18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Ezért viszkethet olyan idegesítően az ágyékod

Jártál már úgy, hogy egyszer csak elkezdett viszketni az ágyékod, és egyszerűen hiába múltak a percek, az órák vagy akár a napok, nem enyhültek a tüneteid? Ha a panaszaid rövid időn belül nem enyhülnek, fontos, hogy felkeresd a nőgyógyászodat, és megtudd, mi is okozza valójában. Ami biztos: a probléma gyakori, és nem feltétlenül szexuális úton terjedő betegségek állnak a háttérben.

Egy sor meglepő dologtól viszkethet az ágyékod, és nem feltétlenül betegség áll a háttérben
Egy sor meglepő dologtól viszkethet az ágyékod, és nem feltétlenül betegség áll a háttérben
Fotó: Shutterstock/Getty Images/GLAMOUR

Az ágyék viszketésének számos oka lehet, és ehhez a kellemetlenséghez még bőrkiütések, hüvelyi folyás vagy egyéb problémák is társulhatnak. De már maga a viszketés is elegendő ok arra, hogy utánajárj, mi nehezíti meg a mindennapjaidat. Mielőtt aggódni kezdenél, hidd el, sokkal jobb lesz, ha minél előbb tudod, pontosan mi a gond. Hiszen így van a legnagyobb esélye annak, hogy minél előbb megszűnjenek a panaszaid, és újra felszabadultan érezd magad.

Mi okozhatja a viszketést?

Az egyik leggyakoribb ok, hogy például antibiotikum szedése után, vagy más okból felborul a hüvelyben élő baktériumok és mikroorganizmusok egyensúlya - ez pedig bárkivel, önhibáján kívül is megtörténhet. De okozhatnak problémát a síkosítók, az óvszer, vagy az olyan hormonális változások is, mint ami szülés után vagy menopauza idején bekövetkezik a szervezetben.

Meglehet az is, hogy valamilyen fel nem ismert bőrbetegséged, például dermatitised, pikkelysömöröd vagy ekcémád van, vagy már tudtál róla, de ezúttal az ágyékod környékén jelentkezett. Lehet szó arról is, hogy allergiás vagy egy olyan dologra, mint egy hétköznapi szappan vagy tusfürdő egyik összetevője. De okozhat irritációt az illatosított WC-papír, az egészségügyi betét, a tampon, egy benőtt szőrszál, a klóros vízben való úszás esetleg egy új fehérnemű viselése vagy másik öblítő használata.

Mikor lehet szó hüvelyi fertőzésről?

A már említett okok mellett az irritációt hüvelyi fertőzés is okozhatja. Ekkor jellemzően még más tünetek is észlelhetőek. Élesztőgomba fertőzés esetén például a viszketés mellett bőrpír, duzzanat vagy túrószerű váladékozás is jelentkezhet. De gyakori a bakteriális vaginózis is, ami a hüvely bakteriális fertőzése. Ez sokszor szürkés folyást és erős, halszagú folyást okozhat. Vírus miatt jelentkezhet genitális herpesz is, amely fájdalmas fekélyeket, kiütéseket, influenzaszerű tüneteket és hüvelyváladékot okoz.

4 kérdés, amit sosem mernél megkérdezni a nőgyógyásztól

Ha bármelyik tünetet tapasztalod a viszketés mellett, valószínű, hogy nem egy hétköznapi irritációról van szó, hanem valamilyen betegség, például a már felsoroltak állhatnak a hátterében. Ahelyett viszont, hogy nekilátnál az öndiagnosztizálásnak, és a legközelebbi drogériából szereznél be olyan készítményeket, amelyek talán segítenek, inkább minél előbb keresd fel a nőgyógyászodat. Egy laikus nehezen állapítja meg már azt is, hogy bakteriális vagy gombás fertőzése van-e, esetleg egyik sem, így mindig jobb, ha egy szakképzett orvosra hagyatkozol.

Mit érdemes tenned?

Ha csak nem arra gyanakodsz, hogy egy új öblítő vagy egy rosszul megválasztott fehérnemű miatt viszket az ágyékod, akkor tényleg amint csak lehet, keresd fel a nőgyógyászodat. A kezelés módja mindig a pontos kiváltó októl függ. Amit otthon megtehetsz, az, hogy kézmosás után megtisztítod az adott területet vízzel, naponta legalább kétszer. Ezután óvatosan szárítsd meg, majd ha már kaptál gyógyszert, kend be a problémás területet az ajánlott krémmel, vagy kövesd az orvosod egyéb utasításait.

Fontos az is, hogy naponta cserélj fehérneműt, és legalább a viszketés megszűnésééig kerüld az illatosított tusfürdők és dezodorok használatát az ágyékod környékén, mert további irritációt okozhatnak. Abban az esetben pedig, ha az derülne ki, hogy szexuális úton terjedő fertőzésed van, mondd el a partnerednek is, hogy szükség esetén őt is kivizsgálhassák és kezelhessék. Amíg pedig nem szűnik meg a fertőzés, kerüld a szexuális együttléteket.

Forrás: healthdirect.gov.au, my.clevelandclinic.org, aad.org

Amit szintén megtehetsz az intim egészségedért:

Ez is érdekelhet

Listáztuk a Grammy-gála legcsodásabb és legbátrabb szettjeit

Listáztuk a Grammy-gála legcsodásabb és legbátrabb szettjeit

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói