A kollagén nem csak divat, valóban hatásos!

2018. szeptember 14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Manapság szinte mindenhol azt hallani, hogy együnk/igyunk/használjunk kollagént, hiszen általa ragyogóbb, üdébb lesz a bőrünk és a ráncokat is csökkenti. Valóban ilyen hatékony, vagy csak manapság olyan trendi? Utánajártunk mindennek és kiderült, hogy ennél sokkal, de sokkal több pozitív hatással bír, nem csak a bőrünkre, hanem az egész szervezetünkre! A Scitec Magyarország Kft. kutató biológusa, Szász Máté most elárulja nekünk, mely formában a legcélszerűbb fogyasztani, milyen szerepet tölt be a sportolásban, és hogyan segíthetjük elő mi magunk is a termelődését.

Van egy jó hírünk: a szervezetünk tömve van kollagénnel, ami lassan, de folyamatosan bomlik, és újra termelődik. És most jön a rossz hír: ez utóbbi mértéke az életkor előre haladtával, méghozzá olyan 25 éves kor körül elkezd csökkenni. Többek között ennek köszönhető, hogy bőrünk egyre vékonyabbá, ráncosabbá válik, testünk nem lesz már olyan rugalmas és a porcsejtek alapállomány képződése is lelassul. Tehát abban mindenki egyetért, hogy ez a fehérjetípus különösen fontos szerepet tölt be az életünkben, és szükség van arra, hogy valahogyan pótoljuk. Ám melyik a leghatásosabb módja ennek? Hogyan érhetjük el a kívánt eredményt?

"A kollagént az emberi szervezet nem képes feldolgozni. Ám az úgynevezett hidrolizált, vagyis előemésztett változata felszívódik. A hatóanyag nem tud beépülni a szervezetünkbe, arra tökéletesen megfelel, hogy csökkentse a kollagén struktúra leépülését. Bőrünk tehát rugalmas és üde maradhat, és így az ízületeink mozgékonyságát is megőrizhetjük. A jelenlegi tudomásunk szerint felszívódás szempontjából a szájon át bevitt kollagén a leghatékonyabb." - magyarázza a szakember.

Bár nagyon trendi manapság a kollagén használata, ez nem egy újkeletű trend! Ötven évvel ezelőtt is alkalmazták nem csak a szépségiparban, hanem a sport területén is. Minden felkapott dolog egy-két esztendő alatt elül, ha a fogyasztó nem látja, hogy az pozitív hatással bír. Ám a kollagén egyre népszerűbb, hiszen egy rettenően megbízható, és rendkívül biztonságos eszköz arra, hogy karban tartsuk a bőrünket, a testünket, és az ízületeinket.

A szakértő azt is elmondta, hogy ma már a táplálékkiegészítő ipar is képes rá, hogy nagyon jó minőségű kollagént állítson elő. A Scitec Nutrition új, por alapú termékében található hidrolizált kollagén például gyorsan felszívódik, és jól hasznosul. A szakember testalkattól függően napi 6-10 gramm fogyasztását javasolja. Ám ha valaki véletlenül többet visz be belőle, akkor sem kell tartania semmitől, hiszen a kollagént nem lehet túladagolni! Szervezetünk úgy hasznosítja, mintha például csirkemellett, vagyis fehérjét evett volna.

A fogyás és egészség titka: MAGNÉZNIUM

A fogyás és egészség titka: MAGNÉZNIUM

Tudtad-e? Érdekességek a kollagénről


- az emberi szervezetben milliós nagyságrendű fehérjetípus található, az egyik leggyakoribb közülük a kollagén
- a kollagént úgy kell elképzelni, mint apró, vékony, drótköteleket az emberi kötőszövetekben. A szakítószilárdsága nagyobb, mint az acéldrótnak!
- megtalálható a bőrben, de az inak, a porcok, a csontok, sőt, még a szemgolyónk vázát is ez a hatóanyag építi fel
- közel harminc féle kollagén molekula található meg a szervezetünkben. Közülük az 1-es típus alkotja a bőr, az inak és csontok állományátÍgy segíthetjük elő a termelődését

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara meztelenruhája az egyik legmerészebb, amit valaha láttunk

Palvin Barbara meztelenruhája az egyik legmerészebb, amit valaha láttunk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

3 dolog, amit mindenképp vigyél magaddal a nyaralásra (x)

3 dolog, amit mindenképp vigyél magaddal a nyaralásra (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)