Miért nem fordulnak meg egyes babák az anyaméhben születéskor?

A vajúdás és a születés során az esetek döntő többségében a magzatok a csontos medencébe „beékelődve”, fejjel lefelé várják a születés pillanatát. Ennél sokkal ritkább esetben azonban a baba eltérő módon helyezkedhet a méhben. A májusi Mami mellékletben dr. Dékány Ágnessel, a Szülni jó! magánrendelő alapítójával, szülész nőgyógyásszal arról beszélgettünk, mi történik akkor, amikor a szülés előtti egy-két hétben sem fordul meg a magzat. Most pedig megtudhatod, mi okozza, és egyáltalán meg lehet-e előzni ezt az állapotot.

Miért nem fordulnak meg egyes babák az anyaméhben születéskor?
Fotó: Getty Images

A szakorvos szerint nem nagyon lehet megmondani az okát annak, hogy egy baba miért nem fordul be. Elképzelhető, hogy a köldökzsinór túl rövid, esetleg a méh nem teljesen szabályos anatómiailag. Bár a klasszikus értelemben megelőzni nem lehet azt, hogy a baba ne farvégű fekvésbe helyezkedjen, a Gail Tully szülésznő által kifejlesztett „spinning babies” technikával elősegíthetjük, hogy a magzat a megfelelő pozíciót vegye fel. A csupán néhány mozgásformát tartalmazó gyakorlatsort a 20-25. hét között kell elsajátítani, és a 30. héttől lehet gyakorolni – de elképzelhető, hogy akkor kezdjük el, amikor a baba nem fordul be.

A technikát már itthon is van lehetőség elsajátítani. Miért fontos ez? „Sokszor hallani, hogy nem szabad beavatkozni a magzat természetes pozíciójába, hiszen oka van annak is, ha nem fordul be, de a háromévest is kézen fogva átsegítjük az úton, nem hagyjuk, hogy az autók elé fusson, nem mondjuk azt, hogy ő biztosan tudja magától is, mi lenne a jó neki” – mondja Dékány.

A faros hüvelyi szülésnek rizikóiról és problematikájáról már fentebb írtunk, de a császármetszésnek is vannak rizikói, ráadásul egy farfekvéses baba kiemelése is több komplikációt hordoz. Természetesen bizonyos helyzetekben elkerülhetetlen a műtét, de amikor nem, akkor érdemes átgondolni, hogy milyen hátrányokkal járhat a babára és az anyára nézve a császáros szülés, amelynek farfekvés esetében kitűnő alternatívája lehet a baba megfordítása.

Szerezd be a májusi GLAMOUR magazint és olvass még több hasonló témát a Mami mellékletben!

Ez is érdekelhet

Hasznos tanácsok, ha rád jön a falásroham

Hasznos tanácsok, ha rád jön a falásroham

Szépséghírek

Nagy pattanáskalauz: így szabadulhatsz meg a bőrproblémáktól

Nagy pattanáskalauz: így szabadulhatsz meg a bőrproblémáktól

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most