18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Ezért annyira borzalmas ötlet részegen szeretkezni - tudományos magyarázata is van

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A hiedelem, miszerint az alkohol valamiféle szerelmi bájitalként működik, már ősidők óta jelen van. Az köztudott, hogy oldja a feszültséget, ezáltal pedig a gátlásokat is, de vajon a szex is élvezetesebb lesz általa? A tudomány szerint a válasz határozottan nem, és máris kifejtjük, miért.

Az alkohol szexre vonatkozó hatásait érdemes átgondolni, mielőtt még nagyon a pohár fenekére néznétek
Az alkohol szexre vonatkozó hatásait érdemes átgondolni, mielőtt még nagyon a pohár fenekére néznétek
Fotó: suteishi/Getty Images

Kétségtelen, hogy az alkohol befolyásolja a szexuális élményt, de mindenkire picit másképpen hat. Vannak azonban közös pontok, mint például az, hogy a szexet ugyan izgalmassá teheti, de az tévhit, hogy garantálja az egetrengető orgazmust is, sőt.

Amikor nem csak a gátlásaidat vetkőzöd le

Általánosságban elmondható, hogy elsősorban az alkohol erősségén, valamint az az elfogyasztott alkohol mennyiségén múlik az ital szexre való hatása. Nőknél jellemző, hogy fokozza a szexuális vágyat, ugyanis növeli a tesztoszteronszintet. Ez a férfi nemi hormon nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire kívánjuk a szexet, ezért fordulhat elő, hogy egy nő ittas állapotban körülbelül egyenlő intenzitással vágyik a hancúrozásra, mint egy józan férfi. Ugyanakkor az önbizalomhiány is nagy szerepet játszhat: köztudott, hogy az alkohol segít levetkőzni a gátlásokat, ezáltal pedig csinosabbnak és magabiztosabbnak, mi több, bátrabbnak érezzük magunkat (míg ezt a mindennapi életben nem így érzékeljük).

A vágy jelen van, de az elme ellenáll

Egy kutatás kimutatta, hogy egyes nők alkohol hatására nagyobb érdeklődést tanúsítanak a szex iránt, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a testük is készen áll egy vad éjszakára. Az alkohol fiziológiailag negatív hatással lehet rájuk, kedvezőtlen irányba befolyásolhatja a nemi szervük válaszreakcióját, ezáltal pedig az orgazmus elérésének képességét. Amikor az alkoholról és a szexről van szó, egyes jelentések szerint a mértékletesség a kulcs, ugyanis minél többet iszol, annál nehezebben fogsz felizgulni. Még, ha az elmédnek sikerül is, az nem biztos, hogy összhangban lesz a testeddel.

A hüvelyed nem áll készen

Ami szintén kellemetlenséget okozhat szex közben, ha az alkoholmámor miatt nem tudsz kellően benedvesedni. Nyilván ezt lehet síkosítóval pótolni, de ha tudod, hogy alapvetően ezzel sosem szokott gond lenni, úgy gyanakodhatsz arra, hogy többet ittál a kelleténél. Nem beszélve arról, hogy ezzel a hüvelyed jelezni szeretné, hogy nem áll készen a behatolásra. Amikor felizgulsz, a tested úgy készül fel a szeretkezésre, hogy növeli a nemi szerved véráramlását, aminek hatására azok megduzzadnak és önsíkosítják magukat, viszont ha túl sokat iszol, ezek a természetes fiziológiai reakciókat lelassulhatnak.

„A nemi szervről lehet beszélni méltóságot megőrizve, normál hangerőn is”

„A nemi szervről lehet beszélni méltóságot megőrizve, normál hangerőn is”

Búcsúzz el az orgazmustól

Míg egy ital nem zavarja meg a véráramlást odalenn, addig egy jelentősebb alkoholmennyiség már tud átmeneti funkciós károkat okozni, továbbá a kognitív és a viselkedésbeli változásokat sem pozitív irányba tereli. Ezért van az, hogy sokkal nehezebben jutsz el a csúcsra, vagy ha sikerül is, kevésbé intenzív az orgazmusod. Tanulság: ha szereted a “boldog befejezést” a maszturbáció vagy a partnereddel való szexuális tevékenység végén, akkor az a legjobb, ha nem, vagy csak mértékkel iszol.

Az alkohol talán segít oldani a gátlásokat, de egyáltalán nem tesz jót az orgazmusnak
Fotó: LightFieldStudios/Getty Images

Hosszú távon komoly károkat okozhat

Férfiaknál az alkohol befolyásolhatja az erekció elérésének és fenntartásának képességét, sőt, ha rendszeresen elszalad az illetővel a ló, az hosszú távon fennálló merevedési zavarokat is okozhat. Az ital hatására csökken a pénisz vérellátása, lelassítja a központi idegrendszer működését, valamint késlelteti, vagy akár teljesen megakadályozza az ejakulációt. A hangsúly ismét a mértékletességen van. Egy-két pohár ital jobban felizgathat, de ha ennél többet fogyaszt valaki, a nemi vágyra és az erekcióra való képessége is zuhanórepülésbe kezdhet.

Nem biztos, hogy reggel is tetszik majd, amit látsz

Az alkoholfogyasztás egyik legnagyobb veszélye a szexuális kockázatvállalás. Míg a mérsékelt mennyiség nyugtatólag hat az idegekre, addig egy ponton túl egyre kockázatosabbá válhat a szexuális viselkedésed (például megfeledkezhetsz a védekezés fontosságáról). Amit szintén fontos észben tartani, hogy részegen minden és mindenki szebbnek, jobbnak tűnik, azaz elképzelhető, hogy egy olyan személlyel bonyolódsz szexuális viszonyba, akivel józan fejjel nem tennéd. Egy 2014-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az alkohol vonzóbbá teszi az embereket, különösen azokat, akiket kezdetben egyáltalán nem láttunk annak.

Befolyásoltság alatt nehezebb egyértelmű választ adni

A túlzott alkoholfogyasztás ugyan nem egyenlő azzal, hogy mindenképpen szexuális visszaélés fog történni, de több kutatás szerint jelentősen hozzájárulhat egy szexuális támadáshoz. Bármilyen szexuális tevékenység előtt egyértelmű beleegyezésre van szükség, és az alkohol senkit sem mentesít ez alól. Bármilyen típusú szexuális tevékenységet folytatni valakivel, aki túl részeg ahhoz, hogy beleegyezését adja, szexuális erőszaknak vagy nemi erőszaknak minősül. Az alkohol ronthatja az ember ítélőképességét, befolyásolhatja a tiszta kommunikáció képességét, és még azt is megnehezítheti, hogy egyértelműen lássuk a másik személyről, mit akar mondani vagy kifejezni. A beleegyezésnek nyilvánvalónak és lelkesnek kell lennie, még akkor is, ha nem használunk szavakat. Ne feledd, hogy mindketten bármikor meggondolhatjátok magatokat, és visszavonhatjátok a beleegyezéseteket, akár a szexuális együttlét közben is.

Forrás: healthline.com

Ügyelj a mértékletességre- a szexuális életed érdekében is:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Az elmúlt évtized legszebb szexjelenetét kaptuk meg a Netflixtől

Az elmúlt évtized legszebb szexjelenetét kaptuk meg a Netflixtől

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Így valósíthatod meg a céljainkat néhány lépésben (x)

Így valósíthatod meg a céljainkat néhány lépésben (x)

PR

Ez az ősz legtutibb programja - ne hagyd ki! (x)

Ez az ősz legtutibb programja - ne hagyd ki! (x)

PR

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)