Mennyi alkoholt iszol? Itt egy teszt!

2015.június.21.

(Szegény Cicit valamelyik nap kénytelen voltam kizárni a lakásból, amíg felmostam, mert ilyenkor az a legnagyobb szórakozása, hogy eszeveszett szaladgálásba kezd, és ide-oda csúszkál a nedves padlón, mint valami idióta, ezzel pedig jól összemaszatolja a parkettát. Hiába nyávogott keservesen, én csak nem engedtem be, ehelyett türelmesen megvártam, míg maradéktalanul felszárad. Amikor ezután bejött, gondolom a nagy erőlködéstől, amit a nyávogásba fektetett, egy kicsit rosszul lett, és szépen odahányt nekem a frissen felmosott padlóra, mint aki többet ivott a kelleténél. Azt hiszem, hiba volt kizárni…)

Az alkohol egy rendkívül izgalmas népegészségügyi probléma, tekintve, hogy kis mennyiségben egészséges, ezért nem is érdemes teljesen betiltani, nagy mennyiségben viszont káros és függőséget okoz. Pontosan a függőség kialakulási valószínűségének a becslésére szokták használni az AUDIT skálát, ami alapján megmondható, hogy mekkora a rizikója annak, hogy az adott alkoholfogyasztási szokások mellett alkoholistává válik az ember.

Az AUDIT skálát ezen a linken lehet kitölteni \ (http://kwiksurveys.com/s/ZDalYci4 ), de mielőtt hozzálátnátok, még olvassátok el a bejegyzést. Én készítettem a kérdőívet, szóval nézzétek el nekem, ha nem tökéletes. Sajnos nem mondja meg, hogy mennyi pontot kaptatok, mert ahhoz elő kellene fizetnem, de a végső pontszámot ti is kiszámolhatjátok magatoknak, méghozzá a következő módon: kérdésenként az első válaszlehetőségért 0 pont jár, a másodikért 1, a harmadikért 2, a negyedikért 3, az ötödikért pedig 4. Ugyanígy megy a pontozás az utolsó két kérdésnél is, ahol csak három lehetőség van, tehát az első válasz 0 pontot ér, a második 1-et, a harmadik 2-t. Szóval jegyezzétek fel a válaszotokat, mielőtt elküldenétek a kérdőívet.

Ha 7 pont alatti eredményt értetek el, akkor nagyon alacsony kockázati csoportba tartoztok, veletek egyszerűen ismertetni kell az alkohollal kapcsolatos káros hatásokat. 8-15 pont között javasolnom kellene nektek, hogy csökkentsétek az italozásotok mennyiségét. 16-19 pont között rövid tanácsadáson kellene végigmenni, illetve további ellenőrző vizsgálatokat kellene elrendelnem. 19 felett viszont már szakorvoshoz kellene irányítanom titeket.

Veletek ellentétben én látom az eredményeket, amiket jövő hétre ki is fogok értékelni, így legalább tudni fogjátok, hogy az átlaghoz képest hol helyezkedtek el. Másrészt ez a skála a szakembereknek is segítséget nyújt abban, hogy mit javasoljanak a páciensnek az elért pontszám alapján. Nyilván ennek a bejegyzésnek így nincs túl sok értelme, hisz azon túl, hogy megtudjátok, melyik rizikócsoportba tartoztok, egyebet nem kaptok. Mindenesetre legalább szembesültök a realitásokkal, aztán ki tudja, lehet, hogy kicsit visszavesztek az italozásból.

Ez is érdekelhet

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói