszul, amely különben egy viszonylag átlagos, nem nagy szám, de okés test.

Hevesi Krisztina is ezt erősíti meg, amikor azt mondja, hogy „Minél elégedetlenebbek vagyunk a testünkkel, annál valószínűbb, hogy elutasítunk egy számunkra kellemesnek és vonzónak érzett együttlétet. És ha mégsem utasítjuk el, akkor nem tudunk feloldódni az élményben. Emiatt aztán mindenféle szexuális funkciózavar is megjelenhet. Ha arra figyelek, hogy hogyan hurkásodik a derekam, akkor könnyen elmarad az orgazmus, a nedvesedés is. A fiúknál a testképzavar konkrétan egy testrészre összpontosul – a pénisz méterére. Volt olyan kliensem, akinek azért lett erekciózavara, mert igaz, hogy az átlagnál nagyobb méretű volt a pénisze, de mégsem az övé volt a legnagyobb.”

De miért olyan fontos, hogy a fiatalok lefeküdjenek egymással? Nem lehet csak egyszerűen elfogadni, hogy változik a világ, a szokások, ahogy változtak eddig is? Mikor erről kérdezem Hevesi Krisztinát a következőt válaszolja: „Szerintem baj, ha a fiatalok nem szexelnek, hiszen ez a legvirágzóbb időszakuk. A párkapcsolatokban is van kötődést erősítő funkciója a szexnek, és – jó esetben – itt tapasztaljuk meg az önmagunkat meghaladó önzetlenséget. Ha az ember ilyenkor nem szerez valamiféle magabiztosságot a testiség terén, akkor később még inkább a pornó felé fordulhat, és így válik valóra az a disztópia, hogy elmagányosodunk, és minden téren csak a gépek maradnak nekünk „játszótársként”. Miközben arra lenne szükségünk, hogy mi, emberek adni és kapni legyünk képesek – egymástól!”

A jó szex alapja az őszinteség. Ne félj tőle:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

12 percnél is többet töltesz a tengerben? Ez történhet a testeddel

12 percnél is többet töltesz a tengerben? Ez történhet a testeddel

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)