18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Tényleg jobb a szex negyven felett?

Kevesebb megfelelési kényszer és szégyenérzet, nagyobb önbizalom és önismeret, őszintébb kommunikáció a partnerrel. Mindez csak egyet jelenthet a szexben: nagyobb élvezetet és több orgazmust!

Negyven felett jobban ismered a tested, a vágyaidat, és ez hatással lesz a szex minőségére is
Negyven felett jobban ismered a tested, a vágyaidat, és ez hatással lesz a szex minőségére is
Fotó: Profimedia

Míg néhány évtizeddel ezelőtt egy negyvenes éveiben járó nő már általában a nagymamaságra készült, és a világért sem húzott volna miniszoknyát, ma már egészen mást gondolunk arról, meddig tart a fiatalkor, és meddig illik valakinek hangsúlyoznia, hogy szexuális lény. A világ szerencsére fejlődik, van azonban egy dolog, amit már a nagyszüleink is tudtak, csak nem beszéltek róla: egy nő nemi élete negyven felett is lehet remek. Sőt, még jobb is, mint korábban.

A termékenységed határoz meg?

Régen nagyon szorosan összekapcsolódott a nők "virágzása" termékenységükkel. A menopauzához közeledve, amely átlagosan ötvenegy éves korban éri a nőket, evolúciós nézőpontból tekintve a dolgot, egyre kevésbé számítunk vonzónak a másik nem szemében, hiszen egyre kevésbé vagyunk képesek egészséges utód létrehozására. Természetesen ehhez kapcsolódik az is, hogy a változó korban az ösztrogénszint is csökken, ami pedig sok olyan öregedési folyamatot indít el vagy gyorsít föl, amely a klasszikusan meghatározott szépségideál ellenében hat.

Mégis, ha ma egy csinos negyvenes-ötvenes, vagy hatvanas éveiben járó nőre nézünk, korántsem mondhatjuk, hogy ne lenne vonzó. Nem csak azért, mert esetenként jobban "karban van tartva", mint a korábbi generációk középkorú asszonyai, hanem azért is, mert a kulturális közeg nyitottabbá vált arra, hogy nem csak a fiatalság és szabályosság számíthat vonzónak egy nő esetében. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy már nem kell vagy illik rejtegetnie vonzerejét annak, aki férjhez ment, anyuka lett, esetleg már felnőtt gyerekei vannak, ha egyszer ő büszke a szexualitására, a testére, és nem szégyelli élvezni a nemi életet, amíg csak lehet.

Ezért lesz jobb

A változó korban néhány nehézséggel is szembe kell nézni a szexualitást illetően, ám ezeket nagyon könnyű áthidalni. Az egyik a csökkenő ösztrogénszintből adódó hüvelyi szárazságérzet, a másik pedig a szintén hormonális okokra visszavezethető alacsonyabb libidó. Egyfelől ezek nem egyik pillanatról a másikra jelentkeznek, másfelől egyénenként is változó, hogy mennyire lesznek kifejezettek a tüneteik. Emellett azonban ennyi idős korra egy nő már tökéletesen ismeri a testét, azt, hogy mi izgatja fel, mitől lesz orgazmusa, vagy éppen mitől lesz még jobb orgazmusa. Nagyobb élettapasztalata és önbizalma miatt mindezt nem szégyelli megosztani szexuális partnerével sem, sőt, sokkal inkább tudatosul benne, hogy a szex elsődlegesen örömforrás, méghozzá a sajátja éppúgy, mint a másiké. Sok nő arról is beszámol, hogy negyvenes éveire már békét kötött teste előnytelen adottságaival, sokkal inkább képes magát úgy szeretni, ahogy van, mint a húszas éveiben, amikor gyakori az önbizalomhiány, a megfelelési kényszer, ez pedig fantasztikus hatással lehet a nemi életre.

Maximum eddig lehetsz szerelmes ugyanabba az emberbe a tudomány szerint

Egy nő a negyvenes éveiben már túl van pár komoly kapcsolaton, vagy éppen hosszú évek óta együtt él valakivel, jó eséllyel gyerekei is vannak, vagy éppen elkötelezte magát amellett, hogy nem akar szülni, tehát a párszerzéssel, gyerekvállalással kapcsolatos szorongásokon is túl van, amelyek a harmincas éveinket szokták beárnyékolni. Mi tehát a titok? Kevesebb stressz, több önbizalom, egészségesebb testkép, őszinteség a partnerrel szemben, és saját vágyaink tiszteletben tartása és felvállalása. Hátha megy ez korában is, mint negyven, mindenesetre nem kell rettegned attól, hogy egyszer ennyi éves leszel!

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin a 2019-es októberi számban jelent meg.

Párkapcsolat és szex tudatosan:

Ez is érdekelhet

150 éves a Levi's 501-es farmer, és olyan kisfilmekkel ünnepel, hogy az egy életre a retinádba ég

150 éves a Levi's 501-es farmer, és olyan kisfilmekkel ünnepel, hogy az egy életre a retinádba ég

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói