Kínai horoszkóp: Mire számíts 2023-ban, a Nyúl évében?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha a 2022-es évet kissé hektikusnak érezted, a következő tizenkét hónap lehetőséget kínálhat a pihenésre, a csendre és az elmélkedésre. Január 21-én véget ér a Tigris éve, és elkezdődik a Nyúl éve. Hirtelen változásra számíthatunk, hiszen búcsút mondhatunk a féktelen, lehengerlő, tüzes Tigrisnek, és köszönthetjük a sokkal, de sokkal szelídebb Nyulat.

A nyúl évének üdvözlésére a japán képzőművész, Naoko Tagai egy fametszet nyomatot készített. Weboldal: naokotagai.com
A Nyúl évének üdvözlésére a japán képzőművész, Naoko Tagai egy fametszet alapján készített nyomatot alkotott. Weboldal: naokotagai.com
Fotó: GLAMOUR

A Tigrisek és a Nyulak anatómiailag és viselkedésileg is aligha különbözhetnének jobban egymástól. Ugyanez igaz a megfelelő állatövi éveikre is az asztrológusok szerint. A holdnaptáron alapuló hagyományos asztrológiai rendszer minden évhez egy-egy állatot és annak tulajdonságait rendeli. A Nyúl történelmileg is alátámasztottan a kínai állatöv tizenkét állata közül a legszelídebb. Nézzük meg közelebbről, mit hoz neked a 2023-as év a kínai horoszkóp szerint!

Intenzív mókuskerék után nyugalom

A kínai állatöv szerint 2022-et az erő, a vitalitás és a növekedés, az konfliktusok kiélezése jellemezte, amelyet a Tigris dinamizmusa támasztott alá. Mivel az évet a jang, az ősi kínai filozófiában a világegyetem aktív princípiuma jelöli, az emberek lelkesedést, pozitivitást és termelékenység, aktivitások fokozódását, felgyorsulását, de nyugtalanságot és rugalmatlanságot is érezhettek. A közelgő Nyúl éve azonban a jint, az univerzum passzív elvét testesíti meg, amely a nyugalomban, a folyékonyságban, a csendben és a szemlélődésben nyilvánul meg.

Ha 2022-őt gyorsnak, keménynek vagy túlpörgetettnek éreztük, akkor 2023 végre lehetőséget kínál a szemlélődésre, a pihenésre és a test és a lélek ápolására. Azért is fontos ez, hogy a jin és jang alapkoncepciója szerint - miszerint az ellentétes erők kiegészítik egymást, hogy összességében harmóniát nyújtsanak - egyensúlyt teremtsünk az életünkben. Lassuljunk le egy kicsit, szemlélődjünk, gondoljuk át a dolgainkat!

A Nyúl éve azonban sokkal többet kínál, mint egyszerű pihenőidőt a "vad, erős és hatalmas" Tigris hatása után. A Nyúl szelíd, csendes, gyengéd és kedves, mégis gyorsan mozog, nagyon okos és a ravasz is. A Nyúlnak három odúja is van, biztos, ami biztos. Ez arra utal, hogy a nyúlnak nemcsak sok ötlete van, hanem jól is alkalmazkodik a környezetéhez, és nagyon gyorsan tud mozogni, ami lehetővé teszi számára, hogy veszély esetén vagy kedvezőtlen helyzetekben megvédje magát. Ennek eredményeképpen 2023 általános energiája valószínűleg szelíd és nyugodt lesz, az emberek pedig kiegyensúlyozottabb életet keresnek. Több lehet a mozgás és az utazás is, olyanok leszünk, akárcsak a fürge nyulak.

Szánj időt a szépségre és a művészetre is idén!

Naoko Tagai japán képzőművész egy fametszetet készített a Nyúl évének ünneplésére, mely alkotás illusztrációkén exkluzívan a GLAMOUR oldalán jelenik meg.

Megrendelheted a képzőművész alkotásait itt.

A nyúl évét meg kell ünnepelni! Fametszet alapján készült nyomat: Naoko Tagai

A nyugalom hullámai 2023-ban

Az asztrológusok szerint a január 22-én indulő holdújév a nyugalom hullámát, valamint bizalmat és könnyedséget hoz. A Nyúl évének szelíd megközelítése enyhíteni fogja a tavalyi Tigris évének hullámzásait, és az ez által kiváltott súlyos, ólmos fáradtságot, ami sokunkat annyira jellemez. Még a 2023-as akadályokkal szemben is hasznára válik az embereknek a Nyúl csendes állhatatossága. Ennek segítségével könnyebben leküzdhetjük őket, optimistábban állhatunk a nehézségekhez.

A kínai állatöv szerint a Nyúl kedves, lágy természete csendes bizalmat és erőt rejt. Folyamatosan halad a céljai felé, függetlenül a negatívumoktól vagy a felmerülő problémáktól. Ráadásul a 2023-as év yin-jellege még inkább felerősíti a Nyúlnak ezt a tulajdonságát. A jin befogadó, elfogadó és intuitív. A Nyúl évében lehet, hogy nem tudod, hogyan kapcsolódnak az egyes pillanatok, momentumok, történések a következőhöz, de tisztában vagy a prioritásaiddal, és képes vagy elugrani a zavaró tényezők elől, hogy a céljaidra tarthass és elérhesd őket.

A víz energiája

Ha az év jellemzőit konkrétabban vizsgáljuk, 2023 a vízinyúl éve a kínai naptár szerint, amely hatvanévente fordul elő. A 2022-es Tigris évének szintén a víz volt az eleme, de annak természete - a jang - a dinamikus vízzel, például a gyorsan folyó folyókkal, az erős hullámzással és a nagy vízesésekkel, valamint a nagy vagy erőteljes vizekkel, például tavakkal és tengerekkel függött össze.

Ezzel szemben a Nyúl évének vize a kínai asztrológia szerint "mozgékony és elegáns". Ezt a simább vizek, például a tavak, valamint az eső, különösen a tavaszi eső jellemzi, ami megfiatalíthatja az ökoszisztémákat. Azoknak az embereknek, akik hozzászoktak ahhoz, hogy fix terveket készítsenek és kövessenek, a következő év felpuhítja a menetrendet. Ez szükségessé teheti az alkalmazkodási időszakot, amíg az emberek összehangolódnak a "nyúl ösztöneikkel". Ahogy 2022-ben, úgy a következő év földi ágának eleme is a fa. A jin és a jang különbözősége miatt azonban a fa másként mutatkozik meg 2023-ban. A Tigris évében a fát "egy nagy, magas fa" szimbolizálta, ami a drámai növekedés jele, mondja Lai, míg a jin fát 2023-ban a "növények és virágok" képviselik.

A 2023-as karrier vagy pénzügyi siker érdekében az asztrológusok ezért azt javasolják, hogy minden javításra vagy fejlesztésre irányuló tervet már az év elején kezdjenek el, hogy a legjobb sikerarányt biztosítsák, mivel a legtöbb lomb és virág tavasszal és nyáron virágzik. Most szintén az a legjobb, ha már februárban teszünk lépéseket, amikor a nyulak a legaktívabbak, és "zöldellő fűre ugranak" a kínai állatöv szerint, amely a februárt a Nyúl hónapjaként tartja számon. Japánban ez egybeesik a tavasz kezdetével - amely szintén a nyulak évszaka -, a japán holdnaptár szerint február 3. Társadalmi és romantikus téren is lehetőségeket kínál a következő év, mivel a Nyúl a kínai asztrológia szerint társas és szeretetteljes lény.

Javuló kapcsolatok

A jin-fa a vonzerő és a népszerűség szimbóluma, így ha több időt és erőfeszítést fektetsz a szociális hálózatod kiépítésébe és a barátságok megszerzésébe, az 2023-ban előnyös és kifizetődő lesz. Ami a szerelmet és a kapcsolatokat illeti, a szingliknek több esélyük lehet arra, hogy új romantikus kapcsolatokat alakítsanak ki, és a már párban élők is javíthatnak a kapcsolataikon.

A szerelem fontos a nyúl számára. Az összes csillagjegy közül a Nyúlnak szüksége van valakire, akivel összebújhat, ezért a következő évben az emberek megtestesíthetik azokat a tulajdonságaikat, amelyek jó társakká, partnerekké és házastársakká teszik őket. A Nyúl éve tehát várhatóan elősegíti a szeretteinkkel való megerősödött kötelékeket, valamint a barátokkal, családtagokkal és kollégákkal való kapcsolatok bővülését. Még a családalapításra is nagyon kedvező évnek számít 2023.

Mindenekelőtt azonban a Nyúl éve a remény éve lesz, főként azért, mert a Nyúl évét Ázsiában a békével, a jóléttel hozzák összefüggésbe és a hosszú életet jelenti. A kínai kultúrában a Nyúl a tizenkét állatövi jegy közül a legszerencsésebb, és az energiát, az eleganciát és a szépséget szimbolizálja, míg a koreai népmesék a nyulat csendesnek, okosnak, termékenynek és virágzónak mutatják be. Mindenképpen ígéretes, ami előttünk áll!

Szerencse fel!

A történészek úgy vélik, hogy a Nyúl pozitív ábrázolása átkerült Japánba is, ahol szintén nagyra becsülik az állatot. A szerencse, a haladás és az okosság szimbóluma. Ennek megfelelően a látogatók Japán számos részén megtalálhatják a maneki-neko (integető macska) nyúl változatát is, egy japán figurát, amelyet általában az üzletek, éttermek és más vállalkozások bejáratánál helyeznek el, hogy szerencsét és gazdagságot hozzon a tulajdonosnak.

Eredetileg szentélyeknél és templomoknál helyezték el a maneki-neko-t, az integető nyulat vagy macskát. Az első feljegyzett megjelenése két műtárgyon - egy edo korszakbéli és egy ukiyo-e stílusú műalkotáson volt látható, mindkettő 1852-ből származik. De a történészek úgy gondolják, hogy a maneki-usagi (integető nyúl) sokkal újabb jelenség.

A szerencsét hozó integető macska Japánban integető nyúl
Fotó: Getty Images

Az olyan nyúlfigurák, mint a maneki-usagi, tökéletes szerencsehozók az új vállalkozások számára, mert a nyulak hosszú füleikkel mindenki másnál gyorsabban jutnak hasznos információkhoz, így az üzleti fejlődés egyre feljebb és feljebb törhet, ahogy a Nyúl ugrik.

A nyulak szigete Japán is?

De az is lehetséges, hogy a nyúl iránti ilyen vonzalom részben annak köszönhető, hogy az állat hosszú és gazdag múltra tekint vissza a Japán élet számos területén, ami a populáris kultúrába is beszivárgott. A japán mitológiában és a buddhista szentírásokban is elmeséltek néhány történetet a nyulakról. Az ország egyik leghíresebb és legrégebbi nyúlról szóló meséje az "Inabai nyúl", amelyet a "Kojiki", Japán legrégebbi fennmaradt krónikája a nyolcadik század elejéről jegyzett fel. A legenda szerint egy Nyúl kihívást intézett egy Cápához, hogy kiderüljön, kinek a családja a legnagyobb. Amikor a cápák felsorakoztak, hogy megszámolják őket, az Oki-szigetektől (a mai Shimane prefektúra területe) a szomszédos Keta-fokig (a mai Tottori prefektúra területe) sorakoztak. A Nyúl megszámolta a cápákat, miközben ugrándozott rajtuk, és a túlsó parthoz közeledve gúnyolódott velük, hogy csak azért találta ki a kihívást, hogy átkelhessen a tengeren. Az egyik cápa rátámadt, és letépte a bundáját. A Nyúl segítséget kért néhány arra járó istentől, de azok kegyetlenül bántak vele. Csak az egyik, Onamuchi segített neki meggyógyulni, amiért Onamuchit jóindulatáért iktatták be az Izumo-Taishába, amelyről úgy tartják, hogy Japán legrégebbi szentélye. A szentély területén még ma is nyulak szobrai állnak különböző pózokban, ezzel is emlékeztetve erre a híres történetre és a helyi területhez való kötődésére.

Hasonlóképpen, a "Konjaku Monogatari", a késő Heian-korban írt mesék antológiája egy Nyúl, egy Róka és egy Majom történetét meséli el, akik találkoztak a Holdbéli Emberrel, aki koldusnak álcázva jött le a Földre. A Róka halat hozott neki egy patakból, a Majom pedig gyümölcsöt a fákról. A Nyúlnak, aki fűevő volt, nem volt mit kínálnia neki, ezért rávetette magát a tűzre, amelyet az ember főzésre készített elő. Az ember meghatódott, és megkímélte a nyulat, és a képmását a Holdra rajzolta, mint a jótékonyság példáját.

Mivel ez a történet a buddhizmusban gyökerezik, sok ázsiai országban, amelyet ez a vallás érint, ma is látható egy nyúl képe a Holdon. A kínai és a vietnami folklórban a Nyúl mozsárral és mozsártörővel az életelixírt pépesíti, míg Dél-Koreában és Japánban a Nyúl rizspogácsát készít. Sok japán számára az új év gyakran a Nyúl képét idézi fel, még akkor is, ha nem a Nyúl éve van. A mochi-tsuki (rizstorta készítés) Japánban az újév egyik jellegzetes tevékenysége, amelyet gyakran még mindig a hagyományos módon, famozsárral és mozsárvesszővel végeznek - emlékeztetve a holdon rizstortát verő nyúlra.

Január közepétől a dolgok eddigi gyorsasága, intenzivitása alábbhagy, hogy tükrözze a Nyúl évének nyugodt energiáját, amely kellemes és kényelmes, de határozott életritmust kínál majd.

Boldog Nyúl évét mindenkinek!

Mit hoz neked 2023 a kínai asztrológia szerint?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A fenntartható, hazai márkák támogatása a közös ügyünk!
WAMP x Fashion Revolution Hungary

A fenntartható, hazai márkák támogatása a közös ügyünk! WAMP x Fashion Revolution Hungary

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)