10 meglepő dolog, ami tüdőrákot okozhat

A tüdőrák világszerte az egyik leggyakoribb rákfajta, ami akkor jelentkezik, ha a tüdő sejtjei mutálódnak vagy megváltoznak. Ennek oka pedig sokszor az, hogy korábban valamilyen mérgező anyagokat lélegeztek be. A tünetek azonban gyakran csak évek múltán jelentkeznek, és rengeteg érintett ekkor döbben rá, hogy az olyan magától értetődő kockázati tényezőkön túl, mint a rendszeres dohányzás, egészen meglepő dolgok is tüdőrákot okozhatnak.

002
Egészen meglepő dolgok is okozhatják a tüdőrákot
Fotó: Unsplash/Tobias Tullius

A tüdőrákos esetek mintegy 90%-át a dohányzás okozza, ami több mint egy tucat másik ráktípushoz is kapcsolódik. Ami igazán döbbenetes, hogy a cigarettában körülbelül 250 káros vegyi anyag van, és ezek közül 69 okozhat rákot, még akkor is, ha naponta csak egy szál cigarettát szívsz el. Ennek tudatában aligha kell több indok, hogy ne cigarettázz, de számos más olyan tényező is van, amivel a tüdőd épsége és az általános egészséged megőrzése szempontjából is jobb, ha vigyázol.

1. Passzív dohányzás

Bármilyen meglepő is lehet, nemcsak legenda, hanem való igaz az, hogy még csak egyetlen egyszer sem kell rágyújtanod ahhoz, hogy a cigaretta miatt különféle rákos megbetegedéseknek tedd ki magad. Az egész világon évente több tízezer nemdohányzó ember hal meg a passzív dohányzás okozta tüdőrákban, és azok, akik egy dohányossal élnek együtt, akár 30%-kal is megnövelhetik annak az esélyét, hogy tüdőrák alakul ki náluk.

2. Elektromos cigaretta

Bár sokan meg vannak győződve róla, hogy az elektromos cigarettával aligha ártanak a testüknek, nem véletlenül szerepel már a nevében is a cigaretta szó. A gőzében lévő folyadékok ugyanis nikotint, ízesítő vegyi anyagokat és egyéb mérgező összetevőket is tartalmaznak, amelyek belélegezve károsak a tüdő sejtjeinek.

3. Légszennyezés

Az Egészségügyi Világszervezet 2013-ban a légszennyezést is a tüdőrák egyik okaként jelölte meg. A belélegzett levegőben lévő sok szemét – mint a kipufogógázok, a vegyi anyagok és a por – szintén szerepet játszhat abban, ha valakinek károsodik a tüdeje, főleg, ha például a lakhelyéből adódóan rendszeresen szennyezett levegőnek van kitéve.

Ezek a leggyakoribb rákbetegségek nőknél - Segítünk, hogyan ismerheted fel őket

4. Azbeszt

Az azbeszt egy olyan ásvány, amit ma már hivatalosan is rákkeltő hatásúnak minősítenek. A felhasználását 1989 óta betiltották, azonban a veszélyeit nem ismerve korábban évszázadokon keresztül használták épületek szigeteléséhez és tűzállóvá tételéhez. Így ha az építőiparban dolgozol, vagy egy régi épületben laksz, jobb, ha meggyőződsz róla, biztosan mentes-e az azbeszttől.

5. Radon

A radon egy színtelen, szagtalan gáz, ami a talaj és a kőzetek lebomlásakor képződik. Amikor ez megtörténik, képes beszivárogni az épületekbe. Radioaktív, és sok helyen a tüdőrák kialakulásának második leggyakoribb oka a dohányzás után. Hogy minél biztosabban elkerüld a negatív hatásait, fontos, hogy az otthonodnak megfelelő szigetelése legyen, emellett pedig a rendszeres szellőztetést se hanyagold el.

6. Családtörténet

Ha a családodban korábban előfordult már tüdőrák, sajnos az is hajlamosíthat a betegségre. Ez azonban nem egyértelműen a genetika miatt történhet így: már az is számít, ha az adott családtag olyan helyen élt, ahol rendszeres volt a passzív dohányzás, a radonveszély vagy egyéb olyan tényezők, amelyek tüdőrákot idézhetnek elő.

7. Rendszeres alkoholfogyasztás

A rendszeres alkoholfogyasztás és a tüdőrák közötti kapcsolatot nehéz kimutatni, mert sokan dohányoznak, miközben isznak. Egy tanulmány azonban azt sugallja, hogy a gyakori, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás még a nemdohányzók körében is összefügg a betegséggel. A kutatók több mint 100 ezer embert kórtörténetét követték nyomon, és megállapították, hogy azoknál, akik napi három pohárnál több italt fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel alakult ki tüdőrák.

8. Sugárkezelés

A rákos sejteket gyakran sugárkezeléssel pusztítják el az orvosok, de minden jótékony hatása ellenére ez a kezelés a másodlagos rákos megbetegedések lehetséges okozója is egyben. Igaz, hogy sok minden közrejátszhat a hatásában, a dózist, az életkort és a kezelt területet is beleértve, de ha szükség van rá, akkor mindenképpen érdemes beszélni a kezelőorvossal a vele járó kockázatokról.

9. Magas szénhidráttartalmú étrend

A kiugróan magas szénhidráttartalmú étrend amellett, hogy felboríthatja a vércukorszintet és inzulinrezisztenciához is vezethet, a tüdőrákkal is összefüggésbe hozható. Hogy ezt a kockázati tényezőt kikerüld, törekedj az olyan élelmiszerek fogyasztásának minimalizálására, amelyeknek magas a glikémiás indexe (mint a fehér kenyér, a burgonya és a hagyományos rizs).

Mi történik a testeddel, ha túl sok vizet iszol?

10. Egyes vírusok

Bizonyos vírusok, mint például az AIDS esetében, nagyobb valószínűséggel fordulhat elő tüdőrák. De jelenleg is folynak olyan kutatások, amelyek a méhnyakrák szinte minden esetét okozó humán papillomavírust is a tüdőrák egyik kockázati tényezőjének sejtik, de a kanyaróvírust is összefüggésbe hozták már vele.

Forrás: webmd.com, webmd.com

Ha még többet tennél az egészségedért:

Ez is érdekelhet

Kikérem az alacsony férfiak nevében, hogy nem elég férfiasak - Short Kingek, ideje, hogy uralomra törjetek!

Kikérem az alacsony férfiak nevében, hogy nem elég férfiasak - Short Kingek, ideje, hogy uralomra törjetek!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói