Hogyan készüljünk fel anyagilag a szülés utáni időszakra?

Hirdetés

2022.szeptember.2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A szülés minden nő életében jelentős esemény, ám az igazi kaland csak azután kezdődik, hogy a gyermek világra jött. Egy kisbabának ugyanis nemcsak rengeteg szeretetre és törődésre van szüksége, hanem biztonságra is – többek között anyagi értelemben. Sokan azonban csak akkor szembesülnek vele, hogy mekkora költségei vannak a gyermeknevelésnek, amikor már belecsöppentek.

Hogyan készüljünk fel anyagilag a szülés utáni időszakra?
Fotó: Lantos Finance

A Glamour.hu cikkeiben már rengeteget olvashattunk arról, hogy mire készüljünk fel szülés után. Ez az időszak ugyanis mind érzelmileg, mind testileg rengeteg változást hoz, hiszen a kismamából egyszer csak édesanya lesz.

A mentális folyamatok tudatos megéléséhez rengeteget segíthet az önismeret, a családtagokkal való őszinte beszélgetés, a testi változások pedig a rendszeres fizikai aktivitással kontrollálhatóak. Ma már nem lehetetlen, hogy szülés után is fittek és izmosak legyünk, egy-egy jól összeállított edzéstervvel akár a terhesség előtti formánkat is visszaszerezhetjük.

Arról viszont már jóval kevesebb szó esik, hogy hogyan készüljünk fel a szülés utáni időszakra az anyagiakat illetően. Főként igaz ez az első gyermekes szülőkre, akiknek még nincs tapasztalata abban, hogy mennyibe kerülnek a babaholmik, és hogyan kell átalakítani a háztartási költségvetést a pici érkezését követően.

A Megtakarítás Gyerekeknek szakértői azonban most kiszámolták, hogy mekkora összeggel érdemes kalkulálni a baba születése utáni időszakban, és milyen költségvonzatai lehetnek a gyermek első 3 évének.

Pénzügyi tudatosság a mindennapokban

A pénzügyeink jól átgondolt, tudatos menedzselése nem csak akkor fontos, amikor szülőkké válunk. A legjobb, ha már gyermekkortól kezdve, szüleink segítségével megismerjük a pénz értékét, és eleinte a zsebpénzünkkel tanulunk meg gazdálkodni, majd később, dolgozó felnőttként a fizetésünkkel is.

Hogyha jól bánunk a pénzünkkel, akkor nem fordulhat elő, hogy adósságba keveredünk, meggondolatlanul veszünk fel hitelt, vagy hónap végén már az alapvető élelmiszerek megvásárlása is komoly fejtörést okoz. Persze az élet produkálhat váratlan eseményeket, de ezeket is könnyebben át lehet vészelni, ha van tartalékunk. Amikor pedig “jobban megy szekér,” akkor ne felejtsünk el félretenni kisebb-nagyobb összegeket, akár egy konkrét célra (például a gyermeknevelésre), akár csak vésztartaléknak bármilyen váratlan eshetőségre.

Természetesen a bevételeket és kiadásainkat fejben tartani lehetetlen, de nincs is rá szükség, ha készítünk és naprakészen tartunk egy háztartási költségvetést. Ez a tudatos pénzkezelés egyik legfontosabb alapelve.

Lehet akár egy excel-táblázat vagy egy mobilalkalmazás, de akár a sima kockás füzet is megfelelő a célra. A lényeg, hogy egymástól elkülönítve tüntessük fel minden bevételünket és kiadásunkat, így remekül átlátjuk a pénzügyeinket, és rájövünk majd, min tudunk esetleg takarékoskodni.

Mit tegyünk, ha túllépjük a limitet?

Egy gyermeknek rengeteg holmira van szüksége, a babafelszerelések pedig sajnos nem tartoztak az olcsóbbak közé. Ezért már a várandósság ideje alatt tervezzük át a családi költségvetést és számoljuk ki, hogy mennyibe fognak kerülni az egyszeri, és mennyibe a havi rendszeres kiadások.

Hogyha ezzel túllépjük a bevételeink összegét, akkor két dolgot tehetünk: kiegészítjük a jövedelmünket némi mellékessel (akár eladunk pár holmit, olyan munkát vállalunk, amit a baba mellől is tudunk végezni, vagy a párunk többet túlórázik), de ha ez nem járható út, akkor az egyéb költségek csökkentése jöhet szóba.

Az alapvető kiadásokon nem valószínű, hogy tudunk spórolni, ha viszont kevesebbet költünk a hobbinkra, szórakozásra, ruházkodásra vagy éttermi vacsorákra, azzal jelentősebb összeget is megtakaríthatunk, amit a gyermekkel kapcsolatos költségek fedezésére fordíthatunk.

Fotó: Freepic

Megközelítőleg mennyit költünk egy gyermekre az első három évben?

Az általános érvényű jótanácsok után most nézzünk pár konkrétumot, hogy mégis mennyit kell költenünk gyermekünkre újszülöttől három éves korig. Érdemes már jó előre, még a gyermek érkezése előtt listát írni a szükséges holmikról, és végiggondolni, hogy mi az, amit esetleg kölcsönkérhetünk barátoktól vagy rokonoktól, és mi az, amit mindenképpen meg kell majd vásárolni.

A tételeket csoportosítsuk aszerint, hogy egyszeri vagy rendszeres kiadásról van-e szó.

Lakás és babaszoba

Hogyha tágasabb ingatlanban élünk, akkor elég lesz csak egy babaszobát berendezni a picinek, de ha hármunknak már szűkös a jelenlegi otthon, akkor egy nagyobb lakásra lesz szükség. Itt lehetetlen pontos számokat mondani, hiszen nem mindegy, hogy vásároljuk vagy béreljük-e az új lakást, mekkora távolságra, milyen típusú ingatlanba költözünk, és mennyi új bútorra lesz szükség.

Ám ha szerencsésebb helyzetben vagyunk, akkor már megvan a leendő babaszoba, amit csak be kell rendezni. Hogyha a tisztasági festést saját kezűleg végezzük, azzal tekintélyes összeget spórolhatunk, ugyanígy az sem mindegy, hogy egyszerűbb, vagy luxuskategóriás bútorokat vásárolunk. Mindent összevetve egy babaszobát be lehet rendezni megközelítőleg 200.000 forintból, középkategóriás bútorokkal.

Az első hetekben a baba úgyis minden idejét itt tölti majd, de aztán egyre többször mozdulunk majd ki vele, így természetesen a biztonságos és kényelmes utazás feltételeit is meg kell teremteni.

Közlekedés

A várható költségeket itt is sok tényező befolyásolja, például az, hogy a kibővült családnak szüksége lesz-e egy új, nagyobb autóra, vagy megtartjuk az eddigi járművünket. A mindennapi közlekedéshez azonban így is szükség lesz majd autós gyermekülésre, kétféle (egy normál “fekvő” és egy sport) babakocsira, az ehhez kapcsolódó kiegészítőkre, és esetleg egy utazóágyra, ha több napig leszünk távol az otthontól. Átlagos árakkal számolva ezek összesen körülbelül 120.000 forintba kerülnek.

Otthoni felszerelések és ruhák

Mivel azonban a napok nem csak utazásból állnak, ezért az otthoni felszerelésről sem szabad megfeledkezni. Ilyen például a játszószőnyeg, a fürdetéshez használatos kiskád, a körömvágó olló, hajkefe, a pelenkázótáska vagy az orrszívó.

Fotó: Freepic

Mivel az étkezés a baba napjainak szerves részét képezi majd, ezért az ezzel kapcsolatos kiadásokkal is számolni kell. Természetesen ez nemcsak az élelmiszereket jelenti, hanem az olyan kellékeket is, mint például a cumisüvegek, cumik, étkészlet, előke, itatópohár, étkezőszék.

Hogyha ezekből ugyancsak a középkategóriás árakkal számolunk, akkor megközelítőleg 160.000 forintot fogunk elkölteni, mire mindent beszerzünk.

Valamint a kisbaba öltözékét sem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Igaz, hogy egy újszülöttnek nincs szükséges egy gardróbnyi holmira, de azért néhány body, rugdalózó és sapka elengedhetetlen a ruhatárában. Ezekre is bátran számolhatunk nagyjából 30.000 forintot, ha mindent újonnan vásárolunk.

Ha az eddigieket összegezzük, akkor láthatjuk, hogy a kiadásaink máris átlépték az 500.000 forintot, és még mindig csak a legalapvetőbb egyszeri kiadásoknál tartunk, ami csak egy része a gyermekkel kapcsolatos költségeknek.

Rengeteg olyan holmi lesz ugyanis, amit rendszeresen meg kell vásárolni, mert elfogy, elhasználódik, vagy a kicsi kinövi.

Milyen rendszeres költségekkel számolhatunk?

Nézzük is például rögtön a babaápolási termékeket – úgy mint pelenka, popsitörlő kendő, popsikrém, babaolaj, fürdető, sampon. Ezeket minden nap fogjuk majd használni, viszont mivel pelenkából idővel egyre kevesebb kell majd, ezért itt a kiadások is csökkennek. Hogyha egy havi átlagot nézünk, akkor az első hónapban 30.000 forintot, 2-3 éves kor között pedig már csak 10.000 forintot kell költeni a babaápolási kellékekre.

Viszont az így megspórolt összeget rá kell majd fordítani a gyermek étkezésére, hiszen amint a pici anyatejről szilárd ételre vált, máris megjelennek a rendszeres kiadások közt az élelmezés költségei.

E célra a legtöbbet várhatóan a kicsi hat és tizenkét hónapos kora közti időszakban kell költeni, amikor még csak módjával ehet “felnőtt” ételt, és a napi étkezése nagy részét a bébiétel, babakeksz, tejpép jelenti majd. Ezek havonta megközelítőleg 40.000 forintos kiadást fognak eredményezni. Ám amint a gyermek egyre több “rendes” élelmiszert ehet, annál alacsonyabb lesz ennek a költsége, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy a kicsi étrendje magas tápértékű, vitaminban dús élelmiszerekből álljon, ne silány minőségű feldolgozott ételekből.

A kiegyensúlyozott táplálkozás bár fontos az egészséges élethez, de önmagában még nem elegendő. Ezzel pedig el is érkeztünk az egészségügyi kiadásokhoz. Ide tartoznak a vitaminkészítmények, betegség esetén a gyógyszerek, illetve azok az oltások, amelyeket a társadalombiztosítás nem térít.

Fotó: Freepic

Ezenfelül a ruházkodás kérdése sem mellékes, ugyanis a kisgyermekek nagyon gyorsan nőnek, így valószínűleg minden szezonban új ruhadarabokra és cipőkre lesz majd szüksége a picinek. Ha szerencsések vagyunk, akkor ezeket “megörökölhetjük” egy rokon vagy barát nagyobb gyermekétől, de ha erre nincs mód, akkor ez is a rendszeres kiadások sorát fogja gyarapítani.

Bár ruhákat nem kell minden hónapban vásárolni, de ha az évi költséget lebontjuk havi szintre, akkor körülbelül 8-9.000 Ft/hó körüli összeg jön ki.

Érdemes a jövőre is gondolni

A gyermek megszületése előtt hosszú időnek tűnhet, mire a kicsi felnő, azonban ez az idő hamarabb eljön majd, mint hinnénk. Ezért érdemes már a kezdetekkor gondolni a jövőjére és indítani egy gyermekcélú megtakarítást, amire ajánlott havi 20-25.000 forintot szánni.

Az eddigieket áttekintve elmondható, hogy a rendszeres kiadások mértéke a gyermek korától és szükségleteitől függően fog változni, de készüljünk fel arra, hogy havi 60-100.000 forintot mindenképp be kell kalkulálni erre a célra a háztartási költségvetésbe.

Mindazonáltal ne feledjük, hogy eddig csupán a várható költségekről volt szó, viszont az élet kiszámíthatatlan, ezért a pénzügyi tudatossághoz elengedhetetlen, hogy a váratlan kiadásokra is felkészüljünk.

Ez lehet például egy magánegészségügyi szolgáltatás díja, a rezsiköltségek növekedése, vagy a speciális élelmiszerek ára, ha a kicsinél esetleg valamilyen ételallergia jelentkezik. Ha az édesanya a gyermeknevelés végett kiesik a munkából, akkor csökken a család bevétele, ha pedig a gyermek 3 éves kora előtt visszamegy dolgozni, akkor szükség lehet egy magánbölcsődére vagy bébiszitterre, ami szintén plusz költséget jelent. Érdemes egy vésztartalékot is elkülöníteni a váratlan helyzetekre.

Látható tehát, hogy egy gyermek érkezése rengeteg plusz kiadással jár, ezért cseppet sem mindegy, hogy a család hogyan készül fel a szülés utáni időszakra.

Cikkünkben nagyvonalakban vázoltuk a kérdést, ám a Megtakarítás Gyermekeknek szakértői oldal blogjában sokkal részletesebben tájékozódhatunk a gyermek első három évének várható költségeiről. Tételenként konkrét számokkal segítjük a leendő szülőket az összegek minél pontosabb megbecslésében.

Mivel azonban az első három év csak a gyermek életének kezdete, ezért célszerű a továbbiakkal is foglalkozni; ebben nyújt segítséget blogban található cikksorozat második része, ami a 3-6 éves életkor várható kiadásaival foglalkozik.

Fotó: Freepic

Tudatos tervezéssel az anyagi biztonságért

Egy gyermek felnevelése rengeteg kihívást tartogat, csemetéinkkel szinte minden nap egy kaland, és miközben ők cseperednek, nekünk szeretetteljes és biztonságos közeget kell biztosítani számukra.

Habár a piciket még közvetlenül nem érintik a pénzügyek, a szülőknek azonban nagyon is fontos a megfelelő anyagi felkészültség, hogy semmiben se szenvedjenek hiányt. Hiszen a szeretet és a törődés mellett az ideális életkörülmények biztosítása is kiemelten fontos, ám utóbbi végső soron mégiscsak az anyagiakon múlik.

Az első gyermekes szülők gyakran nem is számítanak rá, hogy egy gyermek felnevelése mekkora megpróbáltatást jelent anyagilag. Hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket, érdemes már a családtervezés időszakában foglalkozni a pénzügyi kérdésekkel. A várható költségek kiszámolásával és az ehhez szükséges összeg előteremtésével gondoskodhatunk arról, hogy a baba születése utáni időszak valóban a családdá válásról és felejthetetlen pillanatokról szóljon.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné és Vilmos herceg tényleg megtörik a hagyományokat Lajos herceg születésnapján?

Katalin hercegné és Vilmos herceg tényleg megtörik a hagyományokat Lajos herceg születésnapján?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője