18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Ilyen hatással van a testedre napi egy pohár bor

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sokan úgy tartják, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendbe kis mértékben gyakorlatilag bármilyen élelmiszer beleférhet, egy pohár bort is beleértve. Rengeteg alkohol, köztük a bor is évszázadok óta kedvelt itala az emberiségnek, így hát bátran ki is jelenthetjük: egy ideig még biztosan velünk is marad. Ez nem feltétlenül rossz, sőt, a kutatások szerint amíg mértékkel iszunk, annak különböző egészségügyi előnyei is vannak.

Napi egy pohár bor tényleg egészségesebbé tesz?
Napi egy pohár bor tényleg egészségesebbé tesz?
Fotó: Profimedia

Folyamatosan zajlanak viták arról, vajon jó dolog-e akár minden egyes nap meginni egy pohár bort, hiszen mégiscsak alkoholról van szó. Ami biztos, hogy rendszeresen jelennek meg olyan tanulmányok, amelyek azt hirdetik, hogy ha mértékkel fogyasztunk bort, annak igenis több egészségügyi előnye is lehet. Más kutatások azonban épp az egészségügyi kockázatokra hívják fel a figyelmet. Most akkor hogy is van ez?

HIRDETÉS

Mit jelent egyáltalán mértékkel inni?

Valóban gyakran hallhatjuk azt, hogy kis mennyiségben szinte semmilyen élelmiszerrel nem árthatunk magunknak, ha egyébként egészséges életmódot folytatunk. Fontosan azonban tisztázni, mit jelent ez az egyes élelmiszerek, jelen esetben a bor tekintetében. Ha figyelembe vesszük, hogy egy üveg bornak általában milyen az alkoholtartalma, akkor az ajánlások szerint 1,5 deciliter körül van az, ami még mértékletes fogyasztásnak számít. A nők esetében ez némileg kevesebb, a férfiaknál pedig valamivel több szokott lenni.

Milyen előnyökkel járhat?

A kutatások jelentős része úgy tartja, hogy ha napi egy pohár bort fogyasztunk, azzal értékes antioxidánsokhoz juttathatjuk a szervezetünket. A polifenolok, különösen a flavonoidok és a rezveratrol néven ismert antioxidánsok a feltételezések szerint ugyanis védik a sejteket és a szöveteket a károsodásoktól, amelyek különböző betegségekhez, például rákhoz és szívbetegségekhez vezethetnek. A bor, különösen a vörösbor, pedig tele van velük.

Számos tanulmány utal arra is, hogy a vörösborban található polifenolos vegyületek aktív szerepet játszhatnak az érelmeszesedés korlátozásában. A Circulation című szaklapban megjelent tanulmány pedig arra világít rá, hogy napi egy-két ital fogyasztása mintegy 12%-kal növeli a HDL-koleszterinszintet. Ez a jó koleszterin segíthet eltávolítani a rossz, alacsony sűrűségű LDL-koleszterint a szervezetből, és csökkentheti az artériák eltömődését okozó anyag mennyiségét.

A dietetikus véleménye: „Nem mindegy, mikor iszod meg a kávédat!"

A dietetikus véleménye: „Nem mindegy, mikor iszod meg a kávédat!"

Mindezek mellett olyan kutatások is megjelentek, amelyek következtében napi egy pohár vörösbor a bélrendszerünknek is jót tesz. De csökkentheti a szorongást és a stresszt is, mivel a benne található egyik polifenol a kutatók szerint gátolja egy olyan enzim érvényesülését, amely az agyban a stressz szabályozásához kapcsolódik. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy minden egyes vizsgálat résztvevői, akiknek az eredményei alapján pozitív következtetéseket vontak le, tényleg mértékkel ittak, és akkor is leginkább vörösbort.

Milyen kockázatokkal járhat?

Mivel a bor is alkohol, elkerülhetetlenül egészségügyi kockázatai is vannak. Az alkohol ugyanis számos gyógyszerrel, többek között paracetamollal, antidepresszánsokkal, görcsoldókkal, fájdalomcsillapítókkal és nyugtatókkal is veszélyes kölcsönhatásba léphet. Emellett gátolja a folsav felszívódását, amely többek közt segít a DNS felépítésében, és elengedhetetlen a pontos sejtosztódáshoz. Mindezek mellett pedig úgy tartják, hogy gyorsabban verhet tőle a szívünk, és a mellrák kialakulásának kockázatát is növelheti..

A kulcs a mértékletesség

A Harvard School of Public Health tökéletesen rámutat arra, hogy az alkohol egyszerre erősítő és méreg is lehet, a különbség pedig leginkább az adagolásban rejlik. Míg ha az aktuális egészségi állapotunk nem teszi indokolttá, hogy teljesen kerüljük az alkoholfogyasztást, és a már fent említett gyógyszerekből sem szedünk egyet sem, akkor napi egy pohár bor, különösen a vörösbor, valóban jó hatással is lehet ránk.

A Centers for Disease Control and Prevention viszont azt is hangsúlyozza, hogy nem ajánlott csak azért elkezdeni inni, mert egészségügyi előnyökkel is járhat. Hiszen még egészségesen is számos olyan helyzet adódhat az életben, amikor jobb, ha egy csepp alkohol sincs a szervezetünkben. Ezért ha valamit ünneplünk, vagy csak jól esik a vacsora mellé, nyugodtan megihatunk egy pohár bort, de feltétlenül ragaszkodni hozzá nem érdemes.

Forrás: verywellfit.com, hsph.harvard.edu, eatingwell.com

A mértékletesség sokszor fontosabb, mint hinnénk:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Egy szájról olvasó szakember megfejtette Lajos herceg és Katalin hercegné beszélgetését

Egy szájról olvasó szakember megfejtette Lajos herceg és Katalin hercegné beszélgetését

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)