A SZÁMODRA helyes táplálkozás fontossága

2014.augusztus.27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Habár blogom alapvetően a mozgásról, a rúdról mint sportról szól, megszokhattátok mégis tőle, hogy kiemelt fontossággal szeretek beszélni az étkezésről, táplálkozásról, az egészséges életvitel fontosságáról.
Számomra a kettő együtt, kéz a kézben, egymást támogatva és kiegészítve jár.

Az aktív életmód, a minőségi edzés, az örömmel végzett mozgás rendkívül fontos testünk optimális energiaszintjének elérésében és fenntartásában, hiszen gondoljunk csak arra, hogy egy jó motor is akkor szuperál a megfelelő módon ha ügyesen (ki) van használva, ha nincs elhanyagolva. Az optimális működésű anyagcseréhez, a maximális tüdőkapacitáshoz, egészséges keringési rendszerhez, erős és fitt izomzathoz, bejáratott izületekhez és nem utolsó sorban a jó közérzethez, pozitív életszemlélethez nélkülözhetetlenek a mozgásban gazdag hétköznapok.

Nem szeretem a katonás rendben előírt és szigorúan betartatott edzésterveket – kivéve persze ha élsz-halsz az ominózus mozgásfajtáért, és ebben találod meg önmagad és a motivációd-, sokkal inkább hiszek benne, hogy a mozgás pozitív hatásait végül az örömmel végzett munka fogja tálcán hozni eléd.

Mindegy, hogy mit csinálsz, a lényeg, hogy élvezettel tedd azt. Minden kis sejted töltődjön fel a mozgás okozta életörömmel, azzal a bizonyos megfoghatatlan "érzem, hogy élek" - hangulattal.

Krisztinél ez a kerékpározásnál történik, kiskora óta jár kisebb-nagyobb biciklitúrákra. Nemrég jött haza Franciaországból, ahol a 9 nap alatt több 100 km-es távot teljesítettek. Az élménybeszámoló keretei között arról is mesélt, milyen nehezen bírta az egészségtelen, rendszertelen étkezést. Mondanom sem kell, hogy nem ez az első év mikor hasonló körülmények között tekertek, de bizony ez volt az első olyan, ahova már egy kiegyensúlyozottabb életvitelt is csomagolt a hátizsákjába.

A jóhoz pedig –mint tudjuk – nagyon könnyű hozzászokni, így van ezzel a kis testünk, szervezetünk is. Kriszti, kinek étrendjét a programunk kezdete óta szerves részben alkotják zöldségek, gyümölcsök, meglepődve tapasztalta, hogy amellett, hogy milyen rosszul estek neki a futtában bekapkodott szendvicsek, nagyon kevés használható energiát adtak szervezetének, azt is inkább csak rövid távon. Habár gondolhatjátok a napi átlag 30 km tekerés a hőségben mennyi kalóriát használ el, Kriszti mégsem fogyott egy grammot sem, és a túra alatt folyamatosan vele volt az energiahiány, az a bizonyos "rosszul érzem magam a bőrömben" dolog. A 2.-3. nap környékén saját bevallása szerint már élt-halt egy salátáért, vagy egy friss gyümölcs adagért. Minden lehetősége megvolt rá pedig, hogy végre "legálisan" bűnözhessen, hiszen szinte lehetetlen lett volna (költői túlzás, a lehetetlen szót nem ismerjük ugyebár) az adott körülmények között a már jól bejáratott "otthoni" étrendjét tartani, mégis inkább szenvedésnek élte meg a dolgot. Pedig, ha valakinek, Krisztinek aztán sosem jelentettek problémát a szendvicsek, a rágcsák, a bekapkodott csokik elfogyasztása. És látjátok, ezt nevezem én igazi fejlődésnek, változásnak, eredménynek! Mikor már nem az elménk fogja fel egy szükséges feladatnak az egészséget, hanem a testünk követeli rajtunk, mikor érzi annak hiányát!

Azzal a céllal írtam nektek erről, hogy láthassátok, hogy a SZÁMOTOKRA egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás az életetek kiemelkedően fontos, nélkülözhetetlen része kell, hogy legyen! És nem, nem a pár plusz kiló miatt – azok észrevehetetlenül faragódnak majd úgyis le rólatok, amint elkezditek élvezni az egészséget – sokkal inkább azért, hogy segítségükkel megadhassátok a testeteknek, a szervezeteteteknek azt a figyelmet, melyel ő is viseltetik irányotokba. Ne felejtsük el, hogy az immunrendszerünk, a sok-sok apró sejtből álló csodavilág, amit mi "test"-nek nevezünk, megállás nélkül, folyamatosan értünk dolgozik. És, mint minden munka, ez is akkor lehet gyümölcsöző, ha kölcsönös energiaáramlásban működik. Odafigyelek rá, hiszen ő is odafigyel rám.

Tudom, hogy a mai világban, mikor minden lehetséges fórumról csodaporok, kapszulák, krémek, instant-megváltások és tablettás-boldogságok folynak az agyunkba, hajlamosak vagyunk elveszni, és nem győzünk kívülről válogatni, vásárolni, bedőlni, csalódni majd az egészet újrakezdeni.
Csakhogy – és ez örök igazság marad amíg világ a világ- a VALÓDI megoldás mindig belülről érkezik, hiszen ott is van. Benned, bennem, bennetek.

Ki is ismerhetné jobban a saját testeteknek, szervezeteteknek működését, vágyait, mint TI magatok?

Lehet elsőre nehezen befogadhatónak tűnik ez az elmélet, mikor folyton azon kapjátok magatokat hogy a kezetek önnálló lényként a csipszért nyúlkál a spájz legfelső polcának legeldugodtabb kis sarkába, de higgyétek el, az elme ellenállása hamar elpárolog, amint megadjátok magatokat neki. Nem kell mást tennetek, mint változtatni, és figyelni a reakciókat.

Nyugodtan, nem kapkodva, türelemmel. Nekem hatalmas erőt és visszaigazolást adott Kriszti biciklitúrás története és annak tanulsága, hiszen pont nála nem gondoltam volna, hogy ilyen könnyen beérik ez a folyamat, és lám mégis megtörtént! Erőltetés, erőlködés, lemondás nélkül. Ahogy az a tartalmas, valódi változásokra igaz: könnyedén, szinte alig észrevehetően.

Kívánom, hogy motiváljon továbbra is Kriszti kalandja titeket az úton, remélem megerősítést nyert bennetek a saját magatokért tett változtatások fontossága és egyben könnyedsége! Ha úgy érzitek elakadtatok, vagy több a kérdés ami elfér bennetek, keressetek és tegyétek fel őket bátran!
Puszi!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Hogyan válasszunk stílusos és praktikus téli kabátot? Nézd meg a nőknek szóló tippjeinket!

Hogyan válasszunk stílusos és praktikus téli kabátot? Nézd meg a nőknek szóló tippjeinket!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Legyen egészséges, a te a lábadra tervezett, egyedi cipőd magyar tervezőtől! (x)

Legyen egészséges, a te a lábadra tervezett, egyedi cipőd magyar tervezőtől! (x)

PR

Legyél csinos hideg időben is - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

Legyél csinos hideg időben is - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)