Sokkal boldogabb lesz számodra 2024, ha figyelsz erre az egy dologra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha új év, akkor új célok, új szokások, új tervek és új remények. Azt talán mindannyian tapasztaltuk, hogy az év első hónapja még igazán nagy lelkesedéssel indul, ugyanis az adventi, a karácsonyi és az újévi ünnepek sokakat feltöltenek. Talán te is új lendülettel vágsz bele az új évbe. Grandiózus terveket szősz azzal a határozott szándékkal, hogy idén tényleg leadod azokat a plusz kilókat, beindítod a karrieredet vagy a vállalkozásodat, esetleg azon ügyködsz, hogyan változtasd meg az életedet.

Te megtervezted már 2024-et? Szakértő segít, hogyan hozhatod ki belőle a legtöbbet!
Te megtervezted már 2024-et? Szakértő segít, hogyan hozhatod ki belőle a legtöbbet!
Fotó: Rawpixel/Getty Images

Ha már többször, több éven keresztül belevágtál, de az év végén úgy érezted, kevés dolog valósult meg igazán, akkor ez a cikk most neked szól, hiszen megosztok néhány tippet azzal kapcsolatban, hogyan is tudod úgy megtervezni az új évedet, hogy valóban olyan eredményeket hozzon, amilyenekre valóban vágysz. FYI: ha még nincs naptárad 2024-re, szerezd be a GLAMOUR január-februári számát, mert LifePlanner naptárt találsz mellette.

Dukai Regina és a 2024-es Glamour Planner

Tekints vissza és végezz számvetést!

Ahhoz, hogy igazán hatékonyan megtervezd 2024-et, lépj vissza egyet a naptárban és tekintsd át a 2023-as évedet, de reális szemmel! Fogadd el, akárhogyan is alakult az elmúlt éved, és nézz szembe vele őszintén. Írd össze, mi az, ami megvalósult, és mi az, ami nem. Készíts egy listát arról, mi történt és mit értél el. Ahol lehet, számszerűsítsd az eredményeidet. Légy konkrét! Minél objektívebben tudod áttekinteni az elmúlt évedet, annál több tanulságot tudsz levonni, ami rengeteget segíthet abban, hogy a következő évet a lehető legjobban megtervezhesd. Ha készen vagy a listáddal, ünnepeld meg a 2023-ban elért sikereidet! Ha pedig úgy érzed, hogy nem úgy alakult az éved, ahogyan szeretted volna, az is teljesen rendben van, ha fel tudod használni inspirációnak és erőteljes motivációnak ahhoz, hogy a következő éved más legyen.

Kerüld el a túltervezést!

Sokan abba a hibába esnek, hogy túltervezik az évüket. Emberi tulajdonság, hogy azt hisszük, sokkal többet tudunk elérni 1 hónap vagy 1 év alatt, mint 3-5 év alatt és megpróbáljuk az összes álmunkat és célunkat egyetlen évbe belezsúfolni. Hatalmas mennyiségű frusztrációtól és szorongástól tudod magad megkímélni, ha maximum 3 nagyobb célt tűzöl ki magad elé, és csak azokra fókuszálsz, ahelyett, hogy minden életterületedet meg akard reformálni.

Így lehetsz eredményes akkor is, ha már semmi energiád nincs

Így lehetsz eredményes akkor is, ha már semmi energiád nincs

Ha teljes, 180 fokos változást tervezel az életedben, akkor el kell fogadnod, hogy nem biztos, hogy mindent meg tudsz valósítani 1 év alatt, viszont ha egy, maximum három célra fókuszálsz, akkor valódi sikereket könyvelhetsz el. Ha túl sok célt tűzöl ki magad elé és valamennyi megvalósítása jelentősen kimozdít a komfortzónádból, akkor pontosan abba a hibába esel, mintha multitasking-olnál. Túlságosan megosztod a figyelmed, és így túl sok energiát emésztesz fel arra, hogy egyik célodról a másikra ugrálj. Ha az “ugrálás” mentális energiáját inkább arra használod, hogy a figyelmedet egy-két, jól definiált célra összpontosítod, magadat is meglepheted év végén az eredményeiddel.

Hosszú távú perspektíva!

Ne arra koncentrálj, hogy rövid távon érj el hatalmas sikereket és egyetlen vágással elvágd a gordiuszi csomót. Hallottad már valaha arról, hogy 21 napba telik kialakítani egy új szokást? Nos, ez a népszerű elképzelés sajnos csak egy mítosz. A tudományos kutatások megerősítik, hogy ez nem ennyire gyors és egyszerű folyamat, mint amennyire a népszerű fitnesz programok vagy szoftverek és telefonos applikációk sugallják.

A szokás-formálás valójában egy összetett folyamat, és számos tényező befolyásolja, mennyi időbe is telik egy szokás kialakítása. Ilyen tényezők lehetnek többek között: az új szokás komplexitása, az ismétlések száma és gyakorisága és az egyéni motiváció is. A tudományos kutatások azt állapították meg, hogy átlagosan 2-3 hónapra van szükség ahhoz, hogy egy új viselkedés automatikussá váljon, de a körülményektől függően ez 5 nap és 8 hónap között is ingadozhat. Ne csüggedj tehát, ha nem sikerül azonnal beépítened egy új szokást az életedbe. Ha életmódváltásban vagy, azt javaslom, hogy gondolkozz hosszútávon! Gondolj arra, hogy az idő így is, úgy is eltelik, és a te célod nem csak az, hogy rövidtávon érj el eredményeket, hanem hosszú távon szeretnéd élvezni a befektetett munkád gyümölcsét. Ha pedig így van, akkor add meg magadnak az időt a változásra.

Ha túl sok a stressz, tervezz fordított módon!

Amikor megtervezzük az évünket, sokszor arra fókuszálunk, milyen tárgyi célokat szeretnénk beszerezni, mit akarunk a karrierünkben vagy hány kilótól szeretnénk megszabadulni. Bár ezek is fontosak, ha szorongó alkat vagy és hajlamos a perfekcionizmusra, akkor arra buzdítalak, hogy ne ezekkel kezdd a tervezést vagy ne csak erre koncentrálj.

Tervezd bele az én-időt is a naptáradba! Azt az időt, amit arra fordítasz majd, hogy egyszerűen csak jobban érezd magad. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket: mit fogsz tenni 2023-ban, hogy örömtelibbek, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és békésebbek legyenek a mindennapjaid? Gondold át ezt is, és tervezd bele a naptáradba! Önmagad szeretete és az önmagadról való gondoskodás növelheti a hatékonyságodat és az életenergiádat, és jelentőségtélivé teheti az életedet. Ha te is azok közé tartozol, aki megfeledkezik a saját jól-létéről, azt javaslom, tudatosan szánj időt az új évben önmagadra és a saját poharad megtöltésére. Az tud igazán adni, akinek a pohara túlcsordul.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Károly király olyan dologra készül, amit nehéz lesz könnyek nélkül kibírni

Károly király olyan dologra készül, amit nehéz lesz könnyek nélkül kibírni

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)