Szex a menstruáció alatt, és még 3 intim kérdés, ami mindenkit foglalkoztat

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Rizikós a menstruáció alatt a nemi élet? Mit tehetünk a visszatérő gombás fertőzéssel? Egy HPV-fertőzés diagnózisa után mi a teendő? Mi kérdeztünk, a nőgyógyász válaszolt.

Az egészséges szexuális élet fontos része az őszinte kommunikáció – akár a legintimebb témákról is
Az egészséges szexuális élet fontos része az őszinte kommunikáció – akár a legintimebb témákról is
Fotó: Kiwis/Getty Images

Egy-egy zavarba ejtő témában sajnos sokkal hajlamosabbak vagyunk inkább az internetet bújni, mint szakorvos segítségét kérni. Pedig a nemi életünket érintő kérdésekben – legyenek azok akár lelki, akár testi természetűek – nagyon fontos lenne, hogy valódi szakértőktől szerezzük be az ismereteinket. Mi most dr. Pethő Boglárka szülésznőgyógyász szakorvost, a Babagenetika Egyesület szakértőjét kértük meg. Minden, a témában felmerülő kérdést nem tudunk érinteni, így a legfontosabb továbbra is az, hogy te magad is merj kérdezni az orvosodtól. Mert jogod van hozzá, és az egészséged múlik rajta!

Mennyire rizikós a szexuális élet a menstruáció alatt?

Sok nő közvetlenül a menstruáció előtti napokban vagy a menstruáció alatt kívánja leginkább a szexet, aminek oka a hormonális változásokban keresendő. Gyakori, hogy a menstruáció napjaiban sokan érzékenyebbek a szexuális együttléttel járó érzetekre, mások ugyanakkor azt tapasztalják, hogy szexuális együttlétet követően az aktuálisan zajló ciklusuk kevésbé elhúzódó és kevesebb görccsel, fájdalommal jár. Ennek oka az orgazmus hatására felszabaduló oxitocinban keresendő, melynek fájdalomcsillapító hatása is ismert, illetve segíti azt is, hogy gyorsabban lökődjön le a méhnyálkahártya. Azonban tény, hogy a szexuális úton terjed ő betegségek (klamídia, HIV, szifilisz) bizonyos tanulmányok szerint menstruáció alatt könnyebben fertőzhetnek. Az óvszer használata tehát ebben az időszakban is nélkülözhetetlen. Ilyenkor érdemes még a szokásosnál is fokozottabban ügyelni a megfelelő higiéniára! A szexuális úton terjedő kórokozók megelőzésén túl a nem kívánt terhesség ellen is fontos a védekezés a menstruáció alatt is.

Mit tegyen az, aki HPV vírussal fertőzött?

Mi a teendő, ha magas kockázatú vírussal fertőzött, de a rákszűréslelete semmilyen eltérést nem mutat? A HPV által okozott megbetegedések közül a legismertebb a méhnyakrák, melynek csaknem száz százalékát a HPV magas kockázatú típusai okozzák. Ugyancsak a HPV-fertőzés áll a méhnyak daganat előtti elváltozásainak hátterében. A szeméremtest- és a hüvelydaganatok kialakulásában is nagy szerepet játszik ez a vírus. Fontos azonban tisztázni, hogy a HPV-fertőzés önmagában nem jelenti automatikusan azt, hogy méhnyakrák fog kialakulni valakinél, az immunrendszer ugyanis az esetek többségében képes felismerni a fertőzést, és megelőzni a vírus által kiváltott rosszindulatú hámsejt-elfajulások kialakulását.

Ennyi idő alatt jut el egy női test a csúcsra - igen, ez komoly

Ennyi idő alatt jut el egy női test a csúcsra - igen, ez komoly

Amit tehetünk a kérdésben említett esetben, az a szokásos éves rákszűrésen felüli gyakoribb ellenőrzés, illetve az immunrendszer működését támogató megfelelő életmód (például a dohányzás elhagyása, egészséges táplálkozás, sport) kialakítása. A magas kockázatú HPV-fertőzés férfiaknál a pénisz, a végbél és a szájüreg, garat és a gége daganatát okozhatja. A férfiak HPV-szűrésére is van lehetőség, azonban fontos tudni, hogy a megfelelő életmódon, az immunrendszer támogatásán túl a vírus ellen hatásos gyógyszeres kezelés jelenleg nincs. Így a hangsúly a megelőzésen van. A védőoltás alkalmazása a nőknél és a férfiaknál is a HPV elleni védekezés sikeres módja.

Mit tegyen az, aki makacs hüvelygombafertőzéssel küzd?

A fertőzés szó bizonyos értelemben megtévesztő. A hüvelygomba nem szexuális úton terjed, hanem úgynevezett endogén fertőzés, tehát a betegség esetében a hüvelyben normálisan is ott élő Candida-fajok túlzott elszaporodásáról van szó. Ha ez egy év alatt négy alkalommal előfordul, akkor krónikus, visszatérő problémáról beszélhetünk. Számos tényező van, amely szerepet játszhat a kialakulásában, fenntartásában, melyek tulajdonképpen mind a normál flóra felborulását okozzák. Ezt a szexuális élet intenzitása is befolyásolhatja, így valóban gyakran szex után tapasztalják a candidiázisra hajlamosak ezeket a kellemetlen tüneteket. A magas szénhidráttartalmú táplálkozás, a szoros – nem jól szellőző ruházat, a tisztasági betét rendszeres használata, valamint bizonyos gyógyszerek alkalmazása (például antibiotikum, szteroidkezelés, fogamzásgátló tabletta) is rizikófaktornak tekinthetők. A megfelelő életmódon, a lehetséges rizikótényezők minimalizálásán túl a normál hüvelyflóra helyreállítása, és visszatérő esetben a Candida lokális és szisztémás kezelése a megoldás. Egyes tanulmányok szerint a férfi partner kezelése segíthet kivédeni a hüvelygombában szenvedő nők visszatérő tüneteit, az érvényben lévő irányelvek szerint azonban a szexuális úton való terjedés nem okolható a visszatérő gombás hüvelygyulladás kialakulásáért, így a korszerű gyakorlatban a partner kezelése csak annak tünetei esetén, az ő vizsgálatát követően ajánlható.

Mi lehet az oka a bakteriális hüvelyfertőzéseknek?

A bakteriális vaginózis a hüvelyváladék baktérium-összetételének megváltozásának következtében jön létre. A bakteriális hüvelyi gyulladások kialakulásában fontos szerepet játszik a hüvely önszabályzó rendszerében bekövetkező egyensúlyzavar. A hüvely kémhatása (pH) lúgos irányba tolódik el, a tejsavbaktériumok száma lecsökken. A tejsavbaktériumok helyét jellegzetes, vegyes baktériumflóra foglalja el. Minden olyan tényező, esemény, mely a hüvelyi pH megváltozását és a tejsavbaktérium-törzsek pusztulását eredményezi, hozzájárul a kellemetlenségek kialakulásához. Ilyenek például a nem megfelelő higiénia, a műszálas alsónemű, a szűk nadrágok, szexuális partnerek gyakori váltogatása, a más betegség miatt alkalmazott antibiotikumkúra, a káros szenvedélyek (dohányzás, alkoholfogyasztás), az immunrendszert legyengítő belgyógyászati betegségek, cukorbetegség, hormonális változások (például terhesség során) és hormonkezelések (például hormonális fogamzásgátlók az arra hajlamosaknál), elhízás, vérszegénység.

Tudj meg többet a szexről:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Dobj el mindent: Brad Pitt Magyarországon van, mutatjuk, hol futhatsz vele össze egészen biztosan

Dobj el mindent: Brad Pitt Magyarországon van, mutatjuk, hol futhatsz vele össze egészen biztosan

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

6 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

6 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)