Még egyszer Angelina Jolie melleltávolításáról

2013.szeptember.12.

(Cici lecsapja a napilapot, amit épp olvasott, és értetlenkedve rám néz. – Hogy az emberek mikre képesek, hogy a rivaldafényben maradjanak…)
(– Mire gondolsz? – kérdezem tőle.)
(– Tuti, hogy ez az Angelina csak a felhajtás kedvéért távolítatta el a mellét…)
(– Hát, szokásodhoz híven elég kíméletlen vagy. Azt hiszem ez ennél jóval bonyolultabb…)


Még egyszer Angelina Jolie melleltávolításáról
Fotó: Thinkstock

Köztudott, hogy egyes génelváltozások bizonyos betegségekre hajlamosítanak. Az orvoslásban egyre fontosabbnak tartják ezen géneltérések felismerését, mert így megelőző intézkedéseket lehet kezdeményezni jóval azelőtt, hogy bekövetkezne a baj. A melleltávolítás, amit Angelina Jolie is végeztetett, nem tartozik ezen eljárások közé, mert az már inkább terápiának minősül.

Cselekedetét sokan megkérdőjelezik, mert bármilyen magas is egy betegség előfordulási valószínűsége, nem zárhatjuk ki, hogy esetleg mégsem alakul ki. Addig pedig nem érdemes visszavonhatatlan cselekedetekhez folyamodni. Mindenki azt csinál a testével, amit akar, ez talán valahol igaz, azonban egy közszereplő hibás üzeneteket közvetíthet a nyilvánosság felé.

Magyarországon körülbelül százezer embert érint a BRAC1 gén mutációja. A több száz mutáció közül egyesek valóban kiugróan megemelik az emlő- és petefészek-daganatok megjelenési gyakoriságát. A hibás gént hordozó nők 60-70%-ában emlő-, 50-55%-ában petefészek-daganat alakul ki 70 éves korukig. Ezek az arányok nagyon magasak, így érthetők Angelina Jolie aggályai, de a rendszeres szűrésekkel idejekorán fel lehetett volna ismerni az elváltozást, amikor még gyógyulási hajlama igen jó.

Bizonyos esetek utalhatnak arra, hogy a hibás gén jelen van a családban. Derítsétek ki szüleitektől és egyéb hozzátartozóitoktól, hogy volt-e:
• a családban legalább 3-4 emlőrák (60 év előtt),
• vagy háromnál több petefészek-daganat (kortól függetlenül).
Ha bármelyik fennáll a fentiek közül, akkor elképzelhető, hogy nálatok is jele van a hibás gén. Tájékoztassátok orvosotokat, aki remélhetőleg további vizsgálatokra küld.


Azért fontos kiszűrni a hordozó személyeket, mert nekik gyakrabban kell rákszűrésre járniuk. Bár sokan nem értenek egyet Angelina Jolie-val, tagadhatatlanul nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, és felhívta a figyelmet erre a fontos problémára.

Ez is érdekelhet

Végre kiderült, mitől néz ki 30-nak az 50-es éveiben járó Jennifer Lopez

Végre kiderült, mitől néz ki 30-nak az 50-es éveiben járó Jennifer Lopez

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő