Átrohanunk az életünkön - de vajon mennyire egészséges, hogy folyton elkésve érezzük magunkat?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Valljuk be: a modern ember a gyors, hatékony, legrövidebb idő alatt elért eredményeket és sikereket ismeri el és értékeli leginkább. Ennek eredményeképpen azonban folyamatos rohanás és sietség az életünk. A trendek egyre gyorsabban változnak, és már nem elég az a tudás, amivel a középiskolából vagy az egyetemről kikerülünk. De vajon mennyire egészséges sürgetettségben leélni az életünket? Sokszor túlságosan is benne vagyunk a rohanás mókuskerekében, és észre sem vesszük, hogy nem éljük meg a pillanatokat, a jelent, de az örömteli, értékes eseményeket és élményeket sem.

Megvan az érzés, hogy még el sem kezdted az adott feladatot, máris elkéstél? Nem véletlenül!
Megvan az érzés, hogy még el sem kezdted az adott feladatot, máris elkéstél? Nem véletlenül!
Fotó: Getty images/Glamour

Bár a sürgetettség érzésének rövid távon vannak pozitív következményei (például a gyors döntéshozatal vagy a halogatás elkerülése), számos negatív következménnyel is érdemes számolni hosszú távon, mint például:

 • a fokozott stressz és szorongás érzése, ami akár kiégéshez is vezethet,
 • romolhat a munkád minősége, kihagyhatsz vagy figyelmen kívül hagyhatsz fontos részleteket,
 • bár a sürgetettség miatt gyorsan hozhatsz döntéseket, nem biztos, hogy a legjobb döntéseket fogod meghozni,
 • gátja lehet a kreatív és innovatív ötleteknek,
 • a folyamatos nyomás és a szoros határidők konfliktusokat okozhatnak az emberi kapcsolataidban is.

Hogyan lehet vajon legyőzni a sürgetettség érzését és kialakítani egy egészséges “tempót”, amiben helye van a fejlődésnek és a hatékonyságnak, de a jelen pillanat megélésének és élvezetének is, vagyis helye van magának az életnek?

Ebben a cikkben hoztam néhány stratégiát, hogyan győzheted le a sürgetettség érzését úgy, hogy közben kimaxolhatod a produktivitásodat is és hatékony is tudsz maradni!

Lásd a nagy képet!

Az egyik dolog, ami növelheti benned a szorongást és a frusztrációt az, ha nem látod át, hol tartasz az életedben vagy a munkádban, ahogy azt sem, mennyi feladatot kellene elvégezned, hány aktuális fontos projekted vagy célod van, és azt sem, hogy ezekben hol is tartasz egyáltalán. Ha úgy érzed, minden kaotikus és azt sem tudod, hol áll a fejed, akkor a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy időt szánsz arra, hogy végre rendszerezd az életedet és a feladataidat oly módon, hogy átlásd, mivel is érdemes valójában foglalkoznod.

Vegyél részt az ingyenes GLAMOUR Class videókurzuson, és kerülj balanszba! - Glamour

Vegyél részt az ingyenes GLAMOUR Class videókurzuson, és kerülj balanszba! - Glamour

Készíts egy listát arról, mennyi feladatod van az adott időszakban, és mi az, ami nyugodtan várathat magára, illetve melyek azok a teendők, amik valóban fontosak. Számos módja van annak, hogyan rendszerezheted a teendőidet. Rengeteg szoftver vagy applikáció elérhető, ami abban segíthet, hogy mindent átláss és nyomon is tudd követni, hol tartasz bizonyos területeken. Töltsd le egy ilyen projekt menedzsment vagy hatékonyságot növelő szoftvert vagy applikációt, készíts egy Excel táblát vagy egyszerűen csak használd a jegyzeteidet! Találd meg a számodra legegyszerűbb formát, ahogyan áttekintheted mivel dolgod egyáltalán.

Alkalmazd az Eisenhower mátrixot!

Az Eisenhower mátrix egy egyszerű technika arra, hogyan tudsz fontossági sorrendet felállítani, és melyek azok a feladatok, amelyeket valóban van értelme elvégezni. Az Eisenhower mátrix négy negyedből áll, mind a négy negyed egy-egy kategóriát jelöl. A négy negyed a következő:

 1. Fontos és sürgős
 2. Fontos, de nem sürgős
 3. Nem fontos, de sürgős
 4. Nem fontos és nem is sürgős

Értelemszerűen, azok a feladatok, amelyek a nem sürgős és nem is fontos kategóriába esnek, olyanok, amiket érdemes delegálnod vagy egyszerűen kihúznod a teendő listádról, mivel csak időt és energiát vesztesz azokkal. Azonban mi a helyzet a fontos és sürgős, valamint a fontos, de nem sürgős feladatokkal? A legtöbben azt gondolhatjátok, hogy a fontos és a sürgős feladatokkal kell kezdeni a munkát, és így is teszünk.

Stephen Covey, világszinten elismert tréner, író és oktató A kiemelkedősen eredményes emberek 7 szokása című könyvében arról ír, hogy ahelyett, hogy a sürgős és fontos feladatokra fordítanád időd jelentős részét (mint például a határidős feladatok, meeting-ekre, tűzoltásra stb…), fókuszálj inkább az időd 80%-ban a fontos, de nem sürgős feladatokra (az emberi kapcsolataidra, a fejlődésre, a tanulásra, a kreativitásod kibontakoztatására, a lehetőségeid kiaknázására stb…). Ha ily módon megváltoztatod a fókuszodat, majd a viselkedésedet, jelentős mértékben javíthatsz az eredményességeden és életed minőségén is.

Hallgass az intuíciódra!

Talán te is azok közé tartozol, akik háttérbe szorítják vagy elnyomják a belső hangjukat: azt a belső megérzést, ami jelez, mi lenne a helyes döntés bizonyos helyzetekben, vagy mi az az irány, ami félé legszívesebben elindulnál. Ha pedig nem hallgatsz rá, később úgy érzed vagy érezhetted, hogy az intuíciód már sokkal hamarabb megmondta, mit kellett volna tenned, mint ahogy te végül döntésre jutottál. Az intuíció, vagyis a belső hangodra, a belső iránytűdre hallgatás is egyfajta készség vagy képesség, ami fejleszthető és vannak olyan helyzetek, amikor nagy segítségedre lehet. Próbálj meg jobban odafigyelni a belső hangodra. Kérdezd meg alkalmanként magadtól:

 • Mit súg most az intuícióm?
 • Mi lenne a legjobb dolog, amivel most foglalkozhatnék?
 • Mi hozná a legjobb eredményeket?

Majd kezdj el aszerint cselekedni, és figyeld meg, milyen eredményeket hoz ez a szemléletmód.

Visszavennéd az irányítást az életed felett? Segítünk, hogyan kezdj hozzá!

Visszavennéd az irányítást az életed felett? Segítünk, hogyan kezdj hozzá!

Szeresd, amit csinálsz!

Ez talán közhelyesen hangzik, de a pszichológia tudománya is megerősíti, hogy ha örömmel, lelkesedéssel, motiváltan végzed a feladataidat, sokkal hatékonyabb és eredményesebb leszel. De mi van akkor, ha nem szereted, amit csinálsz? Akár alapvetően elégedett vagy a feladataiddal, a munkáddal vagy az életeddel, akár nem, mindkét helyzetben érdemes tudatosan arra törekedned, hogy élvezhetővé, érdekessé vagy örömtelivé tedd a feladataidat. Az én-vezetés vezetői modelljének egyik stratégiája is éppen arról szól, hogyan tudsz kellemes aspektusokkal felruházni egy feladatot.

Ha például unalmas, monoton feladatot végzel, hallgasd közben a kedvenc zenéidet, egy hangoskönyvet vagy a kedvenc podcastedet! Ha home office-ban dolgozol és kevés meetingen kell részt venned, akkor kösd össze az otthoni munkavégzést egy kis öngondoskodással, és tegyél fel egy tápláló arcmaszkot, figyelj oda a vitaminokra és készítsd el a kedvenc teádat vagy kávédat. Hozz létre olyan környezetet, ami feldobja a munkavégzést és ami által még több energiával látsz neki a feladataidnak!

Gyakorold a tudatos jelenlétet!

Az elkésettség érzése gyakran abban a szokásban gyökerezik, hogy bármilyen feladatról is van szó, az a célunk, hogy átsiessünk rajta, és gyorsan elvégezzük. Ha szeretnéd legyőzni a folyamatos frusztrációt, amit a sürgetettség érzése okoz benned, akkor kezdd el gyakorolni a tudatos jelenlétet valamennyi tevékenységedben. Nem kell feltétlenül kurzust elvégezned ebben a témában ahhoz, hogy akár ma is elkezd ezt beépíteni az életedbe.

Téged mi motivál valójában? Ez a személyiségteszt elárulja! - Glamour

Téged mi motivál valójában? Ez a személyiségteszt elárulja! - Glamour

Annyi a teendőd, hogy teljes figyelmedet arra a feladatra összepontosítod, amit éppen végzel. Ha mosogatsz, akkor figyelj teljes mértékben a mosogatás tapasztalatára - érezd, ahogy a meleg víz hozzáér a bőrödhöz, figyeld meg az eszközeidet, amiket elmosogatsz, de koncentrálj az adott, konkrét feladatodra is teljes figyelemmel. Ha vannak zavaró tényezők, azokat iktasd ki, amennyire csak lehetséges, hogy teljes mértékben el tudj merülni az adott tevékenységben. Gyakorold ezt az önmagában élvezetes feladatok és a kevésbé kellemes feladatok esetén is. Használd az 5 érzékszerveidet ahhoz, hogy lehorgonyozz a jelenben: mit látsz? Milyen szagokat, illatokat érzel? Mit tapintasz? Mit hallasz?

Ha a fenti tippeket, módszereket beépíted az életedbe, akkor meg fogod tapasztalni, hogy rövid időn belül csökkeni fog a folyamatos sürgetettség az életedben.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Jennifer Lopez új szintre emelte a meztelenruha fogalmát

Jennifer Lopez új szintre emelte a meztelenruha fogalmát

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

Miley Cyrus szívbeteg - így küzd meg vele (x)

Miley Cyrus szívbeteg - így küzd meg vele (x)