18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

„Miután végzett a szexszel, képtelen volt mellettem maradni" - Mit okoz egy elmaradt utójáték?

A szexet követő felfokozott testi és érzelmi állapotban a hirtelen kapcsolatmegszakítás, lelki vagy testi elhatárolódás a másiktól nehéz pillanatokat szülhet, és mély sebhelyet hagyhat a kapcsolaton. PoliLili segít, hogy tudatosabbak legyetek az utójátékban is.

Vajon mennyi szex elég? Van erre valamilyen norma?
Ti elég időt szántok az előjátékra? És az utójátékra?
Fotó: Getty Images

Szex után hirtelen kipattanni az ágyból és hidegen faképnél hagyni a partnered talán csak akkor érdemes, ha semmiképpen se szeretnéd viszont látni az illetőt. Ha örömtől ragyogó, tápláló kapcsolatot szeretnél, érdemes figyelmet fordítani az utójátékra is. Nagyon leegyszerűsítve: szólhatna ez a cikk csupán arról, hogy „ne spóroljatok a szex utáni összebújáson”, de a téma ennél több réteggel és nagyobb mélységekkel bír. Többek között azért is, mert nem mindenkinek való ugyanaz az utójáték.

Szex alatt és után számtalan érzelem átfuthat rajtunk

A filmek alapján azt gondolhatjuk, hogy a szexhez csak pozitív érzelmek kapcsolódhatnak, például öröm, extázis, gyönyör, egymáshoz tartozás, szeretet, szerelem, vágy. Ez azonban csak az érem egyik oldala: szeretkezés közben ugyanúgy megtalálhat minket a düh, a csalódottság, a magány, a félelem, a kiszolgáltatottság vagy akár az unalom is. Fontos, hogy ezeket ne söpörd a szőnyeg alá! Ugyanolyan jogos, helyénvaló és szükséges érzések, mint a pozitívak: jelzik, hogy valami nincs rendben, az általa felfedett témával érdemes mélyebben foglalkoznod.

Mivel társas lények vagyunk és a szex is többnyire társas tevékenység (a maszturbálásra külön kitérek majd), ezért a többség szereti a szex után felmerülő érzéseit megosztani a másikkal. Amikor valakinek erre van vágya, és egyedül hagyja ebben a partnere, az nehéz pillanatokat és szakadást okozhat a kapcsolatban. Ezzel szemben, ha biztonságos teret adunk annak, hogy a másik megélhesse az érzéseit, az csodálatosan táplálja a kapcsolatot.

A szexet követő utójáték 3 szinten

A felfokozott testi és érzelmi állapotot érdemes finom, tápláló tettekkel és dolgokkal lecsengetni. Az összebújás is sokat jelent, de nem mindenkinek ez az útja, és nem mindenkinek erre van igénye. Holisztikusan szemlélve 3 szinten érdemes tekinteni az utójátékra: fizikai, mentális és emocionális szinten – illetve spirituálisan is. A legjobban valószínűleg akkor jártok, ha mindegyik aspektusra figyelemmel vagytok. Ahogy szex közben, úgy szex után is mindenkinek más esik jól. A következőkben néhány tippet sorakoztatok fel, melyekből kimazsolázhatod azokat, amik neked jól eshetnek.

A nő nem selejtes, ha lassabban izgul fel, az előjáték pedig nem szívesség

Szex utáni összebújás vs. egyedüllét

Van, aki a szexuális együttlétet követően nem szereti hirtelen elvágni a kapcsolódást és úgy érzi magát a legjobban, ha szépen lassan lecsengetik ezt a szoros összefonódást, vagy akár az extázist. Olyanok is léteznek, akik a nagy összekapcsolódást követően igényt tartanak az elkülönülés megélésére is. Mindkettő (és az összes további verzió) is rendben van és normális. Egy a fontos: figyeljetek egymásra! Beszéljétek át, kinek mire van szüksége, kinek mi esik jól, és hogyan tudjátok ezt jól összehangolni.

Volt egy partnerem, akivel nagyon nehéz volt. Rengeteg feldolgozatlan trauma terhelte a lelkét, ami a kapcsolódási képességében is megmutatkozott. Miután végzett a szexszel, képtelen volt mellettem maradni. Szerencsére ezt kommunikálta felém is, úgyhogy nem vettem magamra, hanem világos volt számomra, hogy neki ez csak így megy. Egész éjjel ki-be mászkált az erkély és a szoba között, millió cigit elszívott. Képtelen volt mellettem aludni. Sajnos ez nekem nem működött. Bennem is bőven voltak nehéz érzések (például: csak a szexre kellek, a lelkemmel nem törődnek – még én sem), melyekkel nehéz volt egyedül maradni úgy, hogy közben a benne dúló viharok vettek körbe. Soha többet nem randiztunk.

Sokkal jobb lett volna számomra, ha maradunk egymás mellett, legalább egy térben, és átbeszéljük, ki hogy érez, amiben én is meg vagyok értve, el vagyok fogadva, meg vagyok hallgatva. Ez egy szélsőséges történet volt, és nem csak a nehéz vége létezik a témának, hanem az örömteli is. Az összebújás is sokféleképpen történhet: álomba szenderülhettek szorosan összefonódva, de feküdhettek felhevülten egymás mellett úgy is, hogy csak a kezetek ér össze, vagy egymás felé fordulva, mélyen egymás személbe temetkezhettek. Az is ér, ha „csak” a tekintetetek ér össze, miközben próbáljátok lehűteni a testeteket.

A test táplálása a szeretkezést követően

A szex utáni hidratálás (víz, tea) extra fontos, csakúgy, mint a pisilés a húgyúti fertőzések elkerülése okán. Egy közös fürdő vagy zuhany is táplálhatja a testet-lelket és a kapcsolatot is. Persze külön-külön is történhet a tisztálkodás, ha az esik jobban. Akár beszélgethettek is közben, vagy csodálhatjátok, dicsérhetitek egymás testét és szikrázó mosolyát!

Beszélgetés szex után

A felfokozott érzéseket jól eshet megosztani a másikkal is, de nem mindig jó ötlet egyből az aktus után előhozakodni velük.mA dicséret, a pozitív élmények felidézése, a jó érzéseink verbalizálása a legtöbbeknek jól esik: erősíti az önbizalmat és a kapcsolatot is, szeretve, elfogadva, megbecsülve, tisztelve, csodálva érezheti magát általa a partner, ami számodra is extra örömöt és megerősítést hozhat. Érdemes ezt is beépíteni az utójátékba – ami akár még másnap is tarthat, amikor visszaemlegetitek egymásnak, milyen jól áll neki még mindig a tegnapi orgazmus.

Persze, ahogy már utaltam rá, nem minden szeretkezés zárul örömteli érzésekkel. Főként traumát átélteknél hozhat fel nehéz emlékeket, érzelmeket egy-egy szexuális együttlét, de nem csak náluk. Előfordulhat, hogy szex után csalódott vagy, amiért nem olyan figyelmet kaptál a párodtól, mint szeretted volna, vagy épp végig küzdöttél azzal a gondolattal, hogy „hogy néz már ki a tested, biztos szörnyű veled szeretkezni”, esetleg izgultál amiatt, hogy elég jó-e, amit csinálsz. Nem mindig szerencsés a nehéz érzéseket egyből szex után, abban az érzelmileg és testileg is felfokozott és sérülékeny állapotban felhozni. Mérlegelj, mit érzel jobbnak! Ha a sírás szélén vagy, lehet, fontosabb, ha most beszéltek róla, de ha halasztható, valószínűleg jobban jártok, ha egy nyugodtabb helyzetben hozod elő.

Ismerd meg az érzéki masszázst, ami házasságokat is képes megmenteni

Önkielégítés után épp olyan fontos az utójáték

Az, hogy mit teszel maszturbálás után, sokat elárulhat a saját testedhez, saját „szent” szexualitásodhoz való viszonyodról. Az egyik véglet, hogy kikapcsolod a pornót és folytatod a munkát, esetleg szétnézel a Facebookon. A másik, hogy lecsengeted a (remélhetőleg) gyönyört adó tevékenységet valami kellemessel: egy kis pihenéssel, egy fürdővel, önmagad átsimogatásával, jógával, finom nasival és persze a hidratálással (igyál!). Te mennyi figyelmet fordítasz a saját magadról való gondoskodásra, az önszeretetre? Természetesen nem mindig van időnk és kedvünk egy komplett szeánszot, szertartást kerekíteni az önkielégítésből, de amikor teheted, érdemes erre is figyelmet fordítani. Amikor rohansz, akkor is lehet magadhoz pár kedves szavad a végén, például elengedhetsz egy megerősítő mosolyt magad felé: „Ez jó volt, … [neved], csodálatos vagy!”.

PoliLili felnőtteknek szóló szexedukációs tevékenységével már nem csak az Ébredő Szexualitás blogon és YouTube csatornán találkozhatsz, hanem itt, a Glamourban is! Ingyenes webinárjaira itt tudsz jelentkezni.

Beszéljünk őszintén az intimitásról:

Ez is érdekelhet

Jennifer Aniston szerint egy egész generáció tartja sértőnek a Jóbarátokat

Jennifer Aniston szerint egy egész generáció tartja sértőnek a Jóbarátokat

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói