5 dolog, ami akkor történik a testeddel, ha túl kevés vizet iszol

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A víz az emberi test több mint felét, nagyjából 60%-át teszi ki, és amellett, hogy a szomjúságunkat olthatjuk vele, szükséges az egészséges testsúly fenntartásához, a méreganyagok kiürítéséhez és a testnedvek, például a nyál előállításához. De hozzájárul a rendszeres bélműködéshez, az optimális izomteljesítményhez és a tiszta, fiatalos bőrhöz. Mindezeket tekintve egyáltalán nem csoda, hogy több negatív dolog is történik a testeddel, ha túl kevés vizet iszol.

Vízivás
Vízivás
Fotó: Unsplash/Bindle Bottle

Ha nem iszol elegendő vizet, elsősorban azt érezheted, hogy ki vagy száradva, de emellett is sok negatív tünet jelentkezhet, amelyekről talán nem is gondolnád, hogy a vízhiány okozza, vagy legalábbis jelentős szerepe van benne. Hogy a jövőben te is jobban ügyelj a vízfogyasztásod mennyiségére, kulcsfontosságú lehet az ilyen tünetek ismerése, már csak azért is, mert talán már eddig is ártottál a testednek vízhiánnyal úgy, hogy nem is sejtetted.

Gyakran érzed magad fáradtnak

Az elégtelen mennyiségű vízivás általános folyadékvesztést okozhat a szervezetben. Ez a folyadékvesztés a vértérfogat csökkenéséhez vezethet, ami túlzott nyomást gyakorol a szívre, hogy oxigént és tápanyagokat szállítson a szervekbe, az izmokat is beleértve. A vízhiány így fáradtságot és alacsony energiafogyasztást okozhat, mivel a szervezet elegendő víz nélkül próbál működni. Ha jól és nagyjából legalább 7-8 órát alszol éjjelente, de mégis folyamatosan lomhának és fáradtnak érzed magad, akkor könnyen lehet, hogy csak több vízbevitelre van szükséged.

Tartósan rossz lehet a leheleted

Ahogyan arról már korábban szó volt, a víz nélkülözhetetlen a nyáltermeléshez, és segít eltávolítani a baktériumokat, így a fogak és az íny egészségének fenntartásában is részt vesz. A vízhiány viszont gátolja a nyáltermelést, és baktériumok felhalmozódásához vezet a nyelven, a fogakon és az ínyen, ami hozzájárul a rossz kialakulásához. Ha úgy gondolod, hogy jó a szájhigiéniád, de ennek ellenére rendszeresen azt tapasztalod, hogy rossz a leheleted, előfordulhat, hogy nem iszol elég vizet. Ha viszont a kellemetlenség a vízfogyasztásod növelése után is fennáll, kérj időpontot a háziorvosodhoz, hogy kizárj más mögöttes okokat, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, vagy a különféle máj- és veseproblémák.

Székrekedést tapasztalhatsz

A víz elősegíti a jó emésztést és a rendszeres bélmozgást azáltal, hogy puhán tartja a székletet, és könnyen átvezeti az emésztőrendszeren. Ha nem iszol elég vizet, a szervezeted vizet vonhat ki a székletből, hogy kompenzálja a folyadékvesztést, ami keményebb és szilárdabb székletet eredményez, így az nehezebben ürül ki. Vagyis ha a bélmozgásod rendszertelen és ritka, akkor is próbálj több vizet inni, hogy fellazítsd a székletedet, ezáltal enyhítve a székrekedést és a puffadást.

Romlik a bőröd egészsége

A víz hidratálja és feltölti a bőrsejteket, amelynek köszönhetően a bőröd ragyogóbbnak, élénkebbnek és fiatalosabbnak látszik. Vízhiány következtében azonban a bőröd veszíthet a teltségéből és a rugalmasságából, ami kiszáradáshoz, hámláshoz, finom vonalakhoz, ráncokhoz és megereszkedett bőrhöz vezethet. A víz ráadásul a pattanások és más bőrproblémák csökkentésében is segít azáltal, hogy kiüríti a káros méreganyagokat a szervezetből, így hiányában az ilyen panaszok is nehezebben enyhülnek. Így ha különféle szépségápolási termékek vagy bőrápoló kezelések mellett is azt tapasztalod, hogy nem lesz szebb a bőröd, akkor teszteld le, mi történik akkor, ha több vizet iszol.

Mennyi vizet kellene inni egy nap?

Mennyi vizet kellene inni egy nap?

Sűrűbben betegedsz meg

A víz hatalmas segítség abban, hogy a méreganyagok, a salakanyagok és a baktériumok távozzanak a szervezetedből, és könnyebben le tudd küzdeni a különféle betegségeket és fertőzéseket. Ezáltal az immunrendszered is erősödik, és ritkábban betegedsz meg. Ha viszont úgy érzed, hogy állandóan beteg vagy, szinte biztos, hogy több vízre van szükséged, hogy a szervezeted méreganyagoktól mentes legyen, és optimális szinten működjön. A vízhiány miatti fáradtság pedig nagy valószínűséggel oda vezet, hogy kevésbé leszel fizikailag aktív, ami a legyengült immunitás másik kockázati tényezője.

Forrás: healthcareassociates.com

Ezt is érdemes tudnod a vízivási szokásokról és következményeikről:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Szomorú hír érkezett Katalin hercegnéről

Szomorú hír érkezett Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Még nem tudod idén hová menj nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová menj nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)