Megrekedt a kreativitásod? Picasso módszerét próbáltad már?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A kreativitás nem csak a művészek, írók és szobrászok kiváltsága. A kreativitás teremtő-és alkotókészséget jelent, vagyis annak a képessége, hogy létrehozunk valamit, ami addig nem volt jelen, nem létezett. Ez lehet egy könyv, egy művészeti alkotás, de lehet egy cég, egy önkéntes program vagy kezdeményezés, egy szoftver vagy akár egy szuper program a barátaiddal.

Próbáltad már, hogy a kreativitásod más formába vezeted? Picasso ezt csinálta, amikor megrekedt a festészetben, és működött
Próbáltad már, hogy a kreativitásod más formába vezeted? Picasso ezt csinálta, amikor megrekedt a festészetben, és működött
Fotó: Bettmann/Getty Images

A kreativitás olyan képesség, ami mindannyiunkban ott szunnyad. A kérdés már csak az, képes vagy-e kibontakoztatni ezt a képességedet, és előhozni magadból a belső alkotó géniuszodat. Ebben a cikkben hoztam néhány tippet, tanácsot azoktól, akiknek már sikerült.

Csak kezdd el és élvezd a folyamatot!

Steve Pavlina vállalkozó, programozó, író és személyiség-fejlesztő szakértő az USA-ban, aki 2004 óta töretlenül írja a blogját, vagyis lassan két évtizede, és ez idő alatt 1000+ értékes blogbejegyzése született. Csak 2020-ban minden egyes nap írt egy cikket, tehát 365 nap alatt legalább 365 cikket alkotott. Steve Pavlina úgy tekint a kreativitásra, mint egy folyamatra, amiben a legfontosabb lépés az, hogy kezdd el és ne foglalkozz azzal, hogy az első alkotásaid - legyenek azok bármilyenek - nem olyan tökéletesek, mint amilyenek elképzelted.

Kiemeli, hogy a kreatív folyamatban való elmerülés a legfontosabb, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy kezdd el és a flow-érzés követni fog. Pavlina az egyik kurzusában Picasso példáját is megemlíti: Picasso kisgyerek kora óta alkotott, azt azonban talán ő sem gondolta volna, hogy gyerekkori, pár vonalból álló firkáit és vázlatait is kincsként fogja őrizni az utókor, és a világ nagyvárosaiban lesznek azok kiállítva. Mi sem igazolja ezt jobban, mint az, hogy Picasso egyik firkája, ami egy ló körvonalát ábrázolja, 20 000 angol fontért kelt el egy aukción 2004-ben. Pavlina szerint tehát fontos, hogy élvezzük a folyamatot, és legyünk büszkék minden létrehozott alkotásunkra, amely azt bizonyítja, hogy ráléptünk a kreativitásunk kifejezésének útjára.

Ha kreatív blokkal küzdesz, próbáld ki magad valami újban!

Ha már Picassónál tartunk: gondoltad volna, hogy a világ egyik leghíresebb művésze is küzdött alkotói válsággal? Picasso 1935-ben elvált első feleségétől, Olgától, aki a közös gyermeküket is a gyámsága alá helyezte. Picasso kreativitására a magánéleti nehézségek jelentős hatással voltak. Elmondások alapján képtelen volt belépni a stúdiójába, ezért egy időre eltávolodott a festészettől, és átcsatornázta kreatív energiáit a versírásba, de a fazekassággal is foglalkozott. Ha úgy érzed, te is kreatív blokkot tapasztalsz, talán a segítségedre lehet, hogy más tevékenységekben próbálod ki újító ötleteidet.

Szakember segít, hogyan tartsd fent hosszútávon a munkahelyi motivációdat

Szakember segít, hogyan tartsd fent hosszútávon a munkahelyi motivációdat

Az amerikai költő, Joy Harjo is megerősíti Picasso módszerét. Joy azt javasolja, hogy változtass valamin, ha inspirációra van szükséged: ez lehet az is, hogy kipróbálsz valami újat, de a környezetváltás is sokat segíthet. Utazz el valahová, fedezz fel egy hangulatos kávézót vagy menj el egy co-working irodába dolgozni. Az is segíthet, ha kialakítasz egy sarkot a lakásodban, amit kinevezel egy inspiráló, kreatív saroknak. Joy szerint bármi működik, ami kimozdít a komfortzónádból és új ingerekhez segít hozzá.

Egy másik tanács Joy-tól, amit egyébként Steve Pavlina is gyakran említ, hogy vigyél játékosságot a folyamatba és improvizálj. Kezdd el például szabadon leírni a gondolataidat és az ötleteidet egy naplóba, anélkül, hogy azon morfondíroznál, mennyire van értelme az ötleteidnek. Írd fel a lap tetejére a témád címét, amiben új gondolatokra és ötletekre van szükséged, és kezdj el leírni mindent, ami eszedbe jut, anélkül, hogy bármilyen szűrőnek is alávetnéd.

Joy szerint, ha nagyon nem tudsz ráhangolódni egy témára, akkor tedd félre kicsit, és foglalkozz valami teljesen mással. Például aludj rá egyet, és másnap nézz rá a projektedre új, friss szemmel. Van olyan, amikor túlságosan sokat foglalkozunk ugyanis valamivel, és már nem látjuk a fától az erdőt. Ilyenkor segíthet, ha egy kis szünetet tartunk.

Mondj igent az inspirációra, és cselekedj azonnal!

Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek népszerű regény szerzője egy teljes könyvet szentelt a kreativitás kibontakoztatásának Big Magic - Kreatív élet, félelem nélkül címmel, amiben számos tippet megfogalmazott számunkra, hogyan hozzuk felszínre szunnyadó kreatív erőforrásainkat. Elizabeth a következőképpen írja le a kreatív életet:

Az univerzum különös ékszereket temet el mélyen mindannyiunkban, majd hátradől, hogy megnézze, megtaláljuk-e azokat. A vadászat, hogy felfedezzük ezeket az ékszereket - ez a kreatív élet. A bátorság, hogy egyáltalán elinduljunk erre a vadászatra - ez az, ami elválasztja a hétköznapi létet a varázslatosabbtól. Amikor a kreatív életre utalok, akkor tágabb értelemben beszélek. Arról beszélek, hogy olyan életet éljünk, amelyet erősebben hajt a kíváncsiság, mint a félelem.

Elizabeth Gilbert azt javasolja, hogy kérdezd meg magadtól, mikor voltál utoljára igazán örömteli, játékos és kreatív. Mit csináltál ekkor? Milyen volt a környezet, amiben voltál? Mi segített abban, hogy ezt az állapotot átélhesd?

Téged mi motivál valójában? Ez a személyiségteszt elárulja! - Glamour

Téged mi motivál valójában? Ez a személyiségteszt elárulja! - Glamour

Arról is ír, hogy ha jön az inspiráció és egy kreatív ötlet, akkor cselekedj azonnal! Gilbert szerint az inspiráció valami megfejthetetlen, idegen entitás, ami, ha a megfelelő személlyel találkozik, abból létrejöhet valami igazán izgalmas:

„Amikor egy ötlet úgy gondolja, hogy talált valakit - mondjuk, téged -, aki képes lehet arra, hogy világra hozza, az ötlet meglátogat téged. Megpróbálja felkelteni a figyelmedet. Többnyire észre sem veszed. Ez valószínűleg azért van így, mert annyira lekötnek a saját drámáid, szorongásaid, zavaró tényezőid, bizonytalanságaid és kötelességeid, hogy nem vagy fogékony az inspirációra. Lehet, hogy azért nem veszed észre a jelzést, mert tévét néze, vagy vásárolsz, vagy azon töprengsz, mennyire dühös vagy valakire, vagy a kudarcaidon és hibáidon töprengsz, esetleg csak általában nagyon elfoglalt vagy.”

Ha igent mondasz az inspirációra és az ötletre, akkor megnyílik a lehetőségek armadája, és igazán nagyszerű dolgok is létrejöhetnek, amire még csak nem is számítottál: elutazol egy helyre, ami régóta vonzott, elindítod a saját blogodat vagy videós csatornádat, beiratkozol egy képzésre vagy egyszerűen elküldesz egy üzenetet.

Mérő Vera: Karikó Katalin olyan sokat tett a magyar nőkért, mint Puskás Ferenc a magyar fociért

Mérő Vera: Karikó Katalin olyan sokat tett a magyar nőkért, mint Puskás Ferenc a magyar fociért

Ha azonban nemet mondasz az inspirációra, mert a félelmet választod és elhessegeted az érzést, akkor az inspiráció utat tör magának és új személyt talál meg. Biztosan hallottál már arról, vagy te magad is megtapasztaltál már olyat, hogy volt egy nagyszerű ötleted, de nem cselekedtél, majd nem sokkal később láttad, hogy valaki más megvalósította az elképzelésedet. Steve Pavlina szintén megerősíti Elizabeth elméletét, és azt állítja, hogy ha jön az inspiráció, akkor cselekedj azonnal, de lehetőség szerint 48 órán belül foglalkozz az ötlettel, máskülönben folyamatosan csökken a hatása ennek az erőnek.

Ha úgy érzed, szükséged lenne egy kis extra kreatív kraftra, akkor próbáld ki a fenti tippeket!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ezért nem kell félni a volt barátnő visszatérésétől

Ezért nem kell félni a volt barátnő visszatérésétől

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

A tökéletes ajándékpáros: egy illat neki és neked (x)

A tökéletes ajándékpáros: egy illat neki és neked (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

PR

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)